Een vraag?

Contacteer één van onze experts

Support avatar

Wat is een hellingschape of chape in helling?

Hellingschape wordt meestal gebruikt om de helling op een plat dak en op terrassen van woningen of appartementsgebouwen te maken. Dit kan zowel traditionele chape (zand/cement) zijn als EPS Thermo-Ultra. Deze laatste is ook een mengsel van zand en cement, maar dan verrijkt met EPS isolatieparels. Zo is je hellingschape meteen ook isolerend, zowel thermisch als akoestisch. Bij strenge EPB eisen kan je bovenop de hellingschape ook nog isolatieplaten leggen. Als je bijvoorbeeld voor de EPB normen 12 centimeter moet isoleren, raden we je aan eerst 6 centimeter platen op de hellingschape te leggen en dan vervolgens nog eens 6 centimeter in de andere richting hierover (schraags).

Hellingschape zie je dus vaak bij :

Een plat dak

Voorkom dat regenwater blijft staan en de constructie van je huis op een bepaald punt zwaarder wodt. Met hellingschape zorg je voor een kwalitatieve afwatering richting goot.

Een plat dak wordt dan meestal ook alsvolgt opgebouwd:

Deze laatste 2 worden gedaan door je dakwerker.

In je douche

Een inloopdouche heeft geen douchebak. Het is dus belangrijk voor een goede afwatering te zorgen in de richting van de opvangput of goot. Dweilen na elke douchebeurt is dan ook niet nodig.

Bij niveauverschillen

Ook bij andere niveauverschillen voorkom je best dat er water blijft staan. Denk maar aan je terras. De hellingschape wijst ongewenste regen de weg naar het gootje, klokputje of een ander afwateringssysteem.

Het grote voordeel van de EPS ThermoUltra als hellende isolatiechape, naast de eigenlijke isolatie ervan uiteraard, is het gewichtsvoordeel. Isolatiechape weegt ca. 350 kg/m³ terwijl dit voor zand cement chape ongeveer 1700 kg/m³ bedraagt. Dit kan dus ook soms een belangrijke keuze zijn, we moeten altijd rekening houden met de ‘draagkracht’ van je dak of dakconstructie.
 

site by yappa