Het is een open deur intrappen: de grondstofprijzen in de bouw swingen de pan uit. De prijzen van bouwmaterialen waren door de coronacrisis met gemiddeld 25% gestegen, hetgeen voor een nieuwbouwproject of renovatie een totale meerkost betekent van ongeveer 8%.

98% van de bouwbedrijven zag de prijzen van bouwmaterialen nog verder stijgen sinds het losbarsten van de oorlog in Oekraïne. Vooral de prijzen van staal, non-ferro, hout, pvc en isolatiematerialen gingen naar omhoog. De stijging gaat zo snel dat sommige bouwbedrijven de geldigheid van hun offertes beperken tot slechts een aantal uren.

Niet enkel de prijzen zijn de lucht ingegaan, maar ook de leveringstermijnen van bouwmaterialen, voornamelijk van hout en isolatie. Zes op de tien bouwprojecten lopen vertraging op door bevoorradingsproblemen.

(Bronnen: VRT nieuws, Confederatie Bouw, Bouwkroniek.be)

Ook wij ontkomen helaas niet aan deze prijsstijgingen en leveringsproblemen. Gelukkig hebben wij voor vloerisolatie een eigen product in huis dat niet onderhevig is aan prijsschommelingen: onze Thermogran. Het product bestaat al meer dan 25 jaar en heeft zijn kwaliteit bewezen.

Wat is Thermogran precies?

De basisgrondstof van Thermogran zijn polyurethaanbriketten, die in onze fabriek worden vermalen tot een welbepaalde granulometrie, gewassen en gedroogd. De briketten zijn afkomstig van een bij OVAM geregistreerde IHM (inzamelaar, afvalstoffenhandelaar of –makelaar) zijnde Unilin, Kingspan Insulation of Van Gansewinkel. De verwerking van de briketten gebeurt onder R-code 3: recyclage en terugwinning van organische stoffen die niet als oplosmiddel worden gebruikt.

De granulaten ondergaan een procedé waarbij zij worden omgevormd tot Thermogran. Thermogran-granulaten bestaan uit isocyanaten, polyolen, blaasmiddel en additieven met schimmelwerende en brandwerende eigenschappen. Ze hebben geen rigide verbinding en een zodanige granulometrie dat zij als een puzzel in elkaar passen. Daarenboven combineert de Thermogran deze flexibiliteit, nodig voor akoestische eigenschappen, met de noodzakelijke drukweerstand.

Waarom is Thermogran zo innovatief?
  • Zoals hoger beschreven is het een recyclageproduct. De polyurethaanresten die de basisgrondstof vormen, zouden op de afvalberg of in de verbrandingsoven belanden indien ze niet zouden worden gerecycleerd. Wij geven ze een tweede leven.
  • In 2019 werd Thermogran opgenomen in de EPD-databank. EPD staat voor Environmental Product Declaration, in het Nederlands ‘een milieuproductverklaring’. Fabrikanten die een milieuboodschap op hun bouwproduct willen aanbrengen, moeten eerst een levenscyclusanalyse (LCA) laten uitvoeren en deze registreren in de EPD-databank. Dit is een maatregel tegen greenwashing en moet leiden tot een beter inzicht in de milieu-effecten van bouwproducten. Een LCA geeft de milieu-impact van het product weer over de volledige levenscyclus ervan: van de productie tot de afvalfase. Een milieuproductverklaring (EPD, Environmental Product Declaration) is een gestandaardiseerde manier om deze milieu-informatie te communiceren. Door het behalen van het EPD-certificaat is Thermogran erkend als milieuvriendelijk product, en hiermee zijn wij een van de koplopers in onze sector op vlak van EPD.
    • Het biedt een goede thermische en een uitstekende akoestische isolatie.

    Thermogran kan worden geplaatst vanaf 4 cm en garandeert een minimaal aantal decibels geluidsreductie van 25. Wil je nog betere akoestische waarden halen, dan plaatsen we bovenop de Thermogran een laag Accorub. Met 1 cm Accorub garanderen we een geluidsreductie van minimum 32 dB en met 2 cm Accorub garanderen we een geluidsreductie van minimum 34 dB.

    De thermische isolatiewaarde is 0.049 λ W/mK. De Lambda-waarde geeft de warmtegeleidbaarheid van een materiaal aan. Hoe hoger de Lambda-waarde, hoe beter de warmte geleid wordt en dus hoe minder goed het materiaal isoleert. Dat betekent niet dat materialen met een lage Lambda-waarde altijd beter isoleren dan materialen met een hogere waarde. De hogere (slechtere) waarde kan gecompenseerd worden door de dikte van het materiaal.

    Thermogran scoort op vlak van Lambda-waarde minder goed dan gespoten polyurethaan, maar is gelijkwaardig aan EPS (onze Thermo-ultra), en meer dan voldoende voor een goede isolatie van het gelijkvloers. Indien er genoeg hoogte is, kan het verschil in Lambda-waarde tussen Pur en Thermogran gecompenseerd worden door het dikker plaatsen van de Thermogran.

    • Dankzij de vorm biedt Thermogran een naadloze isolatie en is het ideaal voor uitvulling. Je loopt geen risico op lekken. De granulaten zijn zo klein dat ze elk gaatje en kiertje kunnen vullen en elke buis, leiding en kabel volledig naadloos omsluiten. En dit zonder snijwerk en extra plaatsingstijd.
    • Er is weinig werfvoorbereiding nodig. Als het project wind- en waterdicht is en de leidingen liggen, kan de Thermogran worden aangebracht. We starten met het plaatsen van randisolatie om akoestische lekken naar de muren te voorkomen. Het Thermogran-granulaat wordt op de vloer geblazen met onze gespecialiseerde vrachtwagen. We nivelleren de Thermogran op de gewenste dikte en werken deze af met een vochtwerende afdekkingslaag (puratexfolie). Eventueel wordt er eerst nog een laag Accorub geplaatst op de Thermogran, voor nog betere akoestische waarden. Na het plaatsen is er geen droogtijd of wachttijd nodig. De chape, of in voorkomend geval eerst de vloerverwarming, kan meteen worden geplaatst. In geval van vloerverwarming, worden er netten geplaatst op de puratexfolie, waaraan de buizen worden bevestigd.
    • Thermogran is tot slot een prijsbewuste keuze. Op vlak van kwaliteit doet Thermogran zeker niet onder voor andere vloerisolatieproducten. Op vlak van prijs is Thermogran een absolute topper. Thermogran is altijd goedkoper geweest dan Pur. Door de gigantische prijsstijgingen waarmee we het afgelopen jaar te maken kregen, is de prijskloof alleen maar groter geworden. Thermogran is bijgevolg een kwalitatieve én prijsstabiele oplossing voor je vloerisolatie.
    9 Industrie innovatie en infrastructuur
    11 Duurzame steden en gemeenschappen
    12 Verantwoorde consumptie en productie
    13 Klimaatactie

    Meer blogartikels

    Climate Awards Stad Tongeren2023 136
    27 oktober 2023

    Isola wint Tongerse Climate Award 2023

    Op donderdag 26 oktober mochten we de 3de Tongerse Climate Award in ontvangst nemen voor onze positieve impact op het leefmilieu in Tongeren.