Een vraag?

Contacteer één van onze experts

Support avatar

Hoe kan ik beter begrijpen van het K-peil, E-peil en S-peil is?

K-peil, U-waarde, lambda ... Isolatie lijkt wel over een eigen alfabet te beschikken. Wat betekenen al die letters? Wij maken je wegwijs.

K-peil en E-peil  en S-peil.

Het K-peil drukt de globale isolatiewaarde van een gebouw uit. Hoe lager het K-peil, hoe beter het huis geïsoleerd is en hoe minder warmteverliezen er zijn. Het K-peil heeft rechtstreeks invloed op het E-peil. Dit getal drukt de globale energieprestatie van een woning uit.

Wat is het S-peil?

Het ’S-Peil’ of 'schilpeil' drukt de energie-efficiëntie van de gebouwschil uit. Het vat alle energetische kwaliteiten van de schil (zowel de winsten als de verliezen) samen tot één getal. Het zegt hoe goed de schil bestand is tegen koude winterdagen, maar ook of er genoeg zonnewering is op hete zomerdagen en of de woning een efficiënte vorm heeft. Het S-peil geldt per wooneenheid, dus voor een appartement en niet voor een appartementsgebouw.

Hoe minder energie nodig is om de temperatuur van de wooneenheid op peil te houden en hoe efficiënter de vorm, hoe lager en hoe beter het S-peil. Hoe lager het S-peil, hoe beter het dus gesteld is met de schil van de woning, energetisch gezien.

De EPB-verslaggever berekent het S-peil met behulp van de EPB-software. Hoe het S-peil berekend wordt, vindt u onder Rekenmethode.

site by yappa