Als je je woning wilt isoleren, heb je vast al gehoord van de R-waarde. Waar staat die nu precies voor?
De R-waarde wordt ook wel eens de warmteweerstand genoemd. Hoe groter de R-waarde, hoe beter het materiaal isoleert. De R-waarde geeft dus de thermische prestatie van een isolatiemateriaal aan.
De warmteweerstand wordt uitgedrukt in m² K/W.
De R-waarde hangt af van twee parameters:
De R-waarde van een materiaal is dus R = d / λ.
De R-waarde geeft het warmte-isolerend vermogen van een materiaallaag aan, vaak gebruikt als isolerende waarde van dubbelglas, muren, vloeren en daken. De R-waarde is de warmteweerstand van een materiaallaag en wordt uitgedrukt in m2K/W. Hoe groter R, hoe groter de weerstand die de warmtedoorgang ondervindt en hoe beter het materiaal isoleert.
De berekening van de R-waarde is afhankelijk van de materialen waaruit de te onderzoeken constructie bestaat. De materiaaldikte, in meter, wordt gedeeld door de λ-waarde (de warmtegeleidingscoëfficiënt). Hoe hoger de waarde, hoe beter de isolatie: een dubbel zo dikke laag heeft proportioneel ook een dubbel zo goede warmteweerstand.
De formule is R = d/λ waarbij:
R = warmteweerstand in m2 K/W
d = dikte van het materiaal in m.
Λ = warmtegeleidingscoëfficiënt in W/m K
Voorbeeld: Een isolatiemateriaal met een dikte van 8 cm (= 0,08 m) en een Λ-waarde van 0,030 geeft een R-waarde van 2,66 m2K/W (0,08 / 0,030)