Iedereen weet het. Onze planeet is in nood. We moeten nu in actie komen om onze aarde leefbaar te houden. Indien niet voor onszelf, dan wel om ervoor te zorgen dat onze kinderen en kleinkinderen gezonde lucht kunnen inademen, veilig voedsel kunnen eten en zuiver water kunnen drinken.

Misschien denk je dat je de planeet in je eentje toch niet kan redden. De impact van individuele acties lijkt soms onbeduidend. Maar elke actie telt en samen zijn we sterk.

Vele kleine acties maken een groot verschil!

Daarom geven we onze comfortmakers elke maand een tip om duurzamer te leven, een kleine actie voor het milieu die haalbaar is voor iedereen.

Ben je (nog) geen comfortmaker? Laat je ook dan gerust inspireren door onderstaande tips.

Januari: zorg voor jezelf

Een ideale tip om het jaar mee te starten: zelfzorg. Ons lichaam is een tempel die we moeten respecteren en onderhouden door gezond te eten en voldoende te bewegen.

Hiervoor reiken we onze comfortmakers verschillende tools aan:

  • Elke maandag levert Fruitsnacks een fruitmand boordevol vitamines. We dragen het "Healthy Company"-label van Fruitsnacks.
  • We geven onze comfortmakers de mogelijkheid om voordelig een fiets te leasen. We werken hiervoor samen met VDW lease.
  • Onze comfortmakers krijgen bij alle Sportoases in Vlaanderen 20% korting op abonnementen voor de fitness, het zwembad of groepslessen, zodat ze voordelig kunnen sporten. Mooi meegenomen is dat Sportoase Tongeren zich letterlijk vlakbij onze deur bevindt.
  • Wanneer het weer het toelaat maken we samen een middagwandeling van 2 km rond onze groene industriezone.

Februari: ga zuinig om met energie

In februari roepen we onze comfortmakers op om mee te doen met Dikke truiendag om op die manier elektriciteit, gas en/of mazout te besparen.

Onder het motto 'Verwarm jezelf, niet de wereld' vragen we hen om de verwarming lager te zetten, of misschien zelfs helemaal niet op te zetten, en zich te verwarmen met een extra dikke trui.

Niet alleen op kantoor, maar ook thuis.

En niet alleen de verwarming, maar ook het douche- of badwater.

En uiteraard niet alleen op Dikke truiendag, maar altijd.

Maart: koop bewust

Een van onze relatiegeschenken is een lekker zacht en warm fleecedekentje.

Maar fleece is toch gemaakt van plastic? Inderdaad, van polyester om precies te zijn. Polyestervezels worden gemaakt door een chemische reactie tussen aardolie en andere chemische stoffen. Naast dat het gebruik van aardolie een zware invloed op het milieu uitoefent, komen er bij het productieproces van fleece uit aardolie ook veel schadelijke stoffen vrij. Fleece is dus niet bepaald duurzaam te noemen.

Gelukkig bestaat er tegenwoordig ook RPET fleece! Deze fleece wordt gemaakt van gerecycleerde PET flessen. Hiermee krijgt wegwerpplastic dus een tweede leven en als je goed zorg draagt voor je dekentje, dan gaat het vele jaren mee. Om het vrijkomen van microplastics bij het wassen van je dekentje tegen te gaan was je dit best met koud water, steek je je dekentje niet in de droger en was je je dekentje in een waszak die microplastics opvangt, bijvoorbeeld GuppyFriend.

Daarnaast zijn we fan van de ecologische wasstrips en vloerreinigerstrips van Brauzz. Brauzz. maakt duurzame consumptie mogelijk door innovatieve producten te ontwikkelen die niet inboeten op kwaliteit, gebruiksgemak en betaalbaarheid.

Vloeibaar was- en poetsmiddel bestaat voor 90% uit water en is verpakt in wegwerpplastic. De impact op het milieu is enorm: denk aan de CO2-uitstoot bij het transport van die flessen en de afvalverwerking ervan, om nog maar te zwijgen over de waterverspilling.

Waarom zijn wij fan van Brauzz.?

  • geen wegwerpplastic
  • geen verspilling van en vervoer van water
  • kwalitatief product
  • biologisch afbreekbaar

April: ruim zwerfvuil op

Elk jaar komt er 11 miljard kg plastic in onze oceanen terecht. Een groot deel daarvan komt er terecht via rivieren. Een van de beste manieren om dit te stoppen, is om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij het vermijden en opruimen van zwerfvuil. Een simpele actie als het opruimen van afval dat niet van jou is, maakt je bewust van het probleem en deel van de oplossing.

Daarom moedigen we onze comfortmakers jaarlijks aan om deel te nemen aan de River Cleanup Challenge. Deze uitdaging geeft iedereen de kans om direct impact te hebben via een leuke en makkelijke activiteit.

Waaruit bestaat de Challenge? Ruim 10 minuten zwerfvuil op in je buurt, deel je heldenfoto op social media en daag 3 vrienden uit om hetzelfde te doen.

De actie was het eerste jaar zo succesvol dat een aantal comfortmakers het engagement aangingen om minstens eenmaal per maand zwerfvuil te ruimen in onze industriezone.

Mei: plasticvrij

Onze comfortmakers drinken water uit een herbruikbare Isola Dopperfles. Hiermee kunnen ze ongelimiteerd water tappen aan onze Dopper Water Tap.

De Tap is gericht op gedragsverandering en stimuleert het drinken van kraanwater uit een herbruikbare fles. Een gepersonaliseerd dashboard geeft inzicht in de mate van impact die we als organisatie maken: de hoeveelheid verminderd plasticafval in kilo's, het verminderd aantal plastic wegwerpflesjes en de hoeveelheid verminderde CO2-uitstoot.

De Tap is bovendien openbaar en vindbaar op Google maps, zodat iedereen zijn herbruikbare fles bij ons kan komen vullen.

We tekenden ook de Dopperwave waarmee we ons engageren om wegwerpplastic uit onze organisatie te bannen.

en maai mei niet

We participeren ook aan de actie Maai Mei Niet van Knack en roepen onze comfortmakers op om hetzelfde te doen. Je gras niet (volledig) maaien bevordert de biodiversiteit. Door een maand niet te maaien krijgen andere planten dan gras de kans om te bloeien. Bestuivers zoals bijen en vlinders vinden daardoor sneller voedsel.

En wij op onze beurt ook. Insecten zijn namelijk de basis van de voedselketen. Zonder insecten hebben we geen voedsel.

Door je tuin minder te maaien, kan die ook meer CO2 opnemen, en krijg je minder te maken met wateroverlast als het even hevig regent. De opzuigcapaciteit van een kort gazon is namelijk beperkt, maar hoe langer het gras, hoe meer water het kan opzuigen.

Het effect van iets niet doen was nog nooit zo gunstig!

Juni: installeer zoekmachine Ecosia

Iedereen gebruikt zoekmachines om te surfen op het internet. Wat als je nu hiermee je steentje kon bijdragen aan het milieu?

Surf naar ecosia.org en installeer de gratis browserextensie. Maak van Ecosia je standaard zoekmachine en plant bomen terwijl je op het internet zoekt. Hoe werkt het?

  • Jij surft met Ecosia.
  • Advertenties op het internet genereren inkomsten voor Ecosia.
  • Ecosia gebruikt deze inkomsten om bomen te planten, daar waar ze het meest nodig zijn.

Op die manier werden al meer dan 204 miljoen bomen geplant wereldwijd. Leuk is ook dat je rechts bovenaan in de Ecosia startpagina te allen tijde kan zien hoeveel van die bomen te danken zijn aan jouw zoekopdrachten.

Juli: help de natuur een handje

Vakantie, de uitgelezen periode om in je tuin te werken en te genieten. Met kleine aanpassingen kan je een groot verschil maken voor de dieren in je tuin:

  • Installeer een insectenhotel voor bijen, vlinders, lieveheersbeestjes...
  • Hang nestkastjes op voor tuinvogels. Je mag deze het hele jaar door laten hangen.
  • Last van muggen? Hang een nestkast voor vleermuizen op. Een gewone dwergvleermuis eet ongeveer 300 muggen in één nacht!
  • Maak een egelwegel om een veilige doorgang van tuin naar tuin te voorzien voor de egels.
  • Neem een schaaltje, bedek de bodem met keien en vul het met water voor de bijtjes. Zo kunnen ze veilig drinken zonder te verdrinken!

Meer informatie en tips vind je op natuurpunt.be

Augustus: ga voedselverspilling tegen

Wist je dat meer dan 1/3 van ons eten wordt verspild?

Nog meer verbazingwekkende feiten:

  • 10% van de broeikasgasuitstoot komt door voedselverspilling (dat is meer dan de hele luchtvaartindustrie).
  • we verspillen per jaar 2,5 miljard ton eten, terwijl 828 miljoen mensen elke dag honger lijden.
  • voedselverspilling kost elk jaar 1,2 miljard dollar.

Voedselverspilling is een probleem, de app Too Good to Go biedt een oplossing. Met deze app red je onverkocht eten bij jouw favoriete plekken van een ongelukkig lot. Gebruik de app om bij je buurtwinkels en -restaurants een Verrassingspakket tegen een geweldige prijs te zoeken en van verspilling te redden.

Heb je te veel over van een zelfbereide maaltijd? Of heb je dingen in huis gehaald die je niet lust? Neem het mee naar het werk. Je kan er vast en zeker een collega blij mee maken!

September: neem een korte koude douche

De vakantie zit er officieel op en de ochtendrush is weer begonnen. Een goed idee dus om minder lang onder de douche te staan. Wist je dat je met het verkorten van je douchetijd naar 5 minuten al ruim 315 liter water op weekbasis bespaart?

We weten het, een warme douche kan zalig zijn, maar wist je dat koud douchen talrijke voordelen heeft?

  • Het is goed voor je immuunsysteem.
  • Het boost je gemoedstoestand en je kan stress beter de baas.
  • Je slaapt beter.
  • Het verlaagt je hartslag.
  • Het is gezond voor je huid en je haar.
  • Het helpt spataders te voorkomen.

Een must do dus!
Schrikt dit idee jou toch af? Geen zorgen! Bouw geleidelijk aan op en eindig de eerste keer je douchebeurt bijvoorbeeld met 15 seconden koud water.

Oktober: eet 1x per week vegetarisch

Wist je dat de watervoetafdruk van vlees gigantisch is? Gemiddeld wordt er 8 600 liter water en 12,9 kg veevoer gebruikt voor de productie van één kilo vlees.
Als je 1 dag per week geen vlees eet, bespaar je dus maar liefst 1 366 liter water en 2 kg veevoer.

Heb je nog een duwtje in de rug nodig? Dan trekken deze pro’s jou zeker en vast over de streep:

  • Minder dierenleed en minder uitstoot van broeikasgassen
  • Minder ontbossing en minder milieuvervuiling
  • Meer voedingsvezels en betere cholesterol
  • Het is goedkoper

Meer dan voordelen dus, zowel voor mens als voor dier.

November: help dieren overwinteren

Wist je dat je herfstbladeren in je borders mag laten liggen? Ze vormen namelijk een fantastisch isolerende beschermlaag voor je gazon en je creëert hiermee heerlijke schuilplaatsjes voor je tuinbewoners zoals egels en insecten.

Andere activiteiten waarmee je dieren in je tuin helpt om te overwinteren:

  • Plaats een voederhuisje voor de vogels
  • Maak vogelhuisjes schoon
  • Maai je gras niet te kort en knip je vaste planten niet te kort
  • Plant bloembollen in je tuin
  • Laat uitgebloeide bloemen tot februari staan
  • Kies voor een dierenhotel, egelhuis of kraamkast voor vleermuizen

December: geef je spullen een tweede leven

December is pakjestijd! Jammer genoeg is het niet voor iedereen even gemakkelijk om een sint- of kerstgeschenk te kopen. Heb jij er al eens over nagedacht om je spullen een tweede leven te geven? Zo maak je iemand anders blij met spullen waar jij op uitgekeken bent en draag je ook nog eens je steentje bij aan een duurzamere wereld.

Laten we samen de strijd tegen de wegwerpcultuur aangaan!

Een aantal mogelijkheden: breng je spullen naar een spelotheek of kringloopwinkel, geef je spullen gratis weg aan iemand die je kent of doneer ze aan een goed doel, doe mee aan een garageverkoop of rommelmarkt, zet je boeken in een boekenruilkast.

Deel jullie ervaringen met elkaar en wie weet kan je een van je collega’s wel blij maken met iets uit jouw kast?

    Lees hier ons duurzaamheidsverslag van 2023