Een vraag?

Contacteer één van onze experts

Support avatar

Waar kan ik rekening mee houden als ik een goed S-peil wil halen?

Ook voor architecten en ontwerpers is het S-peil nieuw. Er wordt nog voortdurend gezocht naar de beste verhoudingen om zo goede resultaten te boeken. Toch is iedereen het alvast erover eens dat onderstaande punten een lager S-peil laten behalen.

  1. Kies voor een dikkere isolatie of materialen met een beter isolerend vermogen.
  2. Ga voor een compact ontwerp. Dat hoeft overigens niet noodzakelijk te betekenen dat de bewoonbare oppervlakte moet dalen. Vooral de oppervlakte en de vorm van de gebouwschil zijn doorslaggevend. Hoe minder ‘uitsprongen’, hoe beter. (denk  aan dakkappellen, torentjes,….) Want hoe onregelmatiger de geometrie van het gebouw, hoe groter het verliesoppervlak en hoe meer je wordt afgestraft …
  3. Overdrijf niet met glas. De tijd dat de raampartijen meer oppervlakte innamen dan de gevelbekleding lijkt voorbij. Uiteraard kan (en moet) je vandaag nog altijd genoeg ramen in je gevels voorzien, maar hun afmetingen, oriëntatie en zonnetoetredingsfactor verdienen bijzondere aandacht. Er is nu ook een negatieve score als het gebouw mogelijk kan overhitten door té veel zonlicht.
    Voorzie – bij voorkeur volautomatische – zonwering of zorg voor mogelijke schaduw met oversteken in het ontwerp.
  4. Verbeter de luchtdichtheid van het volledige gebouw (muren, ramen, dak).
  5. Los bouwknopen op (de zogenaamde koudebruggen).
  6. Houd rekening met de thermische massa van je woning. Een houtskeletbouw zal sneller opwarmen en afkoelen dan een betonconstructie. Vandaar dat het makkelijker is de temperatuur in een betonconstructie stabiel te houden en levert dit dus een beter S-peil op.

site by yappa