SDG Pioneer: ons eerste UNITAR certificaat

Drie jaar geleden gingen we van start met het Voka Charter Duurzaam Ondernemen, het begeleidingstraject van Voka waarin bedrijven stapsgewijs bouwen aan hun duurzaamheidsbeleid met de Sustainable Development Goals als kader. Om het certificaat te behalen, worden jaarlijks minstens 10 acties gerealiseerd over de verschillende duurzaamheidsdomeinen. Een onafhankelijke evaluatiecommissie beoordeelt of de acties voldoende impact hebben, er voldoende linken zijn met de core business en of ze SMART gerealiseerd werden.

Voor onze acties ontvingen we elk jaar een certificaat van Voka. Nu, drie jaar en 45 acties later, worden onze inspanningen bekroond met een internationaal erkend certificaat van UNITAR, het United Nations Institute for Training and Research.

We belichten graag een aantal acties die rechtstreeks impact hebben op onze core business en waar we bijgevolg veel belang aan hechten.

1. Onze deelname aan InnovaHub, een multifunctioneel energiestation

Hoe goed zou het zijn als we zowel overdag als ’s nachts en het hele jaar door gebruik zouden kunnen maken van hernieuwbare energie voor elektriciteit, warmte en koeling?

Het project InnovaHub van het Nederlandse bedrijf Hylife Innovations heeft als doel de schommelingen in hernieuwbare energieproductie ten gevolge van weersomstandigheden op te vangen en een antwoord te bieden op de disbalans op het net. De InnovaHub is een multifunctioneel energiestation: een oplossing voor duurzame elektriciteit, warmte en koeling voor bestaande en nieuwe woonwijken. InnovaHub stemt vraag en aanbod van beschikbare energie op elkaar af met behulp van software (Energie Management Systeem).

Groene waterstof als energiebron

Bij productie van groene energie door wind of water worden bepaalde toestellen in huis en de deelwagens in de wijk door het EMS ingeschakeld. Bij een energieoverschot begint InnovaHub met opslag van deze energie in warmte, een batterij of groene waterstof. Bij een energietekort schakelt het systeem de energievoorraad uit InnovaHub in. InnovaHub slaat groene stroom langdurig op in groene waterstof. Voor de productie van groene waterstof worden watermoleculen gesplitst met behulp van groene elektriciteit. InnovaHub gebruikt daarvoor regenwater en groene stroom uit zonnepanelen en nabijgelegen windparken. Het water wordt gesplitst in zuurstof en groene waterstof. Bij dit proces komt warmte vrij. Zowel de warmte als de waterstof wordt bewaard voor hergebruik op een later moment.

Voor een duidelijke voorstelling van de werking van de InnovaHub, bekijk onderstaande video.

Hylife2

Hylife heeft met InnovaHub een energiehub gebouwd die 17 nieuwbouwwoningen in Stad aan ’t Haringvliet jaarrond van energie kan voorzien op basis van lokaal opgewekte zonne-energie. Door lokaal balanceren en opslag van energie in verschillende vormen (warmte, batterij en waterstof), is slechts een minimale interactie met het stroomnet op jaarbasis nodig. Dit maakt integratie van hernieuwbare energie mogelijk zonder tegen netcongestie aan te lopen.

Onze bijdrage aan dit testproject is het leveren en plaatsen van de zonnepanelen. Door onze medewerking te verlenen aan dit innovatieve project dragen we bij aan het onderzoek naar het gebruik van waterstof als bron van energie en de werking van energieonafhankelijke woonwijken.

2. Erkend inzamelpunt voor PV Cycle

Heb je je ook al afgevraagd wat er met zonnepanelen moet gebeuren wanneer ze versleten zijn of wanneer ze stukgaan door extreme weersomstandigheden?

Ze worden gerecycleerd. Sinds november 2023 zijn wij een erkend partner van PV Cycle, sorteer- en recyclagecentrum van zonnepanelen. PV Cycle zamelt oude en beschadigde zonnepanelen in en herwint verschillende materialen uit de oude panelen, zoals aluminium, glas, metaal en plastic, om terug in te zetten als grondstof in de circulaire economie.

Voor het inzamelen van de panelen werkt men met lokale partners die als inzamelpunt fungeren. Iedereen kan bijgevolg zijn zonnepanelen die niet meer voldoende opbrengen of zijn zonnepanelen die beschadigd zijn ten gevolge van onvoorziene gebeurtenissen bij ons binnenbrengen, ook als ze niet door ons werden geplaatst. Wij laten ze vervolgens ophalen door PV Cycle.

Schade1

3. Onderzoek naar de herbruikbaarheid van isolatie

Als basisgrondstof voor ons vloerisolatieproduct Thermogran gebruiken we al sinds 1995 de restanten van de productie van pur-isolatieplaten. Pur-platen worden in bepaalde afmetingen geproduceerd en gesneden. De snijresten recycleren wij tot hoofdingrediënt voor onze Thermogran. Die snijresten bevinden zich echter niet alleen in de fabrieken van pur-platen, maar ook op de werven, waar ze nog eens versneden worden. En bij afbraak van bestaande woningen vormen pur-platen ook een van de afvalstromen. Tijd om te onderzoeken of de pur-resten via deze andere kanalen ook bruikbaar zijn voor de productie van onze Thermogran.

Ons onderzoek naar de herbruikbaarheid van het consumptieoverschot van isolatiematerialen is drieledig:

1. Close the loop project

In dit project onderzoeken we of we ook de snijoverschotten van pur-isolatieplaten die ter plaatse op de werf ontstaan, kunnen gebruiken voor de productie van Thermogran.

Recydata, de overkoepelende federatie van pur-producenten, verzorgt het transport van de restanten van de werven naar ons. Bij binnenkomst controleren we de staat van de snijresten. Zijn deze voldoende kwalitatief, dan sorteren we de inhoud van de container of big bag, behouden de pur-resten en gaan deze vermalen, wassen, drogen en omvormen tot Thermogran.

Na meerdere testen is gebleken dat het absoluut noodzakelijk is voor een kwalitatief eindproduct om de pur-resten te briketteren alvorens deze te vermalen. Bij het briketteren worden namelijk de nog in de pur-resten aanwezige lucht en gas geëlimineerd. Op dit moment onderhandelen we met Recydata en diverse leveranciers van pur-resten over de installatie van een productie-unit specifiek voor het verwerken van deze grondstoffen. Wordt vervolgd…

2. Recyclage van sandwichpanelen

We gingen in zee met drie producenten om te onderzoeken of we de snijresten van pur-platen die gemaakt zijn op basis van gerecycleerde sandwichpanelen, kunnen hergebruiken in onze Thermogran. In deze fase van het onderzoek lijken twee van de drie producenten kwalitatieve grondstoffen te kunnen aanleveren.

Zij scheiden het metaal (aluminium) van de pur-platen. Elk segment van de plaat wordt gescheiden en volledig vermalen. Van de pur gaat het isocyanaat verdampen, de polyol wordt terug vloeibaar gemaakt en hergebruikt in de productie van nieuwe pur-platen. Deze nieuwe isolatieplaten, op basis van herwonnen polyol, zijn reeds goedgekeurd en in de markt gebracht. De snijresten van de productie hiervan zouden ook weer gebruikt kunnen worden als basisgrondstof voor onze Thermogran.

Het eindproduct moet uitvoerig getest worden op akoestiek, kruip-, krimp-, en druksterkte en lambda-waarde.

3. Deelname aan TETRA-project

We participeren aan een TETRA-project omtrent hergebruik van isolatiematerialen uit gebouwen: Start 2 Reuse Insulation, uitgevoerd door Odisee Hogeschool, Ugent en Buildwise.

Doel van het project is een tool te ontwikkelen die richtlijnen voorschrijft bij elke stap van het hergebruikproces van isolatie. Bij elke stap wordt er gefocust op de belanghebbende partijen (aannemers, architecten, recuperatiemarkten, fabrikanten, architecten, opdrachtgevers, …) zodat ze de richtlijnen kunnen toepassen in hun praktijk.

Het onderzoek zal uitgevoerd worden in drie delen en is toegespitst op de twee meest gebruikte isolatiematerialen: minerale varianten, zoals glaswol en steenwol, en synthetische materialen, zoals PUR, PIR, EPS en XPS. Deze isolatiematerialen kunnen afkomstig zijn uit verschillende toepassingen, waaronder muren, daken en vloeren. De drie delen van het onderzoek zijn: ontmantelingsproces, prestatiebeoordeling, hergebruiktoepassing.

Onze reden om dit onderzoek te ondersteunen is dat we graag zouden weten of de pur-platen die bij afbraak uit een gebouw worden gehaald nog voldoende druksterkte hebben en een voldoende goede lambda-waarde, met andere woorden of de isolerende kwaliteit van de platen nog voldoende hoog is, om door ons als grondstof te worden gebruikt voor de productie van Thermogran. Onze deelname vertaalt zich in een financiële ondersteuning van het project alsook een lidmaatschap in de begeleidingsgroep, die het project nauwgezet opvolgt en er op toeziet dat de concrete uitvoering van het project optimaal is afgestemd op de noden van de ondernemingen uit de doelgroep, met bijzondere aandacht voor kmo’s.

Met dit drieledig onderzoek willen we verdere stappen zetten in het recycleren/hergebruiken van isolatiematerialen.

4. Onze andere acties

    Naast de drie uitvoerig beschreven acties, die kaderen in SDG 7, betaalbare en duurzame energie, en SDG 12, verantwoorde consumptie en productie, ondernamen we tijdens het derde werkingsjaar nog tien andere acties:

    • Steun aan projecten rond armoedebestrijding en het creëren van kansen - in het kader van SDG 1, armoedebestrijding
    • De aanstelling van een energiemanager - in het kader van SDG 7, betaalbare en duurzame energie
    • Gelijkschakeling van de lonen - in het kader van SDG 10, ongelijkheid verminderen
    • De toiletten aansluiten op hemelwater - in het kader van SDG 11, duurzame steden en gemeenschappen
    • Een noodgevallenplan voor als een van de beslissingsnemers wegvalt - in het kader van SDG 8, eerlijk werk en economische groei
    • Financiële steun aan een natuurproject - in het kader van SDG 15, leven op het land
    • Het volgen van een opleiding CSRD - in het kader van SDG 17, partnerschap om doelstellingen te bereiken
    • Een nieuwe merk- en duurzaamheidsstrategie - in het kader van SDG 16, vrede, justitie en sterke publieke diensten
    • Een anti-overloopinstallatie aan de buitenkranen - in het kader van SDG 11, duurzame steden en gemeenschappen
    • Sorteren en recycleren van verpakkingsmaterialen van de werf - in het kader van SDG 12, verantwoorde consumptie en productie

      In ons duurzaamheidsverslag 2023-2024 worden alle acties toegelicht.

      Met het behalen van ons certificaat van SDG Pioneer is ons duurzaamheidstraject geenszins afgerond. Niet alle SDG’s zijn echter materieel voor onze onderneming, om het in termen van de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) uit te drukken. Hiermee bedoelen we dat niet alle SDG’s even belangrijk zijn voor ons bedrijf. Zo kunnen we wel standalone acties ondernemen in het kader van bijvoorbeeld armoedebestrijding of gendergelijkheid, maar dit behoort niet tot de core van onze business.

      Daarom werken we onze duurzaamheidsstrategie voor de komende jaren uit op basis van de volgende zes SDG’s omdat zij essentieel zijn voor onze duurzame bedrijfsvoering.

      7 Betaalbare en duurzame energie
      8 Eerlijk werk en economische groei
      9 Industrie innovatie en infrastructuur
      11 Duurzame steden en gemeenschappen
      12 Verantwoorde consumptie en productie
      17 Partnerschap om doelstellingen te bereiken

      Meer blogartikels

      Climate Awards Stad Tongeren2023 136
      27 oktober 2023

      Isola wint Tongerse Climate Award 2023

      Op donderdag 26 oktober mochten we de 3de Tongerse Climate Award in ontvangst nemen voor onze positieve impact op het leefmilieu in Tongeren.
      IMG 9792b Aangepast
      14 februari 2023

      Welkom in onze nieuwe toonzaal!

      3D visualisaties, een lichttafel en een all-in-one service. Dat is slechts een greep uit de troeven van onze nieuwe toonzaal. Ontdek meer!