Veelgestelde vragen

Heb je een vraag? Misschien vind je het antwoord hieronder. Je kan het ook proberen met een trefwoord in de zoekbalk hierboven. Spreek je liever een van onze experts? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Zonnepanelen

Ook zonder premies blijft het installeren van zonnepanelen een slimme investering. In vergelijking met de beginperiode is de installatie van zonnepanelen aanzienlijk goedkoper geworden. Daarnaast is de levensduur van de huidige generatie zonnepalen langer. Je mag rekenen op een minimum van 25 jaar. Met glas-glas zonnepanelen ben je tussen de 40 en de 50 jaar verzekerd van hetzelfde rendement. Producenten geven tegenwoordig vermogensgaranties tot 30 jaar.

Met zonnepanelen voorzie je in je eigen energie, zodat je minder dure stroom moet afnemen van het net. Je woning wordt energiezuiniger, neemt toe in waarde en je elektriciteitsfactuur wordt lager.

Je geld op je dak leggen is sowieso beter dan het op de bank te zetten, waar het niets opbrengt.

Het heeft altijd zin om zonnepanelen te installeren. Met zonnepanelen voorzie je (deels) in je eigen energie, zodat je minder energie van het net moet afnemen. Je zal dus sowieso besparen op je energiefactuur én je draagt bij aan een beter milieu.

Het voordeel van de terugdraaiende, analoge, meter is inderdaad verdwenen. Dankzij die meter was het geen noodzaak om de zonne-energie te verbruiken op het moment dat ze werd opgewekt. Als er meer energie werd geproduceerd dan er werd verbruikt, dan draaide de meter achteruit, zodat deze meter kon worden beschouwd als een batterij.

Bij een nieuwe zonnepaneelinstallatie wordt er ook een nieuwe digitale of slimme meter geplaatst. De digitale meter draait niet terug, maar registreert digitaal de elektriciteit die je verbruikt en de stroom die je op het elektriciteitsnet zet, ook “injectie” genoemd. Voor je injectie op het net ontvang je via het nieuwe tariefsysteem een injectietarief. Dat is een vergoeding die je krijgt voor de stroom die jouw zonnepanelen opwekken, maar die je niet zelf verbruikt.

Het is echter voordeliger om zoveel mogelijk opgewekte zonne-energie zelf te gebruiken. In een thuisbatterij kan je je energie-overschot zelf bijhouden in plaats van naar het net te sturen.

De grootte van de zonnepaneelinstallatie (het aantal zonnepanelen) is afhankelijk van het elektriciteitsverbruik in jouw woning. Een van onze adviseurs komt bij jou ter plaatse om je dak, je elektrische installatie en het gemiddeld jaarlijks verbruik (in kWh) van je gezin te bekijken.

Een gemiddeld huishouden heeft zo'n 10 panelen nodig om het verbruik te dekken.

Wij maken steeds een offerte op maat van jouw woning en jouw situatie.

Een zuidelijke of zuidwestelijke oriëntatie wekt vooral energie op vanaf de middag.

Met een oost-west oriëntatie vangen de zonnepanelen gelijkmatiger zonne-energie op. Het proces start ’s morgens vroeger en eindigt ’s avonds later. De energiepiek op de middag is bovendien minder fel.

De beste opstelling is afhankelijk van jouw energiebehoefte gedurende de dag en uiteraard van de oriëntatie van jouw dak en de ligging van je woning.

Als je de zonnepanelen combineert met een thuisbatterij en slimme woning, vang je het nadeel van de middagpieken in een zuidelijke oriëntatie op.

'Black/white' panelen hebben over het algemeen een iets hoger rendement dan 'full black' panelen. De 'full black' panelen worden namelijk sneller warm en als de panelen erg warm zijn, heeft dit een ongunstig effect op de opbrengst.

'Full black' panelen ogen echter strakker en worden dan ook vaak gekozen vanuit esthetische overwegingen.

Een omvormer is onmisbaar bij de installatie van zonnepanelen. De panelen produceren namelijk gelijkstroom (DC), maar je huishoudelijke toestellen draaien op wisselstroom (AC). De omvormer zet de gelijkstroom om in wisselstroom en maakt de zonne-energie dus bruikbaar voor je woning.

Een hybride omvormer is een omvormer voor zonnepanelen en een omvormer voor de thuisbatterij in één.

Werk je met twee omvormers, dan gebeuren er meer omzettingen van de stroom: de omvormer voor de zonnepanelen geleidt de zonne-energie (DC) naar de woning (AC). De energie die niet meteen wordt verbruikt (AC), wordt door de omvormer voor de batterij opgeslagen (DC) tot het moment dat ze wel in huis nodig is (AC).

Een hybride omvormer geleidt de zonne-energie (DC) naar de plekken in huis waar stroom nodig is (AC). De energie die niet meteen nodig is, wordt door de omvormer rechtstreeks naar de batterij geleid (blijft DC).

Als je al een zonnepaneelinstallatie hebt, en je wenst een thuisbatterij te installeren, dan kunnen we de aanwezige omvormer vervangen door een hybride omvormer, of de bestaande installatie uitbreiden met een AC-gekoppelde thuisbatterij.

Standaard laden is de wagen inpluggen in het laadstation en de wagen start met laden.

Slimme laadpalen kunnen gestuurd worden en zijn daardoor energiezuiniger. Een slimme laadpaal:

- voorkomt overbelasting van je elektriciteitsnet door rekening te houden met je huishoudelijk verbruik (load balancing).

- houdt rekening met de beschikbare zonne-energie (dynamische load balancing / solar only).

- houdt een historiek bij van de laadsessies en genereert gegevens voor split-billing (via een app).

Aangezien een slimme woning erop gericht is om je zelf opgewekte energie optimaal te gebruiken, is de eerste vereiste dat je zonnepanelen hebt. Uiteraard kunnen de zonnepanelen en het systeem van de slimme woning ook gelijktijdig worden geïnstalleerd.

Daarnaast moet je beschikken over een internetverbinding, via kabel of wifi, voor de aansluiting van het EMS (energy management system, zijnde de sturing van de slimme woning).

Een thuisbatterij is niet vereist, maar helpt wel om de zelfconsumptie van je zonne-energie nog meer te verhogen.

Voor de installatie van een slimme woning maakt het niet uit of je een digitale (slimme) meter of analoge (terugdraaiende) meter hebt.

In een handige app op je smartphone kan je de acties van de slimme woning volgen.

Er wordt vooraf een advies gegeven over het tijdstip van het inschakelen van je grootverbruiksapparaten. Dit gebeurt op basis van de weersvoorspellingen, het beschikbare wattage en de verbruikersgeschiedenis.

Ben je het niet eens met de tijdstippen die je slimme woning adviseert, omdat je auto dringend moet worden geladen bijvoorbeeld, of omdat je nu meteen je kamer wil koelen met je airco, dan kan je uiteraard nog steeds zelf beslissen om je apparaten toch in te schakelen. Je kan ook aangeven dat je auto voor een bepaald tijdstip volledig geladen moet zijn. De slimme woning bekijkt dan het optimale laadproces binnen de grenzen van jouw wensen.

Ook als je een slimme woning hebt, is het zeker nog zinvol om een thuisbatterij te installeren. Zeker in de zomer kan de energie van je zonnepanelen namelijk nooit allemaal opgebruikt worden op het moment dat ze wordt opgewekt. Daardoor ga je altijd energie naar het net sturen, en ben je deze energie kwijt. Wanneer je dan wel weer veel energie nodig hebt, ga je betalende energie van het net moeten afnemen. Dit wordt vermeden met een thuisbatterij.

Daarnaast is een thuisbatterij ook zeer interessant om je sluimerverbruik op te vangen. Je zou verbaasd zijn als je wist hoeveel sluimerverbruik er is in je woning. Hiermee bedoelen we apparaten die (bijna) altijd aanstaan of op stand-by staan en bij elkaar opgeteld best wel veel energie verbruiken. Enkele voorbeelden: koelkasten, vriezers, wekkerradio, de digitale klokken op de oven en de microgolfoven, TV, internet-router, de thermostaat, de GSM-lader, buitenverlichting op sensoren, de alarminstallatie.

TOTEM staat voor Tool to Optimise the Total Environmental impact of Materials, een tool om de milieuprestaties van gebouwen te verbeteren.

TOTEM is een transparante, eenvoudige, digitale interface waarmee de Belgische bouwsector aan de slag kan om de milieu-impact van gebouwen te objectiveren en te verminderen.

TOTEM werd gecreëerd:

  • om de creativiteit van architecten en projectauteurs te stimuleren en projecten te realiseren die voldoen aan de milieueisen van morgen
  • om de milieu-impact van gebouwelementen of gebouwen te evalueren op basis van een wetenschappelijke en neutrale methode, aangepast aan de eigenheid van de Belgische bouwmarkt
  • om innovatie te stimuleren en ecodesign in bouwsystemen aan te moedigen

TOTEM is een gebruikersvriendelijke interface die info over gebouwelementen en materialen ontsluit. TOTEM is totaal objectief en transparant zodat alle actoren uit de Belgische bouwsector (architecten, studiebureaus, aannemers, ontwikkelaars, publieke overheden, …) in staat zijn om de milieu-impact van gebouwen te identificeren en te beperken van bij het begin van de ontwerpfase.

In oktober 2020 werd de tool gekoppeld aan de federale EPD-databank (Environmental Product Declaration). Daarnaast is er nog de ambitie om op langere termijn gegevens uit de EPD-software in te laden en om circulaire bouwsystemen te modelleren en te evalueren.

www.totem-building.be

EPB staat voor ‘Energieprestaties en Binnenklimaat’. De meeste gebouwen in Vlaanderen moeten een minimumniveau halen op het gebied van isolatie, energiezuinigheid of energieprestatie en ventilatie. Welke eisen er precies van toepassing zijn, hangt onder meer af van de bestemming van het gebouw, de aard van de werken en de datum van de bouwaanvraag of melding.

Voor nieuwbouwwoningen zijn er onder andere EPB-eisen voor isolatie, energieprestatie (uitgedrukt in een E-peil), ventilatie en minimumaandeel hernieuwbare energie.

Voor de start van de bouwwerken moet je als bouwheer een EPB-verslaggever aanstellen. Deze moet vooraf een berekening maken aangaande de energienormen, hij/zij volgt de materiaal- en installatiekeuze op tijdens de werken, en stelt na de werken een EPB-aangifte op, die moet ingediend worden bij het Vlaams Energieagentschap.

Bij nieuwbouw of een ingrijpende energetische renovatie maakt de verslaggever ook het Energieprestatiecertificaat Bouw (EPC) op. Dat EPC vermeldt of het gebouw al dan niet aan de energieprestatieregelgeving voldoet en vermeldt onder meer het E-peil.

Is het E-peil aanzienlijk lager dan de norm? Dan kom je in aanmerking voor premies als beloning voor je energiezuinigheid.

In 2015 werden deze goals vastgelegd door de Verenigde Naties als de nieuwe mondiale duurzame ontwikkelingsagenda. De SDGs zijn van 2016 tot 2030 van kracht, en vervangen de milleniumdoelstellingen, die eind 2015 zijn vervallen. Er zijn 17 doelstellingen en 169 onderliggende targets om deze doelen te operationaliseren.

Agenda 2030 is niet alleen ambitieus maar ook grensverleggend: bedrijven spelen hierin een grote rol. De SDG’s zijn perfect bruikbaar als kritisch reflectiekader voor toekomstgerichte bedrijfsstrategieën, en ondernemingen kunnen dan ook een belangrijke bijdrage leveren aan de realisatie van deze doelstellingen.

Als klimaatbedrijf streeft Isola deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen na en daarom onderschreven we het Voka Charter Duurzaam Ondernemen. Gedurende een driejarig traject worden we begeleid door Voka om elk van deze doelstellingen concreet te integreren in onze onderneming.

Thuisbatterij

Het heeft altijd zin om zonnepanelen te installeren. Met zonnepanelen voorzie je (deels) in je eigen energie, zodat je minder energie van het net moet afnemen. Je zal dus sowieso besparen op je energiefactuur én je draagt bij aan een beter milieu.

Het voordeel van de terugdraaiende, analoge, meter is inderdaad verdwenen. Dankzij die meter was het geen noodzaak om de zonne-energie te verbruiken op het moment dat ze werd opgewekt. Als er meer energie werd geproduceerd dan er werd verbruikt, dan draaide de meter achteruit, zodat deze meter kon worden beschouwd als een batterij.

Bij een nieuwe zonnepaneelinstallatie wordt er ook een nieuwe digitale of slimme meter geplaatst. De digitale meter draait niet terug, maar registreert digitaal de elektriciteit die je verbruikt en de stroom die je op het elektriciteitsnet zet, ook “injectie” genoemd. Voor je injectie op het net ontvang je via het nieuwe tariefsysteem een injectietarief. Dat is een vergoeding die je krijgt voor de stroom die jouw zonnepanelen opwekken, maar die je niet zelf verbruikt.

Het is echter voordeliger om zoveel mogelijk opgewekte zonne-energie zelf te gebruiken. In een thuisbatterij kan je je energie-overschot zelf bijhouden in plaats van naar het net te sturen.

Een zuidelijke of zuidwestelijke oriëntatie wekt vooral energie op vanaf de middag.

Met een oost-west oriëntatie vangen de zonnepanelen gelijkmatiger zonne-energie op. Het proces start ’s morgens vroeger en eindigt ’s avonds later. De energiepiek op de middag is bovendien minder fel.

De beste opstelling is afhankelijk van jouw energiebehoefte gedurende de dag en uiteraard van de oriëntatie van jouw dak en de ligging van je woning.

Als je de zonnepanelen combineert met een thuisbatterij en slimme woning, vang je het nadeel van de middagpieken in een zuidelijke oriëntatie op.

Een omvormer is onmisbaar bij de installatie van zonnepanelen. De panelen produceren namelijk gelijkstroom (DC), maar je huishoudelijke toestellen draaien op wisselstroom (AC). De omvormer zet de gelijkstroom om in wisselstroom en maakt de zonne-energie dus bruikbaar voor je woning.

Een hybride omvormer is een omvormer voor zonnepanelen en een omvormer voor de thuisbatterij in één.

Werk je met twee omvormers, dan gebeuren er meer omzettingen van de stroom: de omvormer voor de zonnepanelen geleidt de zonne-energie (DC) naar de woning (AC). De energie die niet meteen wordt verbruikt (AC), wordt door de omvormer voor de batterij opgeslagen (DC) tot het moment dat ze wel in huis nodig is (AC).

Een hybride omvormer geleidt de zonne-energie (DC) naar de plekken in huis waar stroom nodig is (AC). De energie die niet meteen nodig is, wordt door de omvormer rechtstreeks naar de batterij geleid (blijft DC).

Als je al een zonnepaneelinstallatie hebt, en je wenst een thuisbatterij te installeren, dan kunnen we de aanwezige omvormer vervangen door een hybride omvormer, of de bestaande installatie uitbreiden met een AC-gekoppelde thuisbatterij.

Aangezien een slimme woning erop gericht is om je zelf opgewekte energie optimaal te gebruiken, is de eerste vereiste dat je zonnepanelen hebt. Uiteraard kunnen de zonnepanelen en het systeem van de slimme woning ook gelijktijdig worden geïnstalleerd.

Daarnaast moet je beschikken over een internetverbinding, via kabel of wifi, voor de aansluiting van het EMS (energy management system, zijnde de sturing van de slimme woning).

Een thuisbatterij is niet vereist, maar helpt wel om de zelfconsumptie van je zonne-energie nog meer te verhogen.

Voor de installatie van een slimme woning maakt het niet uit of je een digitale (slimme) meter of analoge (terugdraaiende) meter hebt.

Ook als je een slimme woning hebt, is het zeker nog zinvol om een thuisbatterij te installeren. Zeker in de zomer kan de energie van je zonnepanelen namelijk nooit allemaal opgebruikt worden op het moment dat ze wordt opgewekt. Daardoor ga je altijd energie naar het net sturen, en ben je deze energie kwijt. Wanneer je dan wel weer veel energie nodig hebt, ga je betalende energie van het net moeten afnemen. Dit wordt vermeden met een thuisbatterij.

Daarnaast is een thuisbatterij ook zeer interessant om je sluimerverbruik op te vangen. Je zou verbaasd zijn als je wist hoeveel sluimerverbruik er is in je woning. Hiermee bedoelen we apparaten die (bijna) altijd aanstaan of op stand-by staan en bij elkaar opgeteld best wel veel energie verbruiken. Enkele voorbeelden: koelkasten, vriezers, wekkerradio, de digitale klokken op de oven en de microgolfoven, TV, internet-router, de thermostaat, de GSM-lader, buitenverlichting op sensoren, de alarminstallatie.

TOTEM staat voor Tool to Optimise the Total Environmental impact of Materials, een tool om de milieuprestaties van gebouwen te verbeteren.

TOTEM is een transparante, eenvoudige, digitale interface waarmee de Belgische bouwsector aan de slag kan om de milieu-impact van gebouwen te objectiveren en te verminderen.

TOTEM werd gecreëerd:

  • om de creativiteit van architecten en projectauteurs te stimuleren en projecten te realiseren die voldoen aan de milieueisen van morgen
  • om de milieu-impact van gebouwelementen of gebouwen te evalueren op basis van een wetenschappelijke en neutrale methode, aangepast aan de eigenheid van de Belgische bouwmarkt
  • om innovatie te stimuleren en ecodesign in bouwsystemen aan te moedigen

TOTEM is een gebruikersvriendelijke interface die info over gebouwelementen en materialen ontsluit. TOTEM is totaal objectief en transparant zodat alle actoren uit de Belgische bouwsector (architecten, studiebureaus, aannemers, ontwikkelaars, publieke overheden, …) in staat zijn om de milieu-impact van gebouwen te identificeren en te beperken van bij het begin van de ontwerpfase.

In oktober 2020 werd de tool gekoppeld aan de federale EPD-databank (Environmental Product Declaration). Daarnaast is er nog de ambitie om op langere termijn gegevens uit de EPD-software in te laden en om circulaire bouwsystemen te modelleren en te evalueren.

www.totem-building.be

EPB staat voor ‘Energieprestaties en Binnenklimaat’. De meeste gebouwen in Vlaanderen moeten een minimumniveau halen op het gebied van isolatie, energiezuinigheid of energieprestatie en ventilatie. Welke eisen er precies van toepassing zijn, hangt onder meer af van de bestemming van het gebouw, de aard van de werken en de datum van de bouwaanvraag of melding.

Voor nieuwbouwwoningen zijn er onder andere EPB-eisen voor isolatie, energieprestatie (uitgedrukt in een E-peil), ventilatie en minimumaandeel hernieuwbare energie.

Voor de start van de bouwwerken moet je als bouwheer een EPB-verslaggever aanstellen. Deze moet vooraf een berekening maken aangaande de energienormen, hij/zij volgt de materiaal- en installatiekeuze op tijdens de werken, en stelt na de werken een EPB-aangifte op, die moet ingediend worden bij het Vlaams Energieagentschap.

Bij nieuwbouw of een ingrijpende energetische renovatie maakt de verslaggever ook het Energieprestatiecertificaat Bouw (EPC) op. Dat EPC vermeldt of het gebouw al dan niet aan de energieprestatieregelgeving voldoet en vermeldt onder meer het E-peil.

Is het E-peil aanzienlijk lager dan de norm? Dan kom je in aanmerking voor premies als beloning voor je energiezuinigheid.

In 2015 werden deze goals vastgelegd door de Verenigde Naties als de nieuwe mondiale duurzame ontwikkelingsagenda. De SDGs zijn van 2016 tot 2030 van kracht, en vervangen de milleniumdoelstellingen, die eind 2015 zijn vervallen. Er zijn 17 doelstellingen en 169 onderliggende targets om deze doelen te operationaliseren.

Agenda 2030 is niet alleen ambitieus maar ook grensverleggend: bedrijven spelen hierin een grote rol. De SDG’s zijn perfect bruikbaar als kritisch reflectiekader voor toekomstgerichte bedrijfsstrategieën, en ondernemingen kunnen dan ook een belangrijke bijdrage leveren aan de realisatie van deze doelstellingen.

Als klimaatbedrijf streeft Isola deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen na en daarom onderschreven we het Voka Charter Duurzaam Ondernemen. Gedurende een driejarig traject worden we begeleid door Voka om elk van deze doelstellingen concreet te integreren in onze onderneming.

Laadstation

Standaard laden is de wagen inpluggen in het laadstation en de wagen start met laden.

Slimme laadpalen kunnen gestuurd worden en zijn daardoor energiezuiniger. Een slimme laadpaal:

- voorkomt overbelasting van je elektriciteitsnet door rekening te houden met je huishoudelijk verbruik (load balancing).

- houdt rekening met de beschikbare zonne-energie (dynamische load balancing / solar only).

- houdt een historiek bij van de laadsessies en genereert gegevens voor split-billing (via een app).

Er zijn laadpalen die werken op wisselstroom (AC) en er zijn laadpalen die werken op gelijkstroom (DC).

De batterij in je wagen kan enkel gelijkstroom (DC) opslaan. De stroom afkomstig van het elektriciteitsnet is wisselstroom (AC). In je elektrische wagen zit een omvormer die de wisselstroom van een AC-lader omzet naar gelijkstroom.

Bij een DC-lader zit de omvormer in de lader zelf. Dat betekent dat de stroom die binnenkomt in de wagen niet langs de omvormer van de wagen moet, maar rechtstreeks naar de batterij kan. Hierdoor verloopt het laden veel sneller en wordt een DC-lader ook wel snellader genoemd.

De meeste laadstations zijn AC-laders en zijn ideaal voor bij je thuis of bij bedrijven, omdat er meer tijd is om te laden. Afhankelijk van het vermogen van de laadpaal en het vermogen van de omvormer in de wagen, heeft een AC-lader een snelheid van 15 tot 90 km/u. DC-laders vind je vooral langs de autosnelwegen en op openbare plaatsen. De laadsnelheid van een snellader is gemiddeld 200 km/u, maar er zijn ook DC-laders die een batterij in een half uur tijd voor 80% opladen. In de toekomst zal de laadsnelheid alleen nog maar stijgen.

In een handige app op je smartphone kan je de acties van de slimme woning volgen.

Er wordt vooraf een advies gegeven over het tijdstip van het inschakelen van je grootverbruiksapparaten. Dit gebeurt op basis van de weersvoorspellingen, het beschikbare wattage en de verbruikersgeschiedenis.

Ben je het niet eens met de tijdstippen die je slimme woning adviseert, omdat je auto dringend moet worden geladen bijvoorbeeld, of omdat je nu meteen je kamer wil koelen met je airco, dan kan je uiteraard nog steeds zelf beslissen om je apparaten toch in te schakelen. Je kan ook aangeven dat je auto voor een bepaald tijdstip volledig geladen moet zijn. De slimme woning bekijkt dan het optimale laadproces binnen de grenzen van jouw wensen.

TOTEM staat voor Tool to Optimise the Total Environmental impact of Materials, een tool om de milieuprestaties van gebouwen te verbeteren.

TOTEM is een transparante, eenvoudige, digitale interface waarmee de Belgische bouwsector aan de slag kan om de milieu-impact van gebouwen te objectiveren en te verminderen.

TOTEM werd gecreëerd:

  • om de creativiteit van architecten en projectauteurs te stimuleren en projecten te realiseren die voldoen aan de milieueisen van morgen
  • om de milieu-impact van gebouwelementen of gebouwen te evalueren op basis van een wetenschappelijke en neutrale methode, aangepast aan de eigenheid van de Belgische bouwmarkt
  • om innovatie te stimuleren en ecodesign in bouwsystemen aan te moedigen

TOTEM is een gebruikersvriendelijke interface die info over gebouwelementen en materialen ontsluit. TOTEM is totaal objectief en transparant zodat alle actoren uit de Belgische bouwsector (architecten, studiebureaus, aannemers, ontwikkelaars, publieke overheden, …) in staat zijn om de milieu-impact van gebouwen te identificeren en te beperken van bij het begin van de ontwerpfase.

In oktober 2020 werd de tool gekoppeld aan de federale EPD-databank (Environmental Product Declaration). Daarnaast is er nog de ambitie om op langere termijn gegevens uit de EPD-software in te laden en om circulaire bouwsystemen te modelleren en te evalueren.

www.totem-building.be

EPB staat voor ‘Energieprestaties en Binnenklimaat’. De meeste gebouwen in Vlaanderen moeten een minimumniveau halen op het gebied van isolatie, energiezuinigheid of energieprestatie en ventilatie. Welke eisen er precies van toepassing zijn, hangt onder meer af van de bestemming van het gebouw, de aard van de werken en de datum van de bouwaanvraag of melding.

Voor nieuwbouwwoningen zijn er onder andere EPB-eisen voor isolatie, energieprestatie (uitgedrukt in een E-peil), ventilatie en minimumaandeel hernieuwbare energie.

Voor de start van de bouwwerken moet je als bouwheer een EPB-verslaggever aanstellen. Deze moet vooraf een berekening maken aangaande de energienormen, hij/zij volgt de materiaal- en installatiekeuze op tijdens de werken, en stelt na de werken een EPB-aangifte op, die moet ingediend worden bij het Vlaams Energieagentschap.

Bij nieuwbouw of een ingrijpende energetische renovatie maakt de verslaggever ook het Energieprestatiecertificaat Bouw (EPC) op. Dat EPC vermeldt of het gebouw al dan niet aan de energieprestatieregelgeving voldoet en vermeldt onder meer het E-peil.

Is het E-peil aanzienlijk lager dan de norm? Dan kom je in aanmerking voor premies als beloning voor je energiezuinigheid.

In 2015 werden deze goals vastgelegd door de Verenigde Naties als de nieuwe mondiale duurzame ontwikkelingsagenda. De SDGs zijn van 2016 tot 2030 van kracht, en vervangen de milleniumdoelstellingen, die eind 2015 zijn vervallen. Er zijn 17 doelstellingen en 169 onderliggende targets om deze doelen te operationaliseren.

Agenda 2030 is niet alleen ambitieus maar ook grensverleggend: bedrijven spelen hierin een grote rol. De SDG’s zijn perfect bruikbaar als kritisch reflectiekader voor toekomstgerichte bedrijfsstrategieën, en ondernemingen kunnen dan ook een belangrijke bijdrage leveren aan de realisatie van deze doelstellingen.

Als klimaatbedrijf streeft Isola deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen na en daarom onderschreven we het Voka Charter Duurzaam Ondernemen. Gedurende een driejarig traject worden we begeleid door Voka om elk van deze doelstellingen concreet te integreren in onze onderneming.

Slimme woning

Een zuidelijke of zuidwestelijke oriëntatie wekt vooral energie op vanaf de middag.

Met een oost-west oriëntatie vangen de zonnepanelen gelijkmatiger zonne-energie op. Het proces start ’s morgens vroeger en eindigt ’s avonds later. De energiepiek op de middag is bovendien minder fel.

De beste opstelling is afhankelijk van jouw energiebehoefte gedurende de dag en uiteraard van de oriëntatie van jouw dak en de ligging van je woning.

Als je de zonnepanelen combineert met een thuisbatterij en slimme woning, vang je het nadeel van de middagpieken in een zuidelijke oriëntatie op.

Aangezien een slimme woning erop gericht is om je zelf opgewekte energie optimaal te gebruiken, is de eerste vereiste dat je zonnepanelen hebt. Uiteraard kunnen de zonnepanelen en het systeem van de slimme woning ook gelijktijdig worden geïnstalleerd.

Daarnaast moet je beschikken over een internetverbinding, via kabel of wifi, voor de aansluiting van het EMS (energy management system, zijnde de sturing van de slimme woning).

Een thuisbatterij is niet vereist, maar helpt wel om de zelfconsumptie van je zonne-energie nog meer te verhogen.

Voor de installatie van een slimme woning maakt het niet uit of je een digitale (slimme) meter of analoge (terugdraaiende) meter hebt.

In een handige app op je smartphone kan je de acties van de slimme woning volgen.

Er wordt vooraf een advies gegeven over het tijdstip van het inschakelen van je grootverbruiksapparaten. Dit gebeurt op basis van de weersvoorspellingen, het beschikbare wattage en de verbruikersgeschiedenis.

Ben je het niet eens met de tijdstippen die je slimme woning adviseert, omdat je auto dringend moet worden geladen bijvoorbeeld, of omdat je nu meteen je kamer wil koelen met je airco, dan kan je uiteraard nog steeds zelf beslissen om je apparaten toch in te schakelen. Je kan ook aangeven dat je auto voor een bepaald tijdstip volledig geladen moet zijn. De slimme woning bekijkt dan het optimale laadproces binnen de grenzen van jouw wensen.

Ook als je een slimme woning hebt, is het zeker nog zinvol om een thuisbatterij te installeren. Zeker in de zomer kan de energie van je zonnepanelen namelijk nooit allemaal opgebruikt worden op het moment dat ze wordt opgewekt. Daardoor ga je altijd energie naar het net sturen, en ben je deze energie kwijt. Wanneer je dan wel weer veel energie nodig hebt, ga je betalende energie van het net moeten afnemen. Dit wordt vermeden met een thuisbatterij.

Daarnaast is een thuisbatterij ook zeer interessant om je sluimerverbruik op te vangen. Je zou verbaasd zijn als je wist hoeveel sluimerverbruik er is in je woning. Hiermee bedoelen we apparaten die (bijna) altijd aanstaan of op stand-by staan en bij elkaar opgeteld best wel veel energie verbruiken. Enkele voorbeelden: koelkasten, vriezers, wekkerradio, de digitale klokken op de oven en de microgolfoven, TV, internet-router, de thermostaat, de GSM-lader, buitenverlichting op sensoren, de alarminstallatie.

TOTEM staat voor Tool to Optimise the Total Environmental impact of Materials, een tool om de milieuprestaties van gebouwen te verbeteren.

TOTEM is een transparante, eenvoudige, digitale interface waarmee de Belgische bouwsector aan de slag kan om de milieu-impact van gebouwen te objectiveren en te verminderen.

TOTEM werd gecreëerd:

  • om de creativiteit van architecten en projectauteurs te stimuleren en projecten te realiseren die voldoen aan de milieueisen van morgen
  • om de milieu-impact van gebouwelementen of gebouwen te evalueren op basis van een wetenschappelijke en neutrale methode, aangepast aan de eigenheid van de Belgische bouwmarkt
  • om innovatie te stimuleren en ecodesign in bouwsystemen aan te moedigen

TOTEM is een gebruikersvriendelijke interface die info over gebouwelementen en materialen ontsluit. TOTEM is totaal objectief en transparant zodat alle actoren uit de Belgische bouwsector (architecten, studiebureaus, aannemers, ontwikkelaars, publieke overheden, …) in staat zijn om de milieu-impact van gebouwen te identificeren en te beperken van bij het begin van de ontwerpfase.

In oktober 2020 werd de tool gekoppeld aan de federale EPD-databank (Environmental Product Declaration). Daarnaast is er nog de ambitie om op langere termijn gegevens uit de EPD-software in te laden en om circulaire bouwsystemen te modelleren en te evalueren.

www.totem-building.be

EPB staat voor ‘Energieprestaties en Binnenklimaat’. De meeste gebouwen in Vlaanderen moeten een minimumniveau halen op het gebied van isolatie, energiezuinigheid of energieprestatie en ventilatie. Welke eisen er precies van toepassing zijn, hangt onder meer af van de bestemming van het gebouw, de aard van de werken en de datum van de bouwaanvraag of melding.

Voor nieuwbouwwoningen zijn er onder andere EPB-eisen voor isolatie, energieprestatie (uitgedrukt in een E-peil), ventilatie en minimumaandeel hernieuwbare energie.

Voor de start van de bouwwerken moet je als bouwheer een EPB-verslaggever aanstellen. Deze moet vooraf een berekening maken aangaande de energienormen, hij/zij volgt de materiaal- en installatiekeuze op tijdens de werken, en stelt na de werken een EPB-aangifte op, die moet ingediend worden bij het Vlaams Energieagentschap.

Bij nieuwbouw of een ingrijpende energetische renovatie maakt de verslaggever ook het Energieprestatiecertificaat Bouw (EPC) op. Dat EPC vermeldt of het gebouw al dan niet aan de energieprestatieregelgeving voldoet en vermeldt onder meer het E-peil.

Is het E-peil aanzienlijk lager dan de norm? Dan kom je in aanmerking voor premies als beloning voor je energiezuinigheid.

In 2015 werden deze goals vastgelegd door de Verenigde Naties als de nieuwe mondiale duurzame ontwikkelingsagenda. De SDGs zijn van 2016 tot 2030 van kracht, en vervangen de milleniumdoelstellingen, die eind 2015 zijn vervallen. Er zijn 17 doelstellingen en 169 onderliggende targets om deze doelen te operationaliseren.

Agenda 2030 is niet alleen ambitieus maar ook grensverleggend: bedrijven spelen hierin een grote rol. De SDG’s zijn perfect bruikbaar als kritisch reflectiekader voor toekomstgerichte bedrijfsstrategieën, en ondernemingen kunnen dan ook een belangrijke bijdrage leveren aan de realisatie van deze doelstellingen.

Als klimaatbedrijf streeft Isola deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen na en daarom onderschreven we het Voka Charter Duurzaam Ondernemen. Gedurende een driejarig traject worden we begeleid door Voka om elk van deze doelstellingen concreet te integreren in onze onderneming.