Een vraag?

Contacteer één van onze experts

Support avatar

Waarom wordt geluidsisolatie steeds belangrijker?

Zowel luchtgeluiden (straatlawaai, verkeer, geluidshinder,...) als contactgeluiden (je hoort je buren in het appartement of tweewoonst) zijn een enorme bron van problemen.

Gelukkig zijn deze goed te verhelpen ... we delen graag onze kennis!

 

Gevolgen van lawaai (luchtgeluiden)

Van oorsuizen over hartritmestoornissen tot mentale problemen: lange tijd blootstaan aan intensieve geluiden kan je gezondheid aantasten. De 9 meest voorkomende effecten van lawaaihinder zetten we graag voor je op een rijtje.

1. Gehoorverlies

Als je lange tijd aan geluidsoverlast blootstaat, loopt je het risico dat het gehoor beschadigd raakt en dat je op termijn minder goed hoort. De regio die de hoge tonen registreert, is het kwetsbaarst.

2. Oorsuizen en tinnitus

Naast gehoorverlies kan intens lawaai ook oorsuizen of tinnitus veroorzaken. Daarbij hoort iemand constant een geluid dat niet afkomstig is van een externe bron. Dat kan geruis zijn, maar ook gefluit, gesis, gebrom …

3. Oorpijn en overgevoeligheid

Een geluid is soms zo sterk dat het letterlijk pijn doet aan de oren. Meestal gaat die pijn over wanneer het lawaai stopt, maar bij sommige mensen leiden extreme geluidsprikkels tot hyperacusis, een overgevoeligheid voor alle geluiden. Het lawaai van een vaatwasser die leeggemaakt wordt bijvoorbeeld, is voor hen gewoon ondraaglijk.

4. Geluidsvervorming

Wanneer bepaalde regio’s in het binnenoor niet meer naar behoren werken, bestaat de kans dat geluiden vervormd worden waargenomen. Vooral voor muzikanten is dat een groot probleem.

5. Slaapproblemen

Sommige mensen slapen door alles heen, anderen ontwaken al bij een heel lichte geluidsprikkel. De meesten worden wakker vanaf 30 decibel, het geruis van een voorbijrijdende auto. Het kan daarbij gaan om een bewuste of om een onbewuste ontwaking van enkele seconden. Hoe dan ook, bij frequente prikkels raakt jouw nachtrust verstoord.

6. Verminderde leerprestaties

Jongeren met gehoorverlies kunnen een leerachterstand oplopen omdat ze de leerkracht niet zo goed verstaan. Hebben ze daarbij ook nog eens last van tinnitus, dan is het voor hen extra moeilijk zich te concentreren. Ook vermoeidheid door slaapproblemen als gevolg van oorsuizen of nachtlawaai geeft soms aanleiding tot ondermaatse prestaties op school.

7. Hartritmestoornissen

Op concerten met heel luide bastonen, kan het hart — heel uitzonderlijk — het ritme van de bas aannemen, waardoor de bloedcirculatie ontregeld raakt. Ook ’s nachts leidt lawaai soms tot hartproblemen. Wanneer we slapen, worden geluidsprikkels verwerkt door ons lichaam. De adrenaline stijgt, en dus ook de bloeddruk — en dat in een periode waarin we eigenlijk moeten rusten. Dat vormt een voedingsbodem voor hartproblemen.

8. Sociaal isolement

Wie gevoelig is voor geluid, zal activiteiten met veel lawaai mijden. Ook mensen met gehoorverlies gaan sociale activiteiten uit de weg omdat ze het moe zijn steeds te moeten vragen om zinnen te herhalen.

9. Mentale problemen

Klachten rond gehoorschade als tinnitus of hyperacousis gaan dikwijls hand in hand met klachten als depressie, angststoornissen en allerhande psychosomatische aandoeningen. Het staat nog niet 100% vast of problemen als tinnitus en overgevoeligheid voor geluid leiden tot mentale problemen, of dat het net omgekeerd werkt, maar sowieso ervaren mensen met tinnitus en hyperacousis vaak een verlies aan levenskwaliteit.

Deze klachten zijn goed te voorkomen door te isoleren tegen luchtgeluiden met Accorub. De geluidswerende mat wordt aangebracht tegen muren en wordt afgewerkt met gyproc of een traditionele pleisterlaag. Zo is het eindresultaat een gewone mooie afgewerkte muur. Accorub geluidsisolatie stopt het geluid van bijvoorbeeld een drukke weg, vliegtuigen, nachtlawaai in de straat. 

 

Je hoort de buren van je appartement (Contactgeluiden)

Binnen een appartement zelf lossen we eerder op met een goede akoestische vloerisolatie zoals Thermogran.

Contactgeluiden zijn geluiden die van muren en vloeren worden doorgegeven. Denk hierbij aan het getik van hakken of het schuren van stoelen op de vloer.

Als je dus een nieuwbouw appartement wil kopen informeer je dan op voorhand goed bij de bouwheer of immokantoor of er ook aan goede akoestische isolatie werd gedacht. Mocht dit niet zeker zijn, dan nemen we graag contact op met je bouwheer en/of architect en dan stellen we hen graag een goede oplossing voor! Alles voor jouw comfort.

 

site by yappa