Een vraag?

Contacteer één van onze experts

Support avatar

Waarom spuiten we polyurethaan ter plekke (in-situ) op de werf?

PUR staat voor polyurethaan, een molecuul dat je kunt maken door isocyanaat en een polyol – een stof met meerdere alcoholgroepen van zuurstof en waterstof – met elkaar te mengen. Deze stoffen gaan een reactie aan en vormen een polymeer, oftewel samengesteld molecuul. Het schuim vormt zich dus pas als de stoffen samen op de vloer worden gespoten. Om van isocyanaat en polyol het bekende PUR-schuim te maken voegen we een vloeistof, die we blaasmiddel noemen, toe. Door de warmte van de reactie gaat deze ‘koken’ en bellen vormen. Deze bellen zorgen voor de typische structuur van PUR. Het ziet er uit als een mousse, maar is wel enorm sterk.

De grote voordelen van gespoten polyurethaan (PUR) zijn :

  • de isolatie wordt rechtstreeks over leidingen etc. aangebracht en zo heb je een 100% volledige en naadloze isolatie.
  • gespoten pur kan tot 250 m² per dag aangebracht worden door 1 team, dus je wint snelheid.
  • de ecologische voetafdruk is 80x minder dan bijvoorbeeld isolatie met platen ...
    • Isolatieplaten hebben een grote afmeting en dikte, deze moeten op een vrachtwagen gestapeld worden en vervoerd naar de werf
    • Met gespoten PUR combineren we de twee componenten die de isolatie vormen pas op locatie. Dit wil zeggen dat de basisgrondstof 80 keer compacter is dan een uitgewerkte plaat. Dit wil dus ook zeggen dat je met 1 vrachtwagen gespoten polyurethaan evenveel isolatiemateriaal vervoert dan met 80 volgeladen vrachtwagens met isolatieplaten! Dus ook de uitstoot van brandstoffen is 80 maal kleiner bij gespoten PUR.

site by yappa