Heeft het nog zin om zonnepanelen te installeren nu het voordeel van de terugdraaiende teller is weggevallen?

Het heeft altijd zin om zonnepanelen te installeren. Met zonnepanelen voorzie je (deels) in je eigen energie, zodat je minder energie van het net moet afnemen. Je zal dus sowieso besparen op je energiefactuur én je draagt bij aan een beter milieu.

Het voordeel van de terugdraaiende, analoge, meter is inderdaad verdwenen. Dankzij die meter was het geen noodzaak om de zonne-energie te verbruiken op het moment dat ze werd opgewekt. Als er meer energie werd geproduceerd dan er werd verbruikt, dan draaide de meter achteruit, zodat deze meter kon worden beschouwd als een batterij.

Bij een nieuwe zonnepaneelinstallatie wordt er ook een nieuwe digitale of slimme meter geplaatst. De digitale meter draait niet terug, maar registreert digitaal de elektriciteit die je verbruikt en de stroom die je op het elektriciteitsnet zet, ook “injectie” genoemd. Voor je injectie op het net ontvang je via het nieuwe tariefsysteem een injectietarief. Dat is een vergoeding die je krijgt voor de stroom die jouw zonnepanelen opwekken, maar die je niet zelf verbruikt.

Het is echter voordeliger om zoveel mogelijk opgewekte zonne-energie zelf te gebruiken. In een thuisbatterij kan je je energie-overschot zelf bijhouden in plaats van naar het net te sturen.