Towards an energy positive world

Studiebureau Enerdo, gevestigd in Lummen, werd opgericht in 2009 met als kernactiviteit EPB verslaggeving, veiligheidscoördinatie en studies van technieken. Gaandeweg kwamen daar gespecialiseerde studies zoals keuringen van riolering, water en luchtdichtheidsmetingen bij.

Een focus op duurzaamheid en aandacht voor het welzijn van onze planeet, zitten verweven in het DNA van het jonge bedrijf. Vorig jaar werd dit vertaald in een nieuwe huisstijl, de nieuwe slogan "Towards an energy positive world" en de eraan gekoppelde duidelijke missie: alle studies zijn gericht op de realisatie van energiepositieve gebouwen.

Maarten Ooms: "Wij voeren geen studies uit voor bijvoorbeeld een appartementsgebouw waarin met gas zal worden verwarmd. Wat we dan het liefst doen, is de bouwheer overtuigen van een duurzamer oplossing. Lukt dat, dan gaan we uiteraard graag met hem in zee. Lukt dat niet, dan blijven we trouw aan onze missie en nemen wij deze opdracht niet aan."

Dynamische gebouwsimulaties

"Dynamische gebouwsimulaties zijn onze specialiteit. Voor de realisatie van een gebouw gaan we simuleren hoe dit gebouw zich op vlak van energieverbruik gaat gedragen. Dit doen we op basis van de plannen van de architect, voordat deze definitief zijn, zodat ze aan de hand van de uitkomst van de simulatie kunnen worden bijgestuurd. We simuleren bijvoorbeeld de temperatuur in een bepaalde kamer als het buiten 25° is, aan de hand van de oriëntatie van de kamer, het aantal ramen, de positie en grootte ervan etc. We formuleren een concreet advies om het gebouw energiepositiever te maken."

Ook in de eigen bedrijfscultuur zit die energiepositiviteit ingebakken. Nog slechts 2 van de 25 bedrijfswagens dienen tegen eind 2022 te worden vervangen door een volledig elektrische wagen.

Wij mochten Enerdo voorzien van de nodige laadinfrastructuur voor haar elektrische vloot.

Ambassadeur van elektrisch rijden

"Aanvankelijk was een aantal van onze medewerkers wat sceptisch ten aanzien van elektrisch rijden: Gaat mijn auto genoeg autonomie hebben? Gaat het 'tanken' vlot verlopen? Intussen rijdt bijna het voltallige personeel 100% elektrisch en iedereen is hier heel tevreden over."

We installeerden 5 laadmodules van Smappee, waarop telkens 2 wagens aangesloten kunnen worden, alsook de externe elektriciteitskast. De laadpalen zijn modern en strak, mooi verlicht en worden gestuurd met een intelligent systeem. Deze stelt de gebruiker onder andere in staat om een gedetailleerde laadgeschiedenis en kostentabellen te trekken.

Samen met Isola maakten we weer een van onze duurzame ambities waar.