Een vraag?

Contacteer één van onze experts

Support avatar

Wat zijn de nadelen van spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie heeft enkel nadelen als de isolatie slecht of met de verkeerde materialen geplaatst is.
Spouwmuurisolatie is niet geschikt voor alle type woningen.

De voordelen van spouwmuurisolatie wegen immers nog altijd op tegen de (mogelijke) nadelen.
We zetten ze hier voor je even op een rijtje:

6 mogelijke nadelen van spouwmuurisolatie

1. Spouwmuurisolatie is niet geschikt voor alle muren 

Spouwmuurisolatie is niet geschikt voor ieder type muur. Als je een ongeschikte spouw of muur laat isoleren dan veroorzaakt spouwmuurisolatie soms nadelen.

Welke muren komen niet in aanmerking voor spouwmuurisolatie?

  1. Gevels in geglazuurde bakstenen
  2. Gevels die blootstaan aan slagregen
  3. Geschilderde gevels (afhankelijk van de verf)
  4. Muren met een vervuilde spouw

Gevels in geglazuurde bakstenen

Bij gevels in geglazuurde bakstenen kan spouwmuurisolatie soms nadelen opleveren. Door het glazuur kunnnen de stenen immers niet ademen. Zo kunnen er vochtophopingen onstaan die bij eventuele vriestemperaturen de glazuurlaag kunnen beschadigen. 

Gevels die blootstaan aan slagregen

Wanneer je gevel veel slagregens te verduren krijgt kan spouwmuurisolatie nadelen veroorzaken. Dit is voornamelijk afhankelijk van het type steen. 

Gevelstenen met een open structuur zijn vaak niet geschikt. Door spouwmuurisolatie droogt de buitenkant van deze stenen minder snel. Daardoor barsten ze soms bij vriesweer. Voor dit probleem is er echter wel een gemakkelijke oplossing: door je gevel te impregneren, kan je zulke gevolgen vermijden.

Geschilderde gevels

Bij geschilderde gevels moet de afwerkingslaag damp-open zijn om nadelen van spouwmuurisolatie te vermijden. Tegenwoordig zijn de meeste muurverven damp-open, er kunnen nog steeds uitzonderingen zijn... Je kan het dus best even nachecken. Laat je muur daarom eerst door onze vakmensen analyseren om vast te stellen of hij in aanmerking komt voor spouwmuurisolatie. Isola biedt een vrijblijvende diagnose aan van jouw muur. Al onze experts en consultants hebben een erkenning en certificaat dat ze gemachtigd zijn deze controles uit te voeren.

Muren met een vervuilde spouw

Als de spouw van jouw muur vervuild is dan kan spouwmuurisolatie nadelen veroorzaken.

Door spouwmuurvervuiling wordt isolatiemateriaal immers vaak niet gelijkmatig in de spouw verdeeld. Daardoor kunnen koudebruggen ontstaan die voor vocht- en schimmelplekken zorgen.

Daarom adviseren wij je om de spouwmuur grondig te laten ontreinigen. Eens deze proper is kan deze zorgeloos geïsoleerd worden. Indien er hardnekkige cementbaarden niet verwijderd kunnnen worden, is de isolatie van jouw spouwmuren niet mogelijk. 

2. Spouwmuurisolatie ventileert niet

Spouwmuurisolatie voorkomt dat er frisse lucht ontsnapt uit je huis of binnendringt via kieren. Goed ventileren is dus de boodschap. Ventileren kan handmatig of met een mechanisch systeem.

Onderzoek wijst uit dat het vernieuwen van de binnenlucht een goede zaak is. Als je kiest voor spouwmuurisolatie in combinatie met een ventilatiesysteem dan zorg je dus voor een energiezuinige én gezonde woonomgeving. In landen zoals Duitsland en Scandinavië hebben ze 1 gouden regel... zet elke dag 10 minuten je ramen open! Zo krijg je automatisch verse lucht in je woning binnen. 

3. Spouwmuurisolatie zorgt voor vocht- en schimmelplekken

In slecht geventileerde woningen kan spouwmuurisolatie nadelen veroorzaken. Woonvocht condenseert in zo’n gevallen tegen muren, plafonds en beglazing. Zo kunnen vochtproblemen ontstaan.

Nadelen van woonvocht kan je makkelijk voorkomen door goed te ventileren. Hoe beter de isolatie, hoe meer je moet verluchten. Natuurlijk bekijken we dit in detail samen mochten hier risico's op bestaan, dan delen we deze informatie eerlijk en zullen we je spouwmuur niet isoleren.

4. Spouwmuurisolatie heeft een slecht imago door het verleden 

Door knoeiwerk met spouwmuurisolatie in de jaren 70 kampten veel woningen destijds met vochtproblemen. Daardoor heeft spouwmuurisolatie onterecht een slechte reputatie gekregen.

Tegenwoordig zijn de isolatiematerialen en isolatiemethodes drastisch verbeterd. Het risico op vochtproblemen is daardoor miniem.

Sterker nog: spouwmuurisolatie kan vochtproblemen in sommige gevallen zelfs oplossen als de spouwmuurisolatie op de juiste manier wordt geplaatst.

5. Spouwmuurisolatie kost geld 

Isoleren is niet goedkoop. De kosten voor spouwmuurisolatie zijn afhankelijk van het type metselwerk, de breedte van de spouwmuren en het gebruikte isolatiemateriaal.

Gelukkig heb je jouw investering al terugverdiend op 3 tot 5 jaar tijd. Bovendien kan je een deel van de kosten terugbetaald krijgen.

De overheid en jouw netbeheerder stellen immers isolatiepremies ter beschikking. Klik hier voor meer informatie over premies! 

Isola biedt een efficiënte mogelijkheid om je spouwmuren te isoleren, dit aan de hand van Energypearls. Zonder breekwerk of schade aan je gevel, bieden we je in 1 dag een totaaloplossing waarvan je direct de financiële vruchten plukt. En onze premieservice zorgt achteraf dat je alle financiële voordelen waar je recht op hebt zo snel mogelijk op je rekening komen!

site by yappa