28 november 2023

    Sint in Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum Heusden-Zolder

    De Sint was vroeg in het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder dit jaar. Hij kwam in de gedaante van onze comfortmaker Andre Dammen en had een cheque van € 2.500 bij voor de dieren.

    IMG 0622b Middel

Een gift van € 2.500 voor VOC Heusden

We organiseerden een wedstrijd voor onze comfortmakers. Iedereen mocht een goed doel naar keuze voorstellen en aan de collega's argumenteren waarom onze gift van € 2.500 naar de door hen gekozen organisatie zou moeten gaan.
Acht comfortmakers stelden een goed doel voor, waarna alle medewerkers hun stem konden uitbrengen voor één van deze doelen.

Het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum van Heusden-Zolder (verder VOC Heusden genoemd), voorgesteld door collega Andre Dammen, kwam als winnaar uit de bus. Andre mocht dan ook de cheque gaan overhandigen aan de beheerders van de vzw.

We kregen een uitgebreide rondleiding van Rudi Oyen en Margo Laeremans en Rudi vertelde ons alles over de werking van hun opvangcentrum.

Geen job, maar een levensmissie

Rudi Oyen is al bijna 40 jaar lang dag in dag uit bezig met het opvangen en verzorgen van dieren. Hij richtte het opvangcentrum op omdat er in de buurt nood was aan een organisatie die alle gewonde, ontsnapte en verwaarloosde dieren zou opvangen, los van de grootte, de categorie, de zeldzaamheid... Hij vindt dat alle dieren in nood geholpen moeten worden, ook al is het 'maar' een mus.

In de organisatie zijn er vier personeelsleden actief, alsook een heleboel vrijwilligers. Alleen zo kan de werking gegarandeerd blijven, want er zijn enorm veel handen nodig. De kooien moeten dagelijks worden gepoetst, de dieren moeten worden verzorgd en gevoederd, iemand moet dagelijks bezig zijn met de adoptie van dieren...

Rudi en Margo zelf werken zeven dagen op zeven en staan ook 's nachts paraat. Ze worden zo goed als elke nacht opgebeld door de politie voor een interventie. Daarnaast moeten jonge dieren ook 's nachts verzorgd en gevoederd worden. "355 dagen per jaar werken we in het centrum. We nemen 10 dagen vakantie, maar dan is het met de gsm in de hand," zegt Rudi.

Het is duidelijk. Rudi en Margo zijn enorm gepassioneerd door dierenwelzijn en beheren het centrum met hart en ziel.

Gewonde en verwaarloosde dieren

Dieren komen op verschillende manieren in het VOC Heusden terecht:

  • enerzijds zijn er de gewonde wilde dieren, zoals een vogel met een gebroken vleugel of een aangereden wild dier, en de ontsnapte gedomesticeerde dieren
  • anderzijds zijn er de verwaarloosde dieren

De eerstgenoemde komen terecht in het opvangcentrum door een rechtstreekse oproep van een bezorgde burger of van de politie. Het werkingsgebied van het centrum voor deze dieren is de provincie Limburg, de Antwerpse Kempen en Vlaams-Brabant tot Brussel.

Alle dieren worden opgevangen, behalve honden en katten, omdat er voor deze dieren voldoende goede asielcentra bestaan in deze regio. De wilde dieren worden verzorgd en terug vrijgelaten wanneer zij geheeld zijn en de ontsnapte dieren worden herenigd met hun baasje.

De tweede categorie betreft dieren die in opdracht van de Vlaamse Inspectiedienst Dierenwelzijn in beslag genomen worden. Dit kan in heel Vlaanderen zijn. Deze dieren zijn er vaak heel slecht aan toe. Het centrum zorgt voor de nodige behandeling, samen met een aantal gespecialiseerde dierenartsen waar het een vaste samenwerking mee heeft, en zorgt voor de ideale leefomstandigheden om het dier terug op krachten te laten komen. In het beste geval herstelt het dier en vindt het via adoptie een nieuwe thuis.

Van haantjes tot wallabies

Heel het jaar door worden er honderden dieren opgevangen. Zo werden er vorige week bij één eigenaar alleen al 149 dieren in beslag genomen, voornamelijk hoenders zoals hanen, kippen en kalkoenen. Deze diersoorten zijn altijd talrijk aanwezig in het centrum. In de lente wordt het centrum het drukst bevolkt door jonge inheemse vogels en jonge eekhoorntjes, konijntjes en haasjes.

We vroegen Rudi naar de meest speciale dieren die hij in het centrum heeft gehad: een neushoornvogel, een keizerarend, een pijlgifkikker, een kusimanse en meerdere wallabies. "We verschieten van niks meer," zegt hij. "De eerste keer dat ik een wallaby moest gaan vangen, nu zo'n 35 jaar geleden, had ik enkel een schepnetje om vogels te vangen. Ik kreeg telefoon van een man met de mededeling: 'Er zit een kangoeroe in mijn tuin.' Ik kon het toen moeilijk geloven. Er waren nog geen smartphones, dus de beller kon geen foto doorsturen. Ik ben ter plaatse gegaan met mijn netje en heb de wallaby mee naar het centrum genomen.

Intussen hebben we hier al meerdere wallabies gehad, waaronder Charlie, die slechts 2 maanden oud was toen hij bij ons terechtkwam. Margo heeft hem verzorgd en opgevoed alsof het haar kind was, inclusief nachtvoedingen en het ronddragen van de baby in een buideltas. Toen Charlie oud en sterk genoeg was, vond hij een nieuwe thuis bij Andre.

Als je een adoptiegezin vindt, ben je uiteraard blij, maar soms is het ook moeilijk om een dier dat je lang bij je gehad hebt, los te laten. Maar je kiest voor het welzijn van het dier en het gevoel dat overheerst is dat je het een beter leven hebt kunnen bezorgen."

We vroegen Rudi ook hoe ze omgaan met overlijdens, iets waar ze jammer genoeg vaak mee te maken hebben gelet op de toestand waarin sommige dieren het centrum binnenkomen.

"Elk dier raakt mij en dat vind ik ook belangrijk. Als ik dat niet meer heb, stop ik ermee. Als een behandeling niet lukt, maar we hebben alles gedaan wat we konden, dan kan ik mij daarbij neerleggen. Ik voel soms wel boosheid, omdat heel wat dierenleed door mensen wordt veroorzaakt. Ik vind het daarom ook heel belangrijk om wantoestanden via onze facebookpagina kenbaar te maken, zodat mensen zich meer bewust worden van het belang van dierenwelzijn."

Nieuwe hooiruiven voor de paarden

Tot slot waren we heel benieuwd om te horen wat Rudi en Margo gaan doen met onze gift.

"We vangen momenteel dertig verwaarloosde paarden op. Deze staan verdeeld over zeven verschillende weides. Sommige paarden kunnen helaas niet voldoende hooi eten omdat er in elke weide één hooiruif staat en de dominantere paarden hun plaats aan de ruif opeisen. Hierdoor kunnen paarden die het vaak net het meest nodig hebben, niet voldoende voedsel binnenkrijgen. Jullie geld wordt gebruikt om in elke weide een extra hooiruif te plaatsen, zodat we dit probleem kunnen ondervangen. We zijn dan ook heel erg blij met deze gift."

Heb jij een groot hart voor dieren en wil je een verwaarloosd dier een nieuwe kans geven?

Je vindt de dieren van VOC Heusden die in aanmerking komen voor adoptie op www.adopteereendier.be. Volg zeker ook de facebookpagina van het opvangcentrum.

Wil je de werking van het centrum ondersteunen en een gift doen? Of wil je zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger? Aarzel niet en neem contact op met het centrum.

IMG 0616b Middel
IMG 0601b Middel
IMG 0590b Middel
IMG 0578b Middel

Meer blogartikels

Climate Awards Stad Tongeren2023 136
27 oktober 2023

Isola wint Tongerse Climate Award 2023

Op donderdag 26 oktober mochten we de 3de Tongerse Climate Award in ontvangst nemen voor onze positieve impact op het leefmilieu in Tongeren.
IMG 0046 Aangepast
08 mei 2023

Vind je droomvloer met Margaux

Maak kennis met onze interieurarchitecte, die met veel enthousiasme haar licht laat schijnen over jouw vloerproject.
IMG 9792b Aangepast
14 februari 2023

Welkom in onze nieuwe toonzaal!

3D visualisaties, een lichttafel en een all-in-one service. Dat is slechts een greep uit de troeven van onze nieuwe toonzaal. Ontdek meer!