Wat is het verschil tussen AC en DC laden?

Er zijn laadpalen die werken op wisselstroom (AC) en er zijn laadpalen die werken op gelijkstroom (DC).

De batterij in je wagen kan enkel gelijkstroom (DC) opslaan. De stroom afkomstig van het elektriciteitsnet is wisselstroom (AC). In je elektrische wagen zit een omvormer die de wisselstroom van een AC-lader omzet naar gelijkstroom.

Bij een DC-lader zit de omvormer in de lader zelf. Dat betekent dat de stroom die binnenkomt in de wagen niet langs de omvormer van de wagen moet, maar rechtstreeks naar de batterij kan. Hierdoor verloopt het laden veel sneller en wordt een DC-lader ook wel snellader genoemd.

De meeste laadstations zijn AC-laders en zijn ideaal voor bij je thuis of bij bedrijven, omdat er meer tijd is om te laden. Afhankelijk van het vermogen van de laadpaal en het vermogen van de omvormer in de wagen, heeft een AC-lader een snelheid van 15 tot 90 km/u. DC-laders vind je vooral langs de autosnelwegen en op openbare plaatsen. De laadsnelheid van een snellader is gemiddeld 200 km/u, maar er zijn ook DC-laders die een batterij in een half uur tijd voor 80% opladen. In de toekomst zal de laadsnelheid alleen nog maar stijgen.