Een vraag?

Contacteer één van onze experts

Support avatar

FAQ

Chappen

Een cementgebonden dekvloer bestaat uit rijnzand, cement, zuiver aanmaakwater en hulpstoffen. Een courante manier was vroeger om chappen te versterken aan de hand van glasvezels. 

Isola biedt je een andere, nog betere oplossing, Bluechape. In plaats van glasvezels toe te voegen aan de chape (wat trouwens technisch niet meer mag (WTCB)) maken wij gebruik van een toevoeging van een actief element gewonnen uit graniet. We voegen in onze Bluechape een unieke verhouding Duremit toe, de actieve stof van graniet. Deze mengeling geeft jouw chape ongeziene verbeteringen op vlak van sterkte, flexibiliteit en snelheid van plaatsing. Hij is vlakker, sterker en sneller droog met andere woorden!

In tegenstelling tot chape met vezels zit de Duremit pasta 100% verspreid in het chapemengsel. Dit garandeert het ijzersterke resultaat en bewijst dat BlueChape dé dekvloer van de toekomst is.

Bluechape komt dan ook telkens als beste uit de test wanneer we de verschillende chapes controleren op scheurvorming, stabiliteit, druksterkte, ... Dankzij onze unieke toevoeging van Duremit kunnen we water uitsparen en tijd wegens een kortere droogtijd. Bluechape biedt uitstekende warmtegeleiding en is daarvoor perfect voor vloerverwarming. 

Wil je graag meer weten over onze Bluechape? Klik hier!  

Wapening is nodig als de chape niet-hechtend (bovenop een plasticfolie) gelegd wordt, bij plaatsing op zwevende of zachte isolatie of als je met een bijzonder dunne chape laag werkt (minder dan 5 centimeter) . In de bouwsector noemt men dit zwevende chape, aangezien deze zou kunnen bewegen los van de ondergrond (beton) waarop deze werd aangebracht. Ook bij vloerverwarming is een wapening aangewezen, aangezien de opwarming en afkoeling ook sneller zou kunnen resulteren in scheuren in de chape/dekvloer.
 

Een chapewapening is dus in 95% van de gevallen de beste keuze.

Wapening: een must bij zwevende chape 

 

Twee opties voor gewapende chape: chapenetten of BlueChape

Om de chape te beschermen tegen scheuren, gebruikte men vroeger veelal stalen netten. Net als bij gewapend beton werden die in de chape verwerkt voor extra stevigheid. Deze traditionele manier van werken is nog altijd erg efficiënt.

De voordelen van BlueChape

BlueChape van Isola is een traditioneel chapemengsel versterkt door het component Duremit. Dit is een pasteuze toeslagstof die niet alleen extra stevigheid biedt, nog enkele andere voordelen heeft: 


-    Er is minder aanmaakwater nodig.
-    De chape is sneller droog. 
-    De chape is sneller beloopbaar. 
-    De chape geleidt beter de warmte en dus voel je sneller en efficiënter het effect van je vloerverwarming (sneller warm en minder energieverlies)
-    De wapening kan niet roesten (wat wel het geval is bij traditionele stalen netten). 
-    BlueChape is ook aanbevolen als je natuursteen gebruikt als vloerafwerking. Traditionele wapening kan immers na verloop van tijd roesten en sporen nalaten in de natuursteen.

Uiteraard is het vakmanschap van de chaper eveneens belangrijk. Isola Belgium garandeert je een perfecte uitvoering!
 

Er worden hoofdzakelijk 4 soorten prestaties vereist van een dekvloer:

 • Vlakheid  (aanvangsniveau – waterpas)
 • Ruwheid
 • Druksterkte
 • Buigsterkte

Ze worden in het bestek of bij de bestelling opgegeven welke sterkteklasse, vlakheidsklasse en minimale dikte er toegepast moet worden of we spreken vooraf de bepaalde prestatieklasse af.

Vb. vlakheid Klasse A ( T.V. 189 ) W.T.C.B
Sterkteklasse : GD 20.
Dekvloerdikte (mm): 50.

Uitgebreide informatie over de klasses kan je vinden door HIER te klikken

De dekvloer wordt aangebracht op de draagvloeren van gewapend beton, of elk ander hard grondvlak, om een mooie, vlakke ondergrond te vormen waarop de vloerbedekking kan gelegd worden. (Vloertegels, natuursteen, parket, laminaatparket, kurk, linoleum of tapijt). Het afgewerkt bovenvlak van de dekvloer zal altijd lager liggen dan op het plan aangegeven afgewerkte vloerpeil (of 0-pas). Dit is logisch want de vloerafwerking (zoals je tegel) heeft ook een bepaalde dikte. 

Voorbeeld

Heb je 19 cm ruimte voor je vloeropbouw dan voorzien we:

 • 11 cm isolatie 
 • 6,5 cm chape/dekvloer
  • tussentotaal is dan (11 + 6,5) 17,5 cm van de 19 cm.
 • 1,5 cm is dan de hoogte nodig voor je tegel en de lijm om deze aan te brengen.

Je architect heeft overschot van gelijk! 

De traditionele vezels (lijkend op veren of pluisjes) die de voorbije 20 jaar op de markt te vinden waren zijn ondertussen inderdaad door het WTCB uitvoerig onderzocht en blijken niet altijd het gewenste resultaat te hebben! 
De vezels verdelen zich niet altijd optimaal over de massa van de chape en dat zorgt voor meer kans op breuken en scheuren. Soms zag je de vezels ook boven het oppervlak van de chape uitsteken en  dat maakte een perfecte afwerking met bijvoorbeeld vloeren niet altijd even evident.

Er zijn echt maar 2 goede keuzes voor een perfect gewapende chape

 • Netgewapende Chape
 • BlueChape, chape versterkt met een pasta op basis van Duremit. Deze verspreidt zich 100% in de chapemengeling en is goedgekeurd door het WTCB. Bluechape noemt men nog wel eens een vezelversterkte chape, maar is dat dus eigenlijk niet. Correcter zou zijn een pastaversterkte chape. Het is een versterkte chape waarbij je op beide oren kan slapen!

Chape bestaat uit een mengsel van water en cement. De droogtijd is de tijd die het cement nodig heeft om te hydrateren. Dat wil zeggen dat het cement verhardt zodat er geen water meer vrijkomt.

Door een niet voldoende uitgedroogde chape kan je in huis te maken krijgen met vochtproblemen en schimmels. 

Een ander risico bij nog vochtige chape is dat je vloerafwerking beschadigd raakt. Het bouwvocht dat nog in de chape zit zal namelijk langs boven ontsnappen. De vloer houdt dat vocht tegen en kan zo beschadigd raken. De vloer kan loskomen, tegels kunnen barsten, parket kan krom trekken, … Wij zorgen er samen voor dat deze problemen zich niet zullen stellen!


 

Voor een cementgebonden dekvloer (chape) worden de volgende principes van droogtijd toegepast:

1. De chape moet gedurende minimum 3 dagen in een vochtige omgeving worden behouden, met andere woorden worden de ruimtes afgesloten zonder enige vorm van ventilatie. Zo barst hij niet bij drogen.

2. Na 5 tot 8 dagen mag je de vloer een eerste keer voorzichtig bewandelen. Let op! Dit wil niet zeggen stellingen zetten etc... 

3. Voor volledig gebruik en/of vloeren moet er zeker gewacht worden tot de vloer 28 tot 31 dagen oud is.

 

De berekening moet je officieel als volgt doen : 

Wanneer kan je nu precies beginnen met vloeren?

Reken hier 1 week per geplaatste centimeter chape voor de eerste 5 cm. Voor iedere extra cm reken je 2 extra weken. 
Bij vochtig weer kan dit natuurlijk wat meer tijd innemen. Het restvochtgehalte moet minder als 2% aangeven eer je kan beginnen met vloeren. 

vb. Voor een chape van 8 cm zal je 11 weken droogtijd moeten voorzien. 

Indien je parket wilt aanleggen kan je hier best 2 weken per geplaatste centimeter rekenen. Parket is immers veel gevoeliger voor vochtigheid dan eender welke andere afwerking. 

vb. Voor een chape van 8 cm zal je 16 weken droogtijd moeten voorzien. 

 

Hellingschape wordt meestal gebruikt om de helling op een plat dak en op terrassen van woningen of appartementsgebouwen te maken. Dit kan zowel traditionele chape (zand/cement) zijn als EPS Thermo-Ultra. Deze laatste is ook een mengsel van zand en cement, maar dan verrijkt met EPS isolatieparels. Zo is je hellingschape meteen ook isolerend, zowel thermisch als akoestisch. Bij strenge EPB eisen kan je bovenop de hellingschape ook nog isolatieplaten leggen. Als je bijvoorbeeld voor de EPB normen 12 centimeter moet isoleren, raden we je aan eerst 6 centimeter platen op de hellingschape te leggen en dan vervolgens nog eens 6 centimeter in de andere richting hierover (schraags).

Hellingschape zie je dus vaak bij :

Een plat dak

Voorkom dat regenwater blijft staan en de constructie van je huis op een bepaald punt zwaarder wodt. Met hellingschape zorg je voor een kwalitatieve afwatering richting goot.

Een plat dak wordt dan meestal ook alsvolgt opgebouwd:

Deze laatste 2 worden gedaan door je dakwerker.

In je douche

Een inloopdouche heeft geen douchebak. Het is dus belangrijk voor een goede afwatering te zorgen in de richting van de opvangput of goot. Dweilen na elke douchebeurt is dan ook niet nodig.

Bij niveauverschillen

Ook bij andere niveauverschillen voorkom je best dat er water blijft staan. Denk maar aan je terras. De hellingschape wijst ongewenste regen de weg naar het gootje, klokputje of een ander afwateringssysteem.

Het grote voordeel van de EPS ThermoUltra als hellende isolatiechape, naast de eigenlijke isolatie ervan uiteraard, is het gewichtsvoordeel. Isolatiechape weegt ca. 350 kg/m³ terwijl dit voor zand cement chape ongeveer 1700 kg/m³ bedraagt. Dit kan dus ook soms een belangrijke keuze zijn, we moeten altijd rekening houden met de ‘draagkracht’ van je dak of dakconstructie.
 

Een isolerende uitvulchape zegt men meestal tegen het mengsel van EPS parels met cement en speciale hulpstoffen, zoals Thermo-Ultra.

Eigenlijk mag dit geen chape genoemd worden, want op een uitvullaag moet altijd eerst nog een echte chape of Bluechape komen vooraleer je de vloer kan afwerken met bijvoorbeeld tegels.

Isola biedt als enige 3 verschillende mogelijkheden als uitvullaag: Thermogran, PurePUR en Thermo-ultra, dit afhankelijk van jouw bouwproject. 

 • PurePUR - gespoten polyurethaan - deze haalt de allerbeste thermische isolatiewaarden.
 • Thermogran- isolatiegranulaat op basis van upcycling - deze haalt goede thermische isolatiewaarden, maar is bovendien akoestisch een meerwaarde.
 • Thermo-Ultra- isolatiemortel met EPS - prijs/kwaliteit - een goede thermische en basis akoestische isolerende waarde.

Contacteer ons om de juiste keuze te maken!

Randisolatie is het isolatiemateriaal dat als kantstrook aan de randen van een ruimte of bouwelement aangebracht wordt om koudebruggen (thermische isolatie) of geluidsbruggen (akoestische isolatie) te vermijden, maar wordt ook toegepast bij vloerverwarming om de verwarmde dekvloer en afwerkvloer te laten uitzetten en krimpen zonder scheuren of barsten te geven (denk ook aan randisolatie rond kolommen e.d.).

Randisolatie kan ook toegepast worden om in de vloer een dilatatievoeg aan te brengen.

Isola Belgium NV ontwikkelde zijn eigen randisolatie die 100% contactgeluiden weert. Dit wil zeggen dat de voetstappen van de ene ruimte onmogelijk doorgegeven kunnen worden aan de vloer van de andere kamer. Zo heb je ook op dezelfde verdieping van een woning een perfecte geluidsisolatie van de vloer. 

Snij je het af na het vloeren, snij die dan gelijk met de vloer maar pas nadat de tegels ook ingewassen zijn met cement (gevoegd)! Zo kunnen de trillingen en het geluid dus niet via de tegel of via het cement in de voegen tot de muur geraken.

Snij je die af voor het vloeren, laat dan een dikke centimeter boven de chape over van de randisolatie, zodat die ongeveer gelijk komt met de vloer. We raden je echter echt aan te wachten tot je vloeren zijn gelegd en de vloeren gevoegd zijn.

Dus het is gewoon makkelijker te doen na het vloeren en het invoegen ervan, want dan kan je makkelijk tegen je vloer afsnijden met een cutter. Dat gaat gewoon sneller en garandeert de beste akoestische isolatie.

Akoestische isolatie

Isoleren is de meest kostenefficiënte manier om het energieverbruik van gebouwen te verminderen en dus te besparen op je energiefactuur. Maar dat is niet alles…

Een goede isolatie heeft veel technische voordelen:

 • ​Je verliest minder warmte via muren, daken en vloeren
 • Je bespaart op energiekosten voor de hele levensduur van de woning
  • Je verbuikt minder energie (voor je verwarming)
  • Je vermindert CO2-uitstoot en zorgt bijgevolg voor minder luchtverontreining​
 • Je vermijdt oppervlaktecondensatie en je huis is dus gezond 
 • Je woning stijgt in waarde. Een goed EPC certificaat is een echte meerwaarde. 

Maar toch ook erg belangrijk is dat je bij isoleren ook meteen kiest voor je comfort.

Thermisch comfort – warme thuis

Kiezen voor de juiste isolatie zorgt het hele jaar door voor een aangenaam binnenklimaat. Warmer in de winter, maar ook koeler in de zomer!

Akoestisch comfort – stilte in huis

Studies tonen aan dat geluidsoverlast kan leiden bij de mens tot verminderde prestaties en zelfs tot ziektepatronen. Isola zoekt bij het aanbieden van een isolatieplan niet alleen naar jouw optimale energiebesparing, maar ook naar een stille thuis waar het goed leven is.

Financiële zekerheid - waarde van jouw woning

Ongetwijfeld is je bouw of verbouwingsproject één van de belangrijkste beslissingen in je leven. Je huis, appartement of project is dan ook een belangrijke investering. Door heel wat onderdelen van je woning te isoleren verlaag je de EPC score drastisch en dat betekent meteen een meerwaarde op de waarde van jouw woning. Los van de besparingen die je meteen voelt via jouw energiefactuur.

Garantie

De isolatieoplossingen die Isola Belgium NV voorstelt behouden levenslang hun vorm en oorspronkelijke isolerende eigenschappen. Daardoor ontstaan er geen koudebruggen en treden er geen warmteverliezen op tijdens de volledige levensduur van het gebouw. Bovendien hebben we ook isolatieproducten die circulair zijn. Bijvoorbeeld Thermogran kan generatie op generatie zonder toevoeging van nieuwe grondstoffen hergebruikt worden.

Duurzaamheid

Het gebruik van hoogwaardig gerecycleerd materiaal wint bijvoorbeeld jaar na jaar aan belang bij de productie van de producten die Isola aanbiedt. Onze producten worden in onze productiehal in Tongeren, België vervaardigd en dit zonder toevoeging van externe energiebronnen. Wij produceren onze producten op basis van 100% groene stroom, door middel van zonne-energie zonder productie van CO². Een goede zaak voor de mens en onze planeet.

Gezondheid

Vrijwel geen enkele aanbieder van isolatie doet evenveel studies, testen en controles als Isola Belgium NV. Steeds met hetzelfde resultaat: onze isolatieproducten zijn veilig, onschadelijk, duurzaam en verhogen jouw leefcomfort. Hier houden we rekening mee bij al onze producten en het aanbieden van onze diensten. Door het isoleren creëer je dan ook stilte in huis en een warme thuis, dit is meer dan ooit een belangrijke factor voor jouw gezondheid.

Zowel luchtgeluiden (straatlawaai, verkeer, geluidshinder,...) als contactgeluiden (je hoort je buren in het appartement of tweewoonst) zijn een enorme bron van problemen.

Gelukkig zijn deze goed te verhelpen ... we delen graag onze kennis!

 

Gevolgen van lawaai (luchtgeluiden)

Van oorsuizen over hartritmestoornissen tot mentale problemen: lange tijd blootstaan aan intensieve geluiden kan je gezondheid aantasten. De 9 meest voorkomende effecten van lawaaihinder zetten we graag voor je op een rijtje.

1. Gehoorverlies

Als je lange tijd aan geluidsoverlast blootstaat, loopt je het risico dat het gehoor beschadigd raakt en dat je op termijn minder goed hoort. De regio die de hoge tonen registreert, is het kwetsbaarst.

2. Oorsuizen en tinnitus

Naast gehoorverlies kan intens lawaai ook oorsuizen of tinnitus veroorzaken. Daarbij hoort iemand constant een geluid dat niet afkomstig is van een externe bron. Dat kan geruis zijn, maar ook gefluit, gesis, gebrom …

3. Oorpijn en overgevoeligheid

Een geluid is soms zo sterk dat het letterlijk pijn doet aan de oren. Meestal gaat die pijn over wanneer het lawaai stopt, maar bij sommige mensen leiden extreme geluidsprikkels tot hyperacusis, een overgevoeligheid voor alle geluiden. Het lawaai van een vaatwasser die leeggemaakt wordt bijvoorbeeld, is voor hen gewoon ondraaglijk.

4. Geluidsvervorming

Wanneer bepaalde regio’s in het binnenoor niet meer naar behoren werken, bestaat de kans dat geluiden vervormd worden waargenomen. Vooral voor muzikanten is dat een groot probleem.

5. Slaapproblemen

Sommige mensen slapen door alles heen, anderen ontwaken al bij een heel lichte geluidsprikkel. De meesten worden wakker vanaf 30 decibel, het geruis van een voorbijrijdende auto. Het kan daarbij gaan om een bewuste of om een onbewuste ontwaking van enkele seconden. Hoe dan ook, bij frequente prikkels raakt jouw nachtrust verstoord.

6. Verminderde leerprestaties

Jongeren met gehoorverlies kunnen een leerachterstand oplopen omdat ze de leerkracht niet zo goed verstaan. Hebben ze daarbij ook nog eens last van tinnitus, dan is het voor hen extra moeilijk zich te concentreren. Ook vermoeidheid door slaapproblemen als gevolg van oorsuizen of nachtlawaai geeft soms aanleiding tot ondermaatse prestaties op school.

7. Hartritmestoornissen

Op concerten met heel luide bastonen, kan het hart — heel uitzonderlijk — het ritme van de bas aannemen, waardoor de bloedcirculatie ontregeld raakt. Ook ’s nachts leidt lawaai soms tot hartproblemen. Wanneer we slapen, worden geluidsprikkels verwerkt door ons lichaam. De adrenaline stijgt, en dus ook de bloeddruk — en dat in een periode waarin we eigenlijk moeten rusten. Dat vormt een voedingsbodem voor hartproblemen.

8. Sociaal isolement

Wie gevoelig is voor geluid, zal activiteiten met veel lawaai mijden. Ook mensen met gehoorverlies gaan sociale activiteiten uit de weg omdat ze het moe zijn steeds te moeten vragen om zinnen te herhalen.

9. Mentale problemen

Klachten rond gehoorschade als tinnitus of hyperacousis gaan dikwijls hand in hand met klachten als depressie, angststoornissen en allerhande psychosomatische aandoeningen. Het staat nog niet 100% vast of problemen als tinnitus en overgevoeligheid voor geluid leiden tot mentale problemen, of dat het net omgekeerd werkt, maar sowieso ervaren mensen met tinnitus en hyperacousis vaak een verlies aan levenskwaliteit.

Deze klachten zijn goed te voorkomen door te isoleren tegen luchtgeluiden met Accorub. De geluidswerende mat wordt aangebracht tegen muren en wordt afgewerkt met gyproc of een traditionele pleisterlaag. Zo is het eindresultaat een gewone mooie afgewerkte muur. Accorub geluidsisolatie stopt het geluid van bijvoorbeeld een drukke weg, vliegtuigen, nachtlawaai in de straat. 

 

Je hoort de buren van je appartement (Contactgeluiden)

Binnen een appartement zelf lossen we eerder op met een goede akoestische vloerisolatie zoals Thermogran.

Contactgeluiden zijn geluiden die van muren en vloeren worden doorgegeven. Denk hierbij aan het getik van hakken of het schuren van stoelen op de vloer.

Als je dus een nieuwbouw appartement wil kopen informeer je dan op voorhand goed bij de bouwheer of immokantoor of er ook aan goede akoestische isolatie werd gedacht. Mocht dit niet zeker zijn, dan nemen we graag contact op met je bouwheer en/of architect en dan stellen we hen graag een goede oplossing voor! Alles voor jouw comfort.

 

Als je thuiskomt na een drukke dag, wil je waarschijnlijk niets liever dan wat rust. Lawaai van buren, je drukke straat of voorbijgangers kan die rust echter verstoren. Overdag zorgen bijvoorbeeld een drukke baan, een voetbalveld of een kleuterschool voor heel wat lawaai. ’s Nachts word je dan weer uit je slaap gehouden door luidruchtige voorbijgangers, het feestje bij de buren of het café op de hoek. Met onze oplossingen in akoestische isolatie zijn al deze ongemakken verleden tijd.

Bovendien heeft je nieuwe stille omgeving ook een positief effect op je gezondheid.

Bij Isola zijn we al jaren voorlopers in akoestische isolatie en we gebruiken materialen die niet alleen geluid absorberen maar het ook afbreekt. Dat bevordert ook een perfecte akoestiek in huis.

Zowel voor muren, wanden, plafond als een optimale akoestische vloer hebben wij de krachtigste oplossingen.

Ken jij mensen die in een appartement wonen en de voetstappen, het schuiven van de stoelen en naaldhakken van de bovenburen niet horen? Dan mag je er zeker van zijn dat wij de oplossingen geboden hebben.

Enkele van onze innovatieve akoestische oplossingen: 

1. ACCORUB

Onze eigen wereldwijd gepatenteerde akoestische oplossing met wereldfaam.

Accorub is een akoestische mat, samengesteld uit een combinatie van schuimrubbergranulaat en polyurethaan op basis van recyclage. Door de specifieke open-cellige schuimstructuur en gebonden granulaatstructuur levert dit product een uniekeprestatie op vlak van akoestische isolatie.

Accorub wordt gebruikt in ons Thermogran vloersysteem maar daarnaast ook in wanden, muren en plafonds. Diverse gerenomeerde opnamestudio’s werken enkel met Accorub, wegens zijn ultieme geluidsdemping en verbetering van akoestische eigenschappen van de ruimte.

Voordelen

 • Eenvoudige installatie (doe-het-zelf)
 • Makkelijk te hanteren zonder irritaties (in vergelijking met glaswol of varianten)
 • Dé oplossing tegen lucht- en contactgeluiden in wanden en plafonds
 • Uitstekende geluidsabsorptie (breed frequentiegebied) – 28 dB
 • Verkrijgbaar in diktes van 1 tot 10 cm
 • Afwerking kan onmiddellijk na de plaatsing
 • Contactgeluidisolatie voor vloeren
 • Luchtgeluidisolatie voor wand, dak, plafond en geprofileerde plaat
 • Industriële akoestische isolatie

2. RUBSONOR

Rubsonor is een natuurlijk product vervaardigd op basis van rubber. Dit materiaal is dankzij zijn elasticiteit en samenstelling zeer geschikt voor akoestische isolatie van vloeren, veelal op verdiepingen. Volgens het principe ‘massa-veer-massa’ dempt de rubberlaag de geluidstrillingen. Het resultaat? Je ervaart een hogere mate van rust en comfort. Geen stilte in huis, toch een stille thuis!

Voordelen

 • Hoge akoestische contactgeluidsisolatie in een breed spectrum: (Klasse Ia) – 26 dB
 • Naadloze isolatie
 • Droge plaatsing - door de grootte en samenstelling van de korrels is er geen gevaar voor bevuiling van andere oppervlakten tijdens de plaatsing
 • Wordt aangebracht in constante dikte zonder bijkomende bewerkingen zoals schuren.... Minimale werfvoorbereiding
 • Ideaal voor renovatie waar weinig vloer opbouwhoogte is en toch leidingen moeten uitgevuld worden
 • Aangebracht in geringe dikte naar keuze (2 tot 4 cm)

3. ETHAFOAM OF ANDERE AKOESTISCHE MATTEN

Ethafoam is een dunne (5mm) lichte, zachtverende, geëxtrudeerde polyetheleenschuim met een gesloten celstructuur.De plaatsing van het geëxtrudeerde kunststofschuim Ethafoam, tussen dragende en zwevende vloeren, geeft een doeltreffende contactgeluidsisolatie. En vanwege zijn geringe dikte dus ideaal bij weinig ruimte of onder parket. Ook kan een akoestische mat geplaatst worden boven op PurePUR (PUR) om zo naast thermische isolatie ook akoestische isolatie te verkrijgen.

Voordelen

 • Akoestische verbetering van minimaal 20 dB over een breed spectrum
 • Ideaal voor renovatie, slechts 5 mm dik
 • Perfecte contactgeluidisolatie voor vloeren
 • Droge plaatsing (geen bevuiling van wanden etc.)
 • Minimale werfvoorbereiding

We bekijken graag samen met je welke akoestische mat de beste is voor jouw bouwproject. We plaatsen dus naast Ethafoam ook andere akoestische kwaliteitsoplossingen zoals Acoustic Abrifiber 9mm, Acoustic Foam 4x2, Acoustic Reflex 2x3, Plastifoam, Gemafon 6+ Cellu Cushion, Contactfoam, Insulit Bi +9, Insulit Bi +7, Insulit Bi +5 of Insulit Bi +20. 

Randisolatie is het isolatiemateriaal dat als kantstrook aan de randen van een ruimte of bouwelement aangebracht wordt om koudebruggen (thermische isolatie) of geluidsbruggen (akoestische isolatie) te vermijden, maar wordt ook toegepast bij vloerverwarming om de verwarmde dekvloer en afwerkvloer te laten uitzetten en krimpen zonder scheuren of barsten te geven (denk ook aan randisolatie rond kolommen e.d.).

Randisolatie kan ook toegepast worden om in de vloer een dilatatievoeg aan te brengen.

Isola Belgium NV ontwikkelde zijn eigen randisolatie die 100% contactgeluiden weert. Dit wil zeggen dat de voetstappen van de ene ruimte onmogelijk doorgegeven kunnen worden aan de vloer van de andere kamer. Zo heb je ook op dezelfde verdieping van een woning een perfecte geluidsisolatie van de vloer. 

Snij je het af na het vloeren, snij die dan gelijk met de vloer maar pas nadat de tegels ook ingewassen zijn met cement (gevoegd)! Zo kunnen de trillingen en het geluid dus niet via de tegel of via het cement in de voegen tot de muur geraken.

Snij je die af voor het vloeren, laat dan een dikke centimeter boven de chape over van de randisolatie, zodat die ongeveer gelijk komt met de vloer. We raden je echter echt aan te wachten tot je vloeren zijn gelegd en de vloeren gevoegd zijn.

Dus het is gewoon makkelijker te doen na het vloeren en het invoegen ervan, want dan kan je makkelijk tegen je vloer afsnijden met een cutter. Dat gaat gewoon sneller en garandeert de beste akoestische isolatie.

Thermische isolatie

Ventilatie systeem C is momenteel het meest geïnstalleerde systeem in nieuwbouwprojecten. Het garandeert immers dat de meest schadelijke lucht voor mens en gebouw naar behoren wordt afgevoerd.

Ventilatiesysteem D doet hetzelfde en garandeert daarbovenop dat er steeds voldoende verse lucht wordt aangevoerd. Een ventilatiesysteem D is echter enkel energetisch voordeliger indien er een warmtewisselaar voorzien wordt die de inkomende lucht opwarmt met de uitgaande lucht.

Het investeren in een ventilatiesysteem D met warmtewisselaar is enkel economisch verantwoord indien de meer voor de hand liggende ingrepen, zoals het voorzien van dikkere isolatie, reeds genomen zijn.

Isoleren is de meest kostenefficiënte manier om het energieverbruik van gebouwen te verminderen en dus te besparen op je energiefactuur. Maar dat is niet alles…

Een goede isolatie heeft veel technische voordelen:

 • ​Je verliest minder warmte via muren, daken en vloeren
 • Je bespaart op energiekosten voor de hele levensduur van de woning
  • Je verbuikt minder energie (voor je verwarming)
  • Je vermindert CO2-uitstoot en zorgt bijgevolg voor minder luchtverontreining​
 • Je vermijdt oppervlaktecondensatie en je huis is dus gezond 
 • Je woning stijgt in waarde. Een goed EPC certificaat is een echte meerwaarde. 

Maar toch ook erg belangrijk is dat je bij isoleren ook meteen kiest voor je comfort.

Thermisch comfort – warme thuis

Kiezen voor de juiste isolatie zorgt het hele jaar door voor een aangenaam binnenklimaat. Warmer in de winter, maar ook koeler in de zomer!

Akoestisch comfort – stilte in huis

Studies tonen aan dat geluidsoverlast kan leiden bij de mens tot verminderde prestaties en zelfs tot ziektepatronen. Isola zoekt bij het aanbieden van een isolatieplan niet alleen naar jouw optimale energiebesparing, maar ook naar een stille thuis waar het goed leven is.

Financiële zekerheid - waarde van jouw woning

Ongetwijfeld is je bouw of verbouwingsproject één van de belangrijkste beslissingen in je leven. Je huis, appartement of project is dan ook een belangrijke investering. Door heel wat onderdelen van je woning te isoleren verlaag je de EPC score drastisch en dat betekent meteen een meerwaarde op de waarde van jouw woning. Los van de besparingen die je meteen voelt via jouw energiefactuur.

Garantie

De isolatieoplossingen die Isola Belgium NV voorstelt behouden levenslang hun vorm en oorspronkelijke isolerende eigenschappen. Daardoor ontstaan er geen koudebruggen en treden er geen warmteverliezen op tijdens de volledige levensduur van het gebouw. Bovendien hebben we ook isolatieproducten die circulair zijn. Bijvoorbeeld Thermogran kan generatie op generatie zonder toevoeging van nieuwe grondstoffen hergebruikt worden.

Duurzaamheid

Het gebruik van hoogwaardig gerecycleerd materiaal wint bijvoorbeeld jaar na jaar aan belang bij de productie van de producten die Isola aanbiedt. Onze producten worden in onze productiehal in Tongeren, België vervaardigd en dit zonder toevoeging van externe energiebronnen. Wij produceren onze producten op basis van 100% groene stroom, door middel van zonne-energie zonder productie van CO². Een goede zaak voor de mens en onze planeet.

Gezondheid

Vrijwel geen enkele aanbieder van isolatie doet evenveel studies, testen en controles als Isola Belgium NV. Steeds met hetzelfde resultaat: onze isolatieproducten zijn veilig, onschadelijk, duurzaam en verhogen jouw leefcomfort. Hier houden we rekening mee bij al onze producten en het aanbieden van onze diensten. Door het isoleren creëer je dan ook stilte in huis en een warme thuis, dit is meer dan ooit een belangrijke factor voor jouw gezondheid.

 

 1. Na-isolatie van uw spouwmuur - 25% besparing
 2. Dak- en zolderisolatie – 35% besparing
 3. Kruipkelderisolatie – 15% besparing
 4. Vloerisolatie – 15-20% besparing + akoestisch comfort
 5. Akoestische isolatie

Warmte stijgt, vandaar dat dakisolatie belangrijk is!

Mocht je echter je zolder niet willen gebruiken als bewoonde ruimte, maar eerder als stockage ruimte?

Dan kan je beter je zoldervloer isoleren. Een zoldervloer is makkelijker te isoleren omdat het tot 30% minder oppervlakte heeft en dus ook goedkoper is. Ecologisch heeft dit een voordeel, de lege ruimte (de zolder) moet niet verwarmd worden en het verlies van energie wordt dus al aan de zoldervloer tegengehouden. Deze reden is meteen ook de verklaring dat spouwmuurisolatie een goede investering is. Warmte stijgt maar aan elk plafond of tussenverdieping wordt deze een stukje tegengehouden door het plafond en drijft deze af naar de buitenmuren. Daar zoekt de warmte een weg naar buiten. Als je spouwmuur goed en zonder koudebruggen (delen die buitenlucht raken en tot binnen in de constructie komen) geïsoleerd wordt heb je een super rendement. Ook dit zorgt meteen voor een comfortabel gevoel in huis. 

Kruipkelderisolatie bespaart misschien niet het meeste maar is dan weer wel een isolatie waarvan je meteen het comfort zal voelen. Geen koude voeten meer of het gevoel van tocht aan de benen. Ook dat is belangrijk!

In het jaar 2020 wil men in Vlaanderen geen energieverslindende woningen meer. Dit is de ambitieuze doelstelling die de Vlaamse overheid heeft vooropgesteld in het Energierenovatieprogramma 2020.

Om dat te realiseren focust de overheid op drie actiepunten:

 1. Alle daken en/of zoldervloeren degelijk isoleren
 2. Alle enkele beglazing vervangen door hoog-rendementsglas
 3. Alle verouderde verwarmingsinstallaties vervangen door condensatieketels

Tevens zullen muurisolatie en de vervanging van elektrische verwarming worden aangemoedigd.

Bij nieuwbouwprojecten en grote renovaties verplicht de Energieprestatie- en Binnenklimaatregelgeving ons al om energiezuiniger te wonen. Zo zal in het jaar 2020 hopelijk geen enkele woning, ook geen huurwoning, nog energieverslindend zijn.

Een energiezuinige woning vermindert jouw energieverbruik en ook de CO2-uitstoot. Daarnaast verbetert het energieprestatiecertificaat, en stijgt bijgevolg de waarde van jouw woning. Als je investeert in energiebesparing, word je beloond met heel wat premies. Zo is jouw investering meestal al op enkele jaren terugverdiend. Ook als je al een dagje ouder bent, loont het beslist nog de moeite om energiebesparende werken te laten uitvoeren. Je bespaart achteraf niet alleen veel geld aan verwarmingskosten, je verhoogt ook je wooncomfort en de waarde van je woning.

Ja, indien er bij het bouwen van een gebouw niet volledig wordt voldaan aan de energieprestatieregelgeving, kunnen er door de overheid administratieve boetes worden opgelegd. Deze boetes variëren van 1 tot 3 maal het bedrag dat uitgespaard werd door het niet voldoen aan de regelgeving.

De meest voorkomende redenen voor administratieve boetes zijn:

 • Te weinig isolatie in bepaalde delen van de gebouwschil waardoor de maximum U-waarde wordt overschreden. 
 • Het niet voorzien van een minimum verplicht ventilatiesysteem
 • Teveel ramen waardoor er oververhitting optreedt

Vroeger werd al eens gesproken over het zogezegd gevaar van over-isoleren. De wetenschap toont vandaag echt een heel andere plaatje: men kan nooit genoeg isoleren. Er bestaat dus niet zoiets als het risico op over-isoleren. Integendeel, hoe dikker de isolatie, hoe beter de prestatie. Natuurlijk is er wel een punt waarop de dikte van de isolatie minder effect heeft ten opzichte van de prijs.

De ideale dikte om te isoleren bekijken we graag samen met jou en/of je architect of EPB verslaggever. Zo ben je zeker van de optimale verhouding tussen rendement en kostprijs.

Neen, wij bieden geen isolatieplaten. 

Wij bieden PurePUR, dit is een gespoten polyurethaan die bij jou op de werf wordt aangebracht en die, vergeleken met isolatieplaten, bijzonderlijke goede eigenschappen biedt.

 • Grote energiebesparing - PurePUR is de beste thermische isolatie
 • 100% Naadloos - De isolatielaag heeft geen kans op lekken
 • Langdurige kostenbesparing - We garanderen de continuïteit van de isoaltiewaarde 
 • Bewezen kwaliteit - Van elke werf onderzoeken we een staal in ons gespecialiseerd labo
 • Verhoogd wooncomfort - PurePUR dient de nodige isolatie in elk seizoen
 • Geen koudebruggen - Bij renovatie positief effect op vocht- en schimmelproblemen
 • Geen kans op schimmelvorming - PurePUR is waterafstotend en dampdoorlopend
 • Gunstige invloed op je EPB-norm - Dikte is vrij te bepalen en aanpasbaar naar jouw wens

Polyurethaan (PUR) is een veelvuldig gebruikt materiaal met bijzonder goede eigenschappen. Het is zeer sterk, duurzaam, en het is in onze leefomgeving een onmisbaar product geworden. In vele gevallen kiezen we er niet voor om het te gebruiken, maar ons huis en onze auto steken er vol van. Het is de basis van onze matrassen, onze schoenen, de koelkast, je douchegordijn, de Maxi-Cosy en zelfs van medische instrumenten zoals verbandmiddelen en nieuwe hartkleppen. Vroeger gebruikte men het product zelfs in koel- en diepvrieskasten. Er is één situatie waarin we wel zelf kunnen kiezen om het product te gebruiken, en dat is bij de isolatie van onze woning. Isola was één van de uitvinders van het gebruik van PUR (Polyurethaan) als isolatiemateriaal, meer bepaald voor vloeren, zoldervloeren en kruipkelders. Met PurePUR spreken we over de 4de generatie gespoten polyurethaan ontwikkeld met wereldpartners. Deze polyurethaan is de meest milieuvriendelijke ter wereld, aangezien het meest belastende element (het blaasmiddel) dat de PUR doet 'schuimen' nu volledig uit gassen bestaat die geen impact meer hebben op de leefwereld en ecologisch zijn. Let op! Dit is geen watergedragen blaasmiddel. Het is bewezen dat de testen die met watergedragen blaasmiddelen gedaan werden de voorbije tientallen jaren veelal tot verzakkingen van de pur leidden. Dit probleem is nu volledig in kaart gebracht en opgelost door dit revolutionaire ecologische gas van de 4de generatie dat de gespoten polyurethaan stabieler en sterker dan ooit maakt.
 

Laat ons eerlijk zijn, tot 5 jaar geleden gebeurde dit wel eens.

Dit was dan vooral te wijten aan één van deze factoren

 • blaasmiddel dat gespoten polyurethaan tot de mousse maakt die isoleert was nog niet 100% op punt. De zoektocht naar ecologischere blaasmiddelen was geen evidentie. Dit staat ondertussen 100% op punt
 • minderwaardige basisgrondstoffen. Isola Belgium heeft altijd met wereldleiders van grondstoffen gewerkt zoals Bayer, Convestro, BASF, Synthesia, Nestaan... en garandeert de allerhoogste kwaliteit. Het moet niet gezegd worden dat als er minderwaardige grondstoffen uit bepaalde werelddelen gebruikt worden dat deze garantie niet gegeven kan worden
 • werfvoorbereiding : de ondergrond van de werf moet droog en vrij van stof zijn. Zo hecht de PUR zich optimaal en haalt de grootste eindsterkte
 • vroeger was het spuiten van pur en de temperatuur van de spuitkop waarmee de spuiter de isolatie aanbrengt (die exact 41 C° moet zijn) een mechanisch gegeven. Bij temperatuurschommelingen was de reactie niet altijd even goed. Isola Belgium heeft enkel 100% computergestuurde en gemonitorde vrachtwagens die PurePUR aanbrengen. Zo garanderen we een 3-voudige check van de optimale temperaturen bij aanbrengen en dus ook de allergrootste sterkte, die verzakkingen onmogelijk maken.

Sterkte is meteen het grote voordeel van gespoten PUR.

Met doorgedreven onderzoek in het Isola testlabo en door optimalisatie van onze machines en grondstoffen is nu gespoten PUR in je vloer één van de sterkste materialen. Het kan een druk aan van minimaal 250 kPa. Met andere woorden je mag op gespoten PUR maar liefst 25.493 kilogram per m² leggen zonder dat deze inzakt. Dit is beduidend hoger dan die van isolatieplaten met een druksterkte van 120 kPa.

PUR staat voor polyurethaan, een molecuul dat je kunt maken door isocyanaat en een polyol – een stof met meerdere alcoholgroepen van zuurstof en waterstof – met elkaar te mengen. Deze stoffen gaan een reactie aan en vormen een polymeer, oftewel samengesteld molecuul. Het schuim vormt zich dus pas als de stoffen samen op de vloer worden gespoten. Om van isocyanaat en polyol het bekende PUR-schuim te maken voegen we een vloeistof, die we blaasmiddel noemen, toe. Door de warmte van de reactie gaat deze ‘koken’ en bellen vormen. Deze bellen zorgen voor de typische structuur van PUR. Het ziet er uit als een mousse, maar is wel enorm sterk.

De grote voordelen van gespoten polyurethaan (PUR) zijn :

 • de isolatie wordt rechtstreeks over leidingen etc. aangebracht en zo heb je een 100% volledige en naadloze isolatie.
 • gespoten pur kan tot 250 m² per dag aangebracht worden door 1 team, dus je wint snelheid.
 • de ecologische voetafdruk is 80x minder dan bijvoorbeeld isolatie met platen ...
  • Isolatieplaten hebben een grote afmeting en dikte, deze moeten op een vrachtwagen gestapeld worden en vervoerd naar de werf
  • Met gespoten PUR combineren we de twee componenten die de isolatie vormen pas op locatie. Dit wil zeggen dat de basisgrondstof 80 keer compacter is dan een uitgewerkte plaat. Dit wil dus ook zeggen dat je met 1 vrachtwagen gespoten polyurethaan evenveel isolatiemateriaal vervoert dan met 80 volgeladen vrachtwagens met isolatieplaten! Dus ook de uitstoot van brandstoffen is 80 maal kleiner bij gespoten PUR.

De lambda-waarde geeft de warmtegeleidbaarheid van een materiaal aan. Ze wordt uitgedrukt in W/mK. Hoe hoger de waarde is, hoe beter de warmte geleid wordt en dus hoe minder goed het materiaal isoleert.

Dat betekent niet dat materialen met een lage lambda-waarde altijd beter isoleren dan materialen met een iets hogere waarde. De hogere (slechtere) waarde kan gecompenseerd worden door de dikte van het materiaal.

Hieronder alvast enkele lambda-waarden van enkele veelvoorkomende isolatieproducten. 

Zoals je ziet, hoe lager de lamda-waarde, hoe beter de isolatie.

Type isolatie λ [W/mK]
Vacuüm Isolatie Panelen (VIP) 0,007
Resolhardschuim 0,018 - 0,020
PUR of polyurethaanhardschuim 0,023 - 0,028
PIR of polyisocyanuraathardschuim 0,021 - 0,026
EPS of geëxpandeerd polystyreen 0,031 - 0,045
XPS of geëxtrudeerd polystyreen 0,028 - 0,038
Glaswol 0,031 - 0,044
Rotswol 0,031 - 0,044
Cellenglas 0,036 - 0,058
Papiervlokken 0,035 - 0,04
Kurk 0,038 - 0,04
Hennep 0,038 - 0,042
Vlas 0,038
Schapenwol 0,035 - 0,04
Kokosvezel 0,04
Stro 0,056
Katoen 0,038 - 0,042

Hierover doen er de wildste verhalen.

Het klopt dat gespoten polyurethaan gemaakt wordt op basis van 3 bestanddelen :

Isocyanaat, polyol en blaasmiddel. 

Dit laatste was vroeger niet 100% goed voor het milieu. Isola Belgium NV heeft samen met enkele wereldleiders gewerkt aan blaasmiddelen van de 4de generatie, de zogenaamde HFO's en deze zijn dan ook goedgekeurd door alle instanties voor de toekomst. Ze garanderen een minimale impact op het milieu en staan garant voor ZERO impact op de Global Warming. Wij gebruiken sinds 2018 voor elke werf en elke uitvoering alleen deze milieuvriendelijke blaasmiddelen.

PurePUR van Isola Belgium is dus ook als enige gespoten polyurethaan, klaar voor de toekomst! Verder dan 2022.

Is je stukadoor al geweest dan zorgt  dit  voor  een  vochtige  omgeving en wachten we best tot 10 dagen voor  het  aanbrengen  van  de (PUR)  isolatie.
Bovendien  laat  de  stukadoor  dikwijls brokken gips achter op de vloer, die op hun beurt  vochtige  plekken  op  de  ondergrond  zullen  vormen en dus geen perfecte isolatie zal betekenen.
  
Beter is dus dat je de stukadoorswerken plant NA het aanbrengen van de PUR-isolatie. Dit vormt geen enkel probleem.  

Op dit officiële document van de WTCB zie je alle voor- en nadelen (KLIK HIER)

Samen bekijken we wat het best is voor jouw bouwproject.

Warmte stijgt, maar dus ook koude!

De koude lucht uit de grond die zich verzamelt in de kelder stijgt en zo krijg je een koud gevoel aan je voeten. Erger nog is dat het de warme lucht uit je leefruimte doet afkoelen en dat je dus weer meer moet gaan verwarmen. Als je de opstijgende koude dus vermijdt door de kruipkelder te isoleren is dit niet alleen een meerwaarde voor je comfort (warme voeten) maar meteen ook een interessante investering die je energiefactuur drastisch kan verlagen.

Bovendien worden ook eventuele vocht- en schimmelproblemen tegengegaan. Een gezondere lucht en dus minder ademhalingsklachten of verkoudheden. Je wooncomfort gaat er dus écht op vooruit en de waarde van je huis stijgt!

Voor de isolatie van je kruipkelder is gespoten PUR zoals PurePUR het meest aangewezen dankzij de uitstekende warmtegeleidbaarheid en naadloze isolatie. Daarnaast is dit ook de enige correcte oplossing als er leidingen aangebracht zijn in de kelder. Deze worden perfect omkapseld, wat dé beste isolatie mogelijk maakt.

Voordelen

 • Laagste warmtegeleidingscoëfficiënt = grote energiebesparing!

 • Efficiënt en snel aan te brengen over leidingen en in kleine ruimtes zoals de kruipkelder

 • Oplossing voor vocht- en schimmelproblemen

 • Stabiel en vormvast

 • Zeer korte droogtijd

 • Waterdicht en -afstotend

 • Enkele isolatielaag

 • Naadloze isolatie

 • Dikte kan vrij bepaald worden

 • Ideale verbetering voor vloerverwarming, de warmte gaat echt naar de vloer en niet in de grond

 • ATG-certificaat als kwaliteitsgarantie

Ja! Elk dak kan geïsoleerd worden. Maar elk type dak vraagt een specifieke isolatie:

 • Isolatie van hellende daken

Hellende daken kunnen gemakkelijk geïsoleerd worden:

 1. Als de zolder ingericht is, isoleer je de binnenkant van het dak door de isolatie tussen of op de kepers te plaatsen. Pur isolatie is hier niet zo evident. (vraag ons om meer informatie)
 2. Als de zolder niet ingericht is, kan je best PurePUR laten spuiten op de zoldervloer.
 • Isolatie van platte daken

Ook een plat dak kun je isoleren. De impact op je energieverbruik zal identiek zijn als bij de isolatie van een hellend dak. Hier raden we dan weer eerder Thermo-Ultra EPS aan. Deze lichtgewicht isolatie is zowel thermisch als akoestisch en kan door je dakwerker verder afgewerkt worden met roofing, PVC of traditionele dakafwerking zoals betumen al dan niet met grind.

Samengevat: hellend of plat, binnen of buiten, alle daken kunnen geïsoleerd worden. We geven je graag meer info over de mogelijkheden voor jouw woning

De dikte van het isolatiemateriaal is afhankelijk van:

1. De functie van de zolder. Is geluid en het vermijden van warmte in de zomer belangrijk?

2. Het gewenste isolatieniveau. Zijn er voorschriften van de architect of bouwheer?

3. De dakconstructie. Is het prijs/kwaliteit interessant om extra hout bij te timmeren om meer isolatie te kunnen plaatsen?

4. De premie voor dakisolatie. Dit kan uiteraard meespelen, woon je in Vlaanderen, Wallonië of Brussel? Dan kan de factuur door net iets meer isolatie te plaatsen een stuk lager uitvallen dankzij de dakisolatie premies, afhankelijk van waar je woont.

 

Een koudebrug is een punt in de woning waar de isolatie onderbroken is, hierdoor ontsnapt er warmte. Het is dus vanzelfsprekend dat koudebruggen zoveel mogelijk vermeden moeten worden. 

Bovendien is dit meteen ook een typisch punt waar de condens aanwezig in de woning zich zal verzamelen en dit kan en zal leiden tot schimmelvorming.

 

Waar komen koudebruggen precies voor?

 • Als de vloer van een balkon in de gevel van het gebouw doorloopt
 • Bij de verbinding tussen een gevelmuur en een tussenmuur (de vloer op een verdieping van je woning)
 • Bij de kepers van het dak, als je de isolatie enkel tussen de kepers installeert
 • Maar ook ter hoogte van alle deuren, ramen of loggia's
 • Op plaatsen waar isolatie niet 100% naadloos is afgewerkt (bv. slecht aansluitende isolatieplaten)

Als je woning nog niet is geïsoleerd, zal het warmteverlies via koudebruggen slechts een klein percentage van het totale warmteverlies bedragen. Het warmteverlies via de muren van de woning is immers veel groter dan de warmte die verloren gaat via koudebruggen.

Eens je woning is geïsoleerd, moeten koudebruggen echter zeker vermeden worden: op dat moment hebben ze immers een hoog aandeel in het warmteverlies.

Risico van koudebruggen: Als warme lucht afkoelt, bijvoorbeeld in contact met een koud oppervlak waar isolatie ontbreekt, kan condensatie ontstaan. Condensatie betekent vocht op het oppervlak en kan aanleiding geven tot geurhinder, schimmelvorming...

Niemand wil koudebruggen in z'n woning! Logisch, want eens je woning geïsoleerd is, vormen koudebruggen een flink percentage van het warmteverlies in je huis.

Hoe kun je ze vermijden?

Situatie 1: Muurisolatie

Heel simpel, kies voor buitenmuurisolatie. Op die manier ontdoe je je gevel van alle koudebruggen. De isolatie van muren langs de buitenzijde creëert immers een nieuwe beschermlaag rond de gevel. Isola ontwikkelde voor buitenmuren de EnergyPearls (ook voor nieuwbouw)

Situatie 2: Dakisolatie

Om koudebruggen te vermijden in je dak is een "sarkingdak" de beste oplossing. Bij dit isolatiesysteem isoleer je het volledige dak door de isolatie op de bestaande structuur te plaatsen. Dit doen wij van Isola Belgium NV (nog) niet voor jou.

Je kunt wel ook kiezen voor dakisolatie langs de binnenzijde. Zorg ervoor dat de kepers volledig bedekt zijn om elk warmteverlies te vermijden. Dit bekijken we graag samen met je!

Dat hangt af van welk onderdeel van je bouw je moet isoleren én of het nieuwbouw of renovatie is. Voor dakisolatie wordt uitgegaan van een minimale verplichte isolatiedikte van 12 cm. Wie nog beter wil en nu al wil beantwoorden aan de komende strengste normen, raden we een dikte van 16 of 20 cm aan.

Ook de Vlaamse overheid schuift deze dikte naar voor. De resulterende besparingen zullen in dit geval steeds aanzienlijk hoger zijn. Uiteraard gelden deze principes ook voor de spouwmuurisolatie van buitenmuren, waarbij een minimumdikte van 5 cm is vereist bij renovatie, 15 cm bij nieuwbouw.

Wij raden meestal het volgende aan bij nieuwbouw:

Dak of zoldervloer 15-16 cm gespoten PUR
Vloer 10-12 cm gespoten PurePUR
Muur 15 cm spouwbreedte EnergyPearls

Laat dit je architect op voorhand best weten!

Samen met jou en je eventuele EPB verslaggever geven we je graag de juiste informatie.

Bouwknopen zijn de aansluiten tussen de verschillende geïsoleerde delen in een gebouw. Het gaat hier ondermeer over de aansluiting tussen het dak en de buitenmuur, de buitenmuur en de ramen, het hellende dak en het platdak, … Deze aansluitingen zijn meestal niet zo goed geïsoleerd en daardoor kunnen zij voor een groot energieverlies zorgen. Voor alle nieuwbouwprojecten waarvoor de bouwvergunning werd aangevraagd na 1 januari 2011 is het verplicht om bouwknopen in rekening te brengen. Er zijn drie manieren waarop men de bouwknopen in rekening kan brengen:

 • Methode A: Men brengt alle bouwknopen gedetailleerd in rekening
 • Methode B: Men brengt alleen de slecht uitgevoerde bouwknopen, de koudebruggen, in rekening en voor de andere krijgt men 3 strafpunten op het K-peil
 • Methode C: Men brengt niets in rekening en krijgt 10 strafpunten op het K-peil

Vloerverwarming

Vloerverwarming – Meer comfort met minder energie & esthetisch de béste oplossing

Thermosol – dé meest berekende keuze voor comfort

Vloerverwarming is niet langer een modetrend, maar eerder een evidente keuze geworden. En dat is niet zo verwonderlijk. Vloerverwarming biedt namelijk heel wat voordelen. Waar je 30 jaar geleden nog makkelijk ‘zware voeten’ kreeg door gebruik van hoge temperaturen bij vloerverwarming, staat de technologie nu 100% op punt en is perfect voor het gebruik bij warmtepompen en andere moderne verwarmingssystemen.

Dankzij onze kennis, ervaring en optimaal samenspel van isolatie en verwarming stellen we nu een baanbrekend vloerverwarmingssysteem voor… Thermosol! Of je nu 100% ecologisch via een warmtepomp wil verwarmen of traditioneel… we gaan samen op zoek naar de beste oplossing voor je!

6 redenen waarom vloerverwarming een goede keuze is: 

1. Meer comfort met vloerverwarming:
Dankzij de grotere verwarmingsoppervlakte van vloerverwarming krijg je overal in de kamer een aangename temperatuur, want de kamer wordt
gelijkmatig verwarmd. En de warme voeten die je dankzij vloerverwarming krijgt zijn natuurlijk mooi meegenomen! 

2. Een praktische en esthetische keuze:
Als je mooie hoge ramen hebt, waar zet je de radiator dan? Of wil je nog wel een radiators in je woning? Ze nemen uiteindelijk heel wat nuttige oppervlakte in en het komt maar al te vaak voor dat er amper plaats overblijft voor meubels of eye-catchers in jouw interieur. Daar komt allemaal een einde aan dankzij vloerverwarming.
Praktisch en esthetisch de juiste keuze 

3. Je spaart uit op je energiefactuur:
Bij gewone radiatoren moet het water 70 tot 90°C warm worden alvorens de ruimte goed te verwarmen. Buisjes voor vloerverwarming vragen een watertemperatuur van 35°. Deze temperatuur, in combinatie met een groot verwarmingsoppervlak, garandeert een hoger rendement van je verwarming en dus een enorme verbetering
van je energiefactuur. Zeker in combinatie met één van de Isola isolatieoplossingen.

4. Het mag een graadje lager:
Dankzij de uniforme kamertemperatuur, hoef je 1 à 2°C minder te verwarmen voor hetzelfde comfortgevoel. Je bespaart dus nogmaals uit op je energiefactuur.

5. Minder onderhoud:
Met dit type verwarming heb je minder onderhoud dan met een klassieke verwarming met radiatoren. Bovendien zijn traditionele radiatoren ook nog eens broeihaarden
van stof en vuiligheid en dus minder goed voor jouw gezondheid.

6. Het systeem combineert zich perfect met nieuwe technologieën:
Almaar meer mensen kiezen voor zonnepanelen, een warmtepomp,… in hun nieuwe woning, en vloerverwarming laat zich hier perfect mee combineren. Meer zelfs, het rendement van een warmtepomp is hoger in combinatie met vloerverwarming

Isola Belgium NV maakt een gedetailleerde studie van je vloerverwarmingsproject en doet een perfecte plaatsing van ons Thermosol systeem, op basis van een berekend legplan. Zo ben je helemaal zeker van het optimale rendement, zonder problemen in de toekomst. We geven jou dan ook 13 jaar geluksgarantie!
 

Om je sanitairman (of vrouw) te ontlasten en te zorgen voor een snellere afwerking van je vloeropbouw leveren en plaatsen we graag de vloerverwarmingsbuizen tot en met de collector.

Vanaf deze collector, kan de firma die de verwarmingsketels, warmtepomp of sanitaire voorzieningen plaatst, gewoon perfect verder werken. Al onze materialen zijn gestandardiseerd. 

Het grote voordeel is dan ook 

 • Je moet na het isoleren geen weken wachten tot de sanitairfirma tijd heeft.
 • De garantie van de hele vloeropbouw is volledig gedekt door Isola Belgium NV.

 

Wat biedt Isola Belgium NV dan precies met de Thermosol vloerverwarming?

 • We kijken welk type vloerverwarmingsbuis best bij je project past
 • Wij doen een rendementsstudie om het ideale comfort te verkrijgen.
 • Wij leveren en plaatsen de kwalitatieve Thermosol vloerverwarmingsleidingen.
 • Wij leveren en plaatsen een massieve vloerverwarmingsverdeler.
 • Wij doen een druktest op alle leidingen en verdelers om 100% zeker te zijn dat het systeem waterdicht is. En dit aan een prijs vergelijkbaar met een doe-het-zelf-pakket, maar dan inclusief levering en plaatsing. Zo ben je zeker van een perfecte werking. Bovendien geniet je helemaal van onze unieke service wanneer je ook de isolatie- en chapewerken door ons laat uitvoeren.
 • We plannen de werken aansluitend zodat je tijd en geld wint.

 

Bovendien heb je bij ons één contactpersoon waar je met al je vragen en opmerkingen terecht kan én natuurlijk krijg je de garantie van een stabiel bedrijf.

Vloerservice

Voor een cementgebonden dekvloer (chape) worden de volgende principes van droogtijd toegepast:

1. De chape moet gedurende minimum 3 dagen in een vochtige omgeving worden behouden, met andere woorden worden de ruimtes afgesloten zonder enige vorm van ventilatie. Zo barst hij niet bij drogen.

2. Na 5 tot 8 dagen mag je de vloer een eerste keer voorzichtig bewandelen. Let op! Dit wil niet zeggen stellingen zetten etc... 

3. Voor volledig gebruik en/of vloeren moet er zeker gewacht worden tot de vloer 28 tot 31 dagen oud is.

 

De berekening moet je officieel als volgt doen : 

Wanneer kan je nu precies beginnen met vloeren?

Reken hier 1 week per geplaatste centimeter chape voor de eerste 5 cm. Voor iedere extra cm reken je 2 extra weken. 
Bij vochtig weer kan dit natuurlijk wat meer tijd innemen. Het restvochtgehalte moet minder als 2% aangeven eer je kan beginnen met vloeren. 

vb. Voor een chape van 8 cm zal je 11 weken droogtijd moeten voorzien. 

Indien je parket wilt aanleggen kan je hier best 2 weken per geplaatste centimeter rekenen. Parket is immers veel gevoeliger voor vochtigheid dan eender welke andere afwerking. 

vb. Voor een chape van 8 cm zal je 16 weken droogtijd moeten voorzien. 

 

Vloerservice –  Jij kiest jouw droomtegel of parket, wij zorgen voor de vakmannen!

 • We plaatsen met onze vloerders de door jou gekozen vloer of
 • We leveren ook de vloeren aan je met één van onze partners.
  • Bij renovatie levert dit een aanzienlijk voordeel op: Als wij je vloer mogen plaatsen bij renovatie en deze ook meteen mogen leveren, mogen we dit aan 6% BTW doen. Als je zelf je tegels zou gaan kopen als particuliere klant bij een tegelhandel moeten ze je 21% BTW aanrekenen.

 

Of je nu de volledige vloeropbouw met Isola Belgium NV doet, of je zoekt alleen ervaren en betrouwbare vloerders voor jouw project? Isola Belgium NV heeft ervaren vakmannen en biedt onze bekende kwaliteit nu ook aan voor de vloerafwerking.

Ons team met jarenlange ervaring in de afwerking van vloeren, plaatst isolatie voor je met de grootste precisie en volgens de regels van de kunst tegels, vloeren en mozaïek die het karakter van je ruimte doen spreken. Een strakke betonlook in een moderne woning, een retrotegel in een herenhuis, verfijnde faiences in een badkamer, een onderhoudsvriendelijke tegel of een marmerlook met luxueuze uitstraling? Alles kan! Van vloer tot wandtegels en badkamertegels. Ook op de parketafdeling hebben we mensen met jarenlange expertise ter beschikking. Ze adviseren en plaatsen met passie en ervaring.

We delen onze ervaring die het afwerken van jouw vloeroplossing nog nét dat extra tintje geeft ook graag in een persoonlijk gesprek.

Bijvoorbeeld: Heb je al gedacht over de kleur van de voeg? Die kan in het wit, lichtgrijs, donkergrijs, zwart of eender welke kleur. Het kiezen van de perfecte kleur van de voeg lijkt simpel maar is het niet. Een voeg kan een heel speciale en eigentijdse look geven aan het geheel daarom best ook even iets om bij stil te staan !

Jij kiest de tegels bij jouw leverancier, of wij doen een voorstel... 

Je hebt de keuze… Heb je die ene droomtegel gezien bij een tegelhandel? Geen probleem… we zullen hem perfect inpassen in jouw bouwproject. Maar zoek je een 360° aanpak voor jouw vloeren dan zal Isola dankzij uitgebreide relaties ook een rechtstreek aanbod kunnen doen van keramische tegels in allerlei formaten, Belgische blauwe steen, Aziatische hardsteen of marmeren tegels, … Ook in speciale patronen als je dat wenst.

Uiteraard stemmen we de vloer altijd af op het budget dat je in gedachten hebt. Onze vloerders meten de ruimte nauwkeurig op, rekenen uit hoeveel tegels nodig zijn en plaatsen alles volgens de regels van de kunst. Wil je liever parket dan tegels? Ook dan hebben we gespecialiseerde teams.

De Isola vloerservice… het leggen en/of voorzien van:

 • Vloeren van natuursteen, composiet, marmer en graniet
 • Tegels, faiences, mozaïek, glasmozaïek …
 • Trappen en raamtabletten in natuursteen of marmer
 • Tegelen en vloeren van badkamer, living, keuken, terras, garage, pool-house,…
 • Advies bij de keuze van vloer en tegels (merkonafhankelijk)
 • Parket en laminaat

Het team van Isola vloerservice neemt graag de tijd om te overleggen met je en op zoek te gaan naar de meest geschikte materialen. We werken merkonafhankelijk waardoor je zelf kan kiezen uit een zeer ruim aanbod. Met onze kennis en expertise geven we graag eerlijke feedback over look, plaatsing en kwaliteit. Wij garanderen een vakkundige afwerking. Ook als er onderhouds- of herstellingswerken nodig zijn.

Als je in de bouwsector spreekt over vloeropbouw dan bedoelen ze alles wat zich tussen de ondergrond (beton, verdiepingsvloer, zand (bij uitgegraven gelijkvloers bij renovatie)) tot en met de afgewerkte bevloering (vloeren, parket..) bevindt. Hier zijn steeds meer eisen opgelegd zoals hoeveelheid isolatie en druksterkte. We zoeken samen met jou en je architect en/of EPB verslaggever naar de ideale verhoudingen tussen isolatie en afwerking om zo jouw droomresultaat te kunnen garanderen.

Wat zijn (meestal) de 4 verschillende fases van de vloeropbouw? (van beneden naar boven)

Je bent zeker van een professionele afwerking en een vlotte planning zodat je geen bouwstress meer hebt en op een minimale tijd, een maximale totale vloeropbouw krijgt aan unieke voorwaarden. 

Bovendien staan wij als Isola Belgium NV als stabiele partner met meer dan 30 jaar ervaring achter je met goede garantie. Wat er ook gebeurt, we zijn er voor je!

Van A tot Z kan je elke stap op ons rekenen!

We bekijken samen met je het totale plaatje van je vloer en dus je vloeropbouw.

Dit wil zeggen we zoeken de beste oplossingen voor

 • isoleren
 • vloerverwarming
 • chape/dekvloer
 • vloeren en/of vloerders

Dit is een unieke service met ander woorden je hebt geen 4 firma's nodig, maar 1 echte partner... Isola Belgium NV!

Snij je het af na het vloeren, snij die dan gelijk met de vloer maar pas nadat de tegels ook ingewassen zijn met cement (gevoegd)! Zo kunnen de trillingen en het geluid dus niet via de tegel of via het cement in de voegen tot de muur geraken.

Snij je die af voor het vloeren, laat dan een dikke centimeter boven de chape over van de randisolatie, zodat die ongeveer gelijk komt met de vloer. We raden je echter echt aan te wachten tot je vloeren zijn gelegd en de vloeren gevoegd zijn.

Dus het is gewoon makkelijker te doen na het vloeren en het invoegen ervan, want dan kan je makkelijk tegen je vloer afsnijden met een cutter. Dat gaat gewoon sneller en garandeert de beste akoestische isolatie.

Spouwmuur

Spouwmuurisolatie met Energypearls

Elke maand weer een pijnlijk momentje, die energiefactuur? Besparen op verwarmingskosten is nochtans makkelijker en goedkoper dan je denkt! Dankzij spouwmuurisolatie met EnergyPearls.

Na dakisolatie is het isoleren van je spouwmuur de volgende belangrijke besparing.

Zonder breekwerk en zichtbare schade aan je gevel bieden we je in 1 dag een totaaloplossing waarvan je direct de financiële vruchten plukt. Milieuvriendelijk, makkelijk, voordelig én innovatief. Je investering is in geen tijd terugverdiend dankzij de lagere energiefacturen, terwijl de waarde van je huis stijgt. En zeg nu zelf: in elk seizoen een aangename binnentemperatuur, wie droomt daar niet van? Wie goed geïsoleerd woont, woont warmer, gelukkiger en goedkoper.

Je spouwmuur isoleren met EnergyPearls blijft economisch dé beste oplossing, het is vele malen goedkoper dan isoleren aan de buitenkant (esoleren). Mocht je nu of later dan toch nog je gevel wensen te vernieuwen met bijvoorbeeld steen-strips blijft de optimale isolatie gewaarborgd, blijft je constructie stabiel en kom je dan ook voordeliger uit!

Jouw spouwmuren isoleren met EnergyPearls van Isola biedt jou tal van voordelen! We sommen ze hieronder voor je op:

 1. Uitstekende prijs/kwaliteit : spouwmuurisolatie met EnergyBLOC is vergeleken met andere isolatiewerken (geen extra materialen nodig zoals gereedschappen, dichtingen, isolatie-afplaktape) tot 10 €/m² goedkoper.
   
 2. Hoogwaardig isolatiemateriaal : De EnergyPearls gebruikt in het EnergyBLOC systeem behouden hun isolatiewaarde en hebben een bewezen levensduur van meer dan 50 jaar.
   
 3. Vormvaste oplossing : Zakt niet af en kan niet los komen in de spouw, door toedoen van tijd of weerselementen.
   
 4. Ecologisch de beste oplossing : 100% recycleerbaar en aangebracht zonder schadelijke stoffen of CFK’s. Bovendien gebruiken wij enkel watergedragen lijm zodat er geen schadelijke stoffen vrijkomen en vlekken of geurhinder veroorzaakt worden.
   
 5. Spouwmuur behoudt zijn functie : De EnergyPearls vormen 24 uur na het aanbrengen één solide isolatieplaat, de EnergyBLOC, die dampdoorlatend is (je spouw blijft ademen en dat zorgt voor een betere luchtkwaliteit) en vochtwerend (geen vochtproblemen).
   
 6. Naadloze isolatie : elke cm² van je woning is perfect geïsoleerd. Geen gaten of kieren aan ramen, deuren, geen vergeten naden en koudebruggen.
   
 7. Snelle plaatsing : in 1 à 2 dagen zijn jouw spouwmuren geïsoleerd
   
 8. Professionele service in heel België
   
 9. Altijd op voorraad : vandaag besteld, deze week nog leverbaar.

Onze experts passen tijdens de isolatiewerken meerdere controles toe om na te gaan of de spouwmuur volledig opgevuld is. Eerst boren zij gaatjes in een specifiek boorpatroon, dit garandeert een naadloze na-isolatie. Vervolgens controleren onze installateurs systematisch en onafhankelijk van elkaar de opvulling van jouw spouwmuur.

Deze dubbele controle en de stevigheid garanderen dat jouw spouwmuur optimaal en zonder koudebruggen geïsoleerd is.

Spouwmuurisolatie is een uiterst interessante investering. Je bespaart vanaf de eerste dag op jouw energiefactuur. Deze besparing kan per jaar oplopen tot honderden euro’s.

Bovendien stijgt jouw woning in waarde. Bij een eventuele verkoop haal je jouw investering er dus meteen uit.

Tot slot kan je uiteraard genieten van isolatiepremies van je netbeheerder en van isolatiesubsidies van de Vlaamse, Waalse of Brusselse overheid.

Hierdoor is de gemiddelde terugverdientijd voor spouwmuurisolatie 3 tot 5 jaar.

Vind hier meer informatie over isolatiepremies

De verbinding van de spouw met de rolluikkast moet onderbroken te worden. Anders hebben we het risico dat je rolluikkast zich ook vult met de isolatie en dus onbruikbaar wordt.

In de meeste gevallen nemen wij de afwerkplaat aan de binnenzijde van de rolluikkast af en zorgen we voor een tijdelijke afdekking van de gaten die naar de binnenkant van de kast leiden.

Op deze manier kan de onderbreking op een kwalitatieve manier gebeuren en zijn we 100% zeker dat je rolluiken perfect zullen werken na het aanbrengen van de isolatie.

Ook voor rolluikkasten die niet meer geopend kunnen worden hebben wij de nodige esthetische oplossingen.

Maak een vrijblijvende afspraak met één van onze experts of consultants. Dan ben je 100% zeker!

Je kan zeker thuis blijven wanneer wij jouw spouwmuren isoleren! Isolatie plaatsen wordt vaak verward met kap- en breekwerk maar dat is zeker niet het geval. Doorgaans duren de werken slechts 1 dag. Je zult hier weinig hinder van ondervinden. 

Bovendien gebruiken we enkel ecologische producten (EPS EnergyPearls) die worden gebonden op basis van watergedragen lijm. Deze is niet schadelijk dus ook vanuit het oogpunt van veiligheid voor mens en milieu hoef je je woning niet te verlaten tijdens de werken.

Dankzij het gebruik van Energypearls, kunnen wij je bij Isola garanderen dat jouw spouwmuren nog steeds blijven ademen en daarnaast perfecte isolatie zullen bieden. Energypearls laten de ventilatie mogelijk om zo vochtophopingen/ schimmel tegen te gaan, maar zorgen er anderzijds voor dat er minder luchtcirculatie is zodat de muren beter geïsoleerd zijn. De perfecte symbiose dus.

De meeste huizen kunnen voorzien worden van spouwmuurisolatie, maar elk huis is natuurlijk anders.

Daarom komen wij graag langs voor een gratis diagnose. Dan weten we meteen of je jouw spouwmuren kunt laten isoleren.

 

Volgens het WTCB en de regels van de kunst moeten we deze zaken eerst checken :

 

 • de spouw moet een nominale breedte hebben van minimaal 50 mm (5 centimeter)
   
 • de bestaande metselwerkgevel en het eventuele pleisterwerk moeten in goede staat verkeren. Het voegwerk moet intact zijn en de afwerking moet een grote dampdoorlatendheid vertonen zonder scheurvorming, tekenen van regendoorslag, vorstschade of andere vormen van degradatie
   
 • de gevel mag niet onder sterke belasting staan door slagregen (invloed van de wind en blootstelling) of door thermische lengteveranderingen
   
 • het te isoleren gebouw mag geen extreem vochtig binnenklimaat vertonen (bij binnenklimaatklasse 4, bv. zwembaden, is na-isolatie van spouwmuren af te raden)

 

Om jouw spouwmuren correct te isoleren

 1. moeten de spouwen breed en zuiver zijn
 2. moeten er gesloten binnen- en buitenbladen zijn
 3. moeten er spouwhaken of ankerpunten zijn
 4. het schrijnwerk moet perfect aansluiten op het metselwerk
 5. uiteraard dienen de muren vrij en bereikbaar te zijn

Zoals gezegd komen wij graag langs voor een gratis diagnose. Maak een afspraak via onze chatbox of bel naar +32 800/62.502

EnergyPearls van Isola zijn ecologisch en op basis van EPS bolletjes. 

Ze kunnen zowel bij oude huizen gebruikt worden als na-isolatie, maar ook als isolatie van nieuwbouwwoningen. Als je hiervoor kiest moeten we wel best je EPB verslaggever en architect op voorhand even informeren want het moet een spouw van minimaal 15 centimeter voorzien worden. Dit is meestal geen probleem want het isoleren met isolatieplaten van je buitenmuur heeft meestal evenveel 'ruimte' nodig. 

 

1. Energypearls vormen een solide isolatieplaat

De speciale stevige parels worden met een water-gedragen (ecologisch) bindmiddel in de spouwmuur geblazen. Na de droging van het bindmiddel, onstaat een homogene isolatieplaat in je spouwmuur die zorgt voor maximale isolatie, ventilatie en drainage. Een zeer duurzame oplossing!

2. Hypermoderne inblaasapparatuur

Speciaal ontwikkelde 'paperpistolen' en een uitgekiend boorpatroon garanderen een volledige en optimale dekking van de Isola Pearls. 

3. Innovatieve vorm 

Isola Energypearls bestaan uit carbon verbeterd geëxpandeerd polystyreen. Het verschil met traditionele EPS parels? Langere levensduur, beter isolatiewaarde en duurzaam dus beter voor het milieu! 

Ze bieden de juiste balans tussen thermische geleidbaarheid en vochtongevoeligheid voor een lagere EPC-waarde (Energie-Prestatie-Coëfficiënt) van je woning. Hoe lager de EPC, hoe zuiniger en een financiële meerwaarde voor je woning.

Voordelen:

•          Hoge energie- en kostenbesparing

•          Milieuvriendelijk, duurzaam, niet toxisch

•          Economisch dé beste oplossing, ongeacht wat je later met jouw gevel wenst te doen

•          Volledige luchtdichte isolatie in 1 dag!

•          Vermijden van oppervlaktecondensatie

•          Verhoogt het wooncomfort

•          Gekwalificeerd en gecertificeerd isolatiesysteem

•          Geen ongediertebeschadiging mogelijk

•          Waterafstotend en dampdoorlatend

•          Erkend installateur

Installatie van Energypearls in 4 stappen:

1. Visuele inspectie van de spouwmuur met bepaling/bespreking van de aanpak, offerte en uitvoeringsdatum.

2. De Isola-installateur boort gaatjes in je buitenmuur, precies op de kruising van de voegen. (bij nieuwbouw doen we dit via je binnenmuur, omdat na het plakwerk dit perfect afgewerkt en onzichtbaar is)

3. Via de boorgaten worden de parels samen met het water-gedragen bindmiddel in de spouw gespoten, waarna het mengsel uithardt.

4. De gaatjes in de voegen worden gedicht met voegsel in dezelfde kleur zodat je gevel er weer nét zoals voorheen uitziet.

Volg onze gids! 

Aanwijzing 1: De plannen van je huis
We denken daar niet altijd aan ... En toch is er niets zo gemakkelijk als de bouwplannen van je huis raadplegen! Zie je een ruimte tussen het funderingsblok en de gevelsteen?
Dan is de kans groot dat je spouwmuren hebt!

Aanwijzing 2: Het bouwjaar van je woning
Van de jaren 1940-1950 tot halfweg de jaren 1970 werden huizen gebouwd met een spouw. Als je woning in die periode werd gebouwd, dan is er 90% kans dat ze spouwmuren heeft!

Aanwijzing 3: De dikte van je muren
Let ook eens op de totale dikte van je muren aan de deuren of ramen. De muren van een klassiek huis zijn zelden dikker dan 25 cm.
Spouwmuren daarentegen, zijn uiteraard dikker dan dat gemiddelde van 25 cm.

Aanwijzing 4: De luchtkokers
Een laatste aanwijzing die gemakkelijk te vinden is: luchtkokers of zichtbare openingen in de voegen. Als er verluchting is, dan is er een luchtruimte en heb je dus spouwmuren!
 

Spouwmuurisolatie heeft enkel nadelen als de isolatie slecht of met de verkeerde materialen geplaatst is.
Spouwmuurisolatie is niet geschikt voor alle type woningen.

De voordelen van spouwmuurisolatie wegen immers nog altijd op tegen de (mogelijke) nadelen.
We zetten ze hier voor je even op een rijtje:

6 mogelijke nadelen van spouwmuurisolatie

1. Spouwmuurisolatie is niet geschikt voor alle muren 

Spouwmuurisolatie is niet geschikt voor ieder type muur. Als je een ongeschikte spouw of muur laat isoleren dan veroorzaakt spouwmuurisolatie soms nadelen.

Welke muren komen niet in aanmerking voor spouwmuurisolatie?

 1. Gevels in geglazuurde bakstenen
 2. Gevels die blootstaan aan slagregen
 3. Geschilderde gevels (afhankelijk van de verf)
 4. Muren met een vervuilde spouw

Gevels in geglazuurde bakstenen

Bij gevels in geglazuurde bakstenen kan spouwmuurisolatie soms nadelen opleveren. Door het glazuur kunnnen de stenen immers niet ademen. Zo kunnen er vochtophopingen onstaan die bij eventuele vriestemperaturen de glazuurlaag kunnen beschadigen. 

Gevels die blootstaan aan slagregen

Wanneer je gevel veel slagregens te verduren krijgt kan spouwmuurisolatie nadelen veroorzaken. Dit is voornamelijk afhankelijk van het type steen. 

Gevelstenen met een open structuur zijn vaak niet geschikt. Door spouwmuurisolatie droogt de buitenkant van deze stenen minder snel. Daardoor barsten ze soms bij vriesweer. Voor dit probleem is er echter wel een gemakkelijke oplossing: door je gevel te impregneren, kan je zulke gevolgen vermijden.

Geschilderde gevels

Bij geschilderde gevels moet de afwerkingslaag damp-open zijn om nadelen van spouwmuurisolatie te vermijden. Tegenwoordig zijn de meeste muurverven damp-open, er kunnen nog steeds uitzonderingen zijn... Je kan het dus best even nachecken. Laat je muur daarom eerst door onze vakmensen analyseren om vast te stellen of hij in aanmerking komt voor spouwmuurisolatie. Isola biedt een vrijblijvende diagnose aan van jouw muur. Al onze experts en consultants hebben een erkenning en certificaat dat ze gemachtigd zijn deze controles uit te voeren.

Muren met een vervuilde spouw

Als de spouw van jouw muur vervuild is dan kan spouwmuurisolatie nadelen veroorzaken.

Door spouwmuurvervuiling wordt isolatiemateriaal immers vaak niet gelijkmatig in de spouw verdeeld. Daardoor kunnen koudebruggen ontstaan die voor vocht- en schimmelplekken zorgen.

Daarom adviseren wij je om de spouwmuur grondig te laten ontreinigen. Eens deze proper is kan deze zorgeloos geïsoleerd worden. Indien er hardnekkige cementbaarden niet verwijderd kunnnen worden, is de isolatie van jouw spouwmuren niet mogelijk. 

2. Spouwmuurisolatie ventileert niet

Spouwmuurisolatie voorkomt dat er frisse lucht ontsnapt uit je huis of binnendringt via kieren. Goed ventileren is dus de boodschap. Ventileren kan handmatig of met een mechanisch systeem.

Onderzoek wijst uit dat het vernieuwen van de binnenlucht een goede zaak is. Als je kiest voor spouwmuurisolatie in combinatie met een ventilatiesysteem dan zorg je dus voor een energiezuinige én gezonde woonomgeving. In landen zoals Duitsland en Scandinavië hebben ze 1 gouden regel... zet elke dag 10 minuten je ramen open! Zo krijg je automatisch verse lucht in je woning binnen. 

3. Spouwmuurisolatie zorgt voor vocht- en schimmelplekken

In slecht geventileerde woningen kan spouwmuurisolatie nadelen veroorzaken. Woonvocht condenseert in zo’n gevallen tegen muren, plafonds en beglazing. Zo kunnen vochtproblemen ontstaan.

Nadelen van woonvocht kan je makkelijk voorkomen door goed te ventileren. Hoe beter de isolatie, hoe meer je moet verluchten. Natuurlijk bekijken we dit in detail samen mochten hier risico's op bestaan, dan delen we deze informatie eerlijk en zullen we je spouwmuur niet isoleren.

4. Spouwmuurisolatie heeft een slecht imago door het verleden 

Door knoeiwerk met spouwmuurisolatie in de jaren 70 kampten veel woningen destijds met vochtproblemen. Daardoor heeft spouwmuurisolatie onterecht een slechte reputatie gekregen.

Tegenwoordig zijn de isolatiematerialen en isolatiemethodes drastisch verbeterd. Het risico op vochtproblemen is daardoor miniem.

Sterker nog: spouwmuurisolatie kan vochtproblemen in sommige gevallen zelfs oplossen als de spouwmuurisolatie op de juiste manier wordt geplaatst.

5. Spouwmuurisolatie kost geld 

Isoleren is niet goedkoop. De kosten voor spouwmuurisolatie zijn afhankelijk van het type metselwerk, de breedte van de spouwmuren en het gebruikte isolatiemateriaal.

Gelukkig heb je jouw investering al terugverdiend op 3 tot 5 jaar tijd. Bovendien kan je een deel van de kosten terugbetaald krijgen.

De overheid en jouw netbeheerder stellen immers isolatiepremies ter beschikking. Klik hier voor meer informatie over premies! 

Isola biedt een efficiënte mogelijkheid om je spouwmuren te isoleren, dit aan de hand van Energypearls. Zonder breekwerk of schade aan je gevel, bieden we je in 1 dag een totaaloplossing waarvan je direct de financiële vruchten plukt. En onze premieservice zorgt achteraf dat je alle financiële voordelen waar je recht op hebt zo snel mogelijk op je rekening komen!

Een volledige spouwvulling vereist een dampopen systeem. Indien jouw huis in het verleden reeds werd geschilderd, zullen wij de dampopenheid hiervan trachten te verifiëren.

Hiervoor nemen wij contact op met de schilder of de fabrikant van de verf. 

Neen, de isolatiewaarde blijft behouden. Isolatie met Energypearls is zeer stabiel en garandeert een duurzame isolatie. Al sinds midden jaren 90 hebben we enkele woningen die toen met EnergyPearls uitgevoerd zijn regelmatig opnieuw gecontroleerd en onderzocht. De isolerende eigenschappen zijn nog steeds optimaal en perfect! 

Andere spouwmuurisolatie zoals glaswol of cellulose (gerecycleerd papier) kan door vocht verzakken in je spouw en doordaar dalen in isolatiewaarde. 

Ja! De spouwmuren van nieuwbouwwoningen kunnen perfect geïsoleerd worden met Isola EnergyPearls.

Zodra de dakbedekking is uitgevoerd, de raam- en deuropeningen afgesloten zijn, is je woning klaar voor spouwmuurisolatie.

We boren dan via je binnenmuur enkele gaten en vullen zo je spouw naadloos met isolatie van de beste kwaliteit. Nadat de spouwisolatie werd aangebracht kan de stukadoor (plakker) de binnenmuren afwerken en zo zie je niets meer van de boorgaten.

Het gebruik van EPS parels zoals Isola EnergyPearls bij een nieuwwoning is bovendien heel wat efficiënter en sneller. Meestal op 1 a 2 dagen is je woning geïsoleerd en je metser kan zowel binnen als buitenmuur vooraf gelijk optrekken. Dit zorgt dus niet alleen voor een sneller bouwproces maar ook een betere isolatie, omdat het een naadloze isolatie is en dat de spleten of kieren bij de aansluiting van isolatieplaten zo vermeden wordt. 

 

Jazeker! Het heeft weinig zin om hoogrendementsglazen in ongeïsoleerde spouwmuren te plaatsen. 

Zoals je ziet op deze afbeelding is het warmteverlies via de muren bijzonder hoog zonder spouwmuurisolatie.

Je ramen betekenen veelal maar 15% van je gevel, wat wil zeggen dat je best de andere 85% (je spouwmuur) dus ook goed isoleert!

 

Een spouwmuur is een muur die uit twee evenwijdige delen bestaat, een buiten- en binnenmuur. De open ruimte tussen beide muren wordt de spouw genoemd. 

De kostprijs van spouwmuurisolatie is afhankelijk van een aantal factoren:

 1. de spouwbreedte
 2. de netto oppervlakte van de muren die geïsoleerd zullen worden
 3. de moeilijkheidsgraad van je woning.

Wij komen graag langs voor een gratis diagnose van je woning. Dan ken je meteen de exacte investering om je spouwmuren te isoleren.
Vraag hier een vrijblijvende offerte aan

Absoluut niet! Elke spouwmuur isoleert veel beter als hij na-geïsoleerd is.

Een stilstaande luchtlaag isoleert immers goed, maar de lucht tussen het binnen- en het buitenspouwblad van je muur is vanwege spleten, kieren en kleine openingen in het metselwerk voortdurend in beweging. Daarom is het wel degelijk van belang om spouwmuurisolatie te voorzien.

Neen, een spouw kan niet geïsoleerd worden als de baksteen geëmaillerd is of als de spouw al reeds geïsoleerd is geweest door bijvoorbeeld glaswol. 

Om spouwmuurisolatie in je spouwmuur te injecteren boren wij gaatjes van 18 mm op de punten waar de voegen van je muur elkaar kruisen. Wanneer de spouwmuurisolatie aangebracht is voegen wij deze boorgaten weer zorgvuldig dicht in hun oorspronkelijke kleur.

Onze experts bezitten uitstekende voegtechnieken en kunnen elk voegsel bijkleuren met een aantal basistinten. Het verschil voor of na de isolatiewerken zie je niet. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over onze werkwijze en afwerking.

Spouwmuurisolatie leidt niet rechtstreeks tot condensatie maar het is wel belangrijk dat er voldoende ventilatie wordt voorzien. Condensatie wordt immers veroorzaakt door slechte ventilatie.

Hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe minder verse lucht er door spleten en kieren binnenkomt.

Isolatiepremies

K-peil, U-waarde, lambda ... Isolatie lijkt wel over een eigen alfabet te beschikken. Wat betekenen al die letters? Wij maken je wegwijs.

K-peil en E-peil  en S-peil.

Het K-peil drukt de globale isolatiewaarde van een gebouw uit. Hoe lager het K-peil, hoe beter het huis geïsoleerd is en hoe minder warmteverliezen er zijn. Het K-peil heeft rechtstreeks invloed op het E-peil. Dit getal drukt de globale energieprestatie van een woning uit.

Wat is het S-peil?

Het ’S-Peil’ of 'schilpeil' drukt de energie-efficiëntie van de gebouwschil uit. Het vat alle energetische kwaliteiten van de schil (zowel de winsten als de verliezen) samen tot één getal. Het zegt hoe goed de schil bestand is tegen koude winterdagen, maar ook of er genoeg zonnewering is op hete zomerdagen en of de woning een efficiënte vorm heeft. Het S-peil geldt per wooneenheid, dus voor een appartement en niet voor een appartementsgebouw.

Hoe minder energie nodig is om de temperatuur van de wooneenheid op peil te houden en hoe efficiënter de vorm, hoe lager en hoe beter het S-peil. Hoe lager het S-peil, hoe beter het dus gesteld is met de schil van de woning, energetisch gezien.

De EPB-verslaggever berekent het S-peil met behulp van de EPB-software. Hoe het S-peil berekend wordt, vindt u onder Rekenmethode.

Als je spouwmuren, je zolder of je dak isoleert dan kan je beroep doen op diverse isolatiepremies van je netbeheerder en de Vlaamse/ Waalse/ Brusselse overheid. Het is echter vaak niet makkelijk om de juiste premies te vinden, laat staan om ze correct aan te vragen.

Isola helpt je daarom graag om de juiste isolatiepremies en isolatiesubsidies aan te vragen. Op die manier laat je geen geld liggen en kan je de terugverdientijd van je isolatie nog korter maken. Aarzel niet en neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Als isolatie-expert garandeert Isola Belgium kwaliteit in materiaalgebruik en installatie, inclusief topservice voor en na verkoop. 
We begeleiden je bij het invullen van premiedocumenten voor je netwerkbeheerder en fiscale attesten voor subsidieaanvragen. Dankzij bijscholingen in de nieuwste technieken en regelgevingen blijft Isola Belgium vandaag én morgen de meest betrouwbare keuze voor jouw isolatieproject van a tot z.

Als je je woning isoleert, heb je recht op verschillende financiële premies. Ze zijn bovendien cumuleerbaar. Voor woningisolatie heb je recht op de volgende premies:

 • De premies van de gewesten (in Vlaanderen via de netbeheerder)
 • De premies van bepaalde provincies en gemeentes
 • Een belastingvermindering (enkel voor dakisolatie)
 • Een verminderd btw-tarief van 6% voor werken uitgevoerd in woningen ouder dan vijf jaar.

Het bedrag van de premies is afhankelijk van verschillende elementen:

 • Het type isolatie
 • De gebruikte isolatiematerialen
 • Je gezinsinkomen

In België kunnen er subsidies worden aangevraagd bij verschillende instanties: de federale overheid, de Vlaamse overheid, de provincies, de gemeenten en de elektriciteit netwerkbeheerders. Voor welke subsidie men in aanmerking komt hangt dus af van waar het bouwproject wordt gerealiseerd.

Over het algemeen kan men stellen dat er subsidies worden gegeven aan projecten die een E-peil lager dan 60 halen. Ook worden er subsidies gegeven voor het plaatsen van energiebesparende installaties (vb. zonneboiler, fotovoltaïsche zonnepanelen, warmtepomp, …) of verbeterde isolatie. Subsidies kunnen cash worden uitgekeerd of in de vorm van belastingsverminderingen.

Op de onderstaande pagina vind je een zoekfunctie waar je per gemeente kan kijken voor welke subsidies je in aanmerking komt: www.energiesparen.be/subsidies/subsidiemodule

Het bedrag van de premie voor de isolatiewerken en de belastingvermindering hangt af van:

 • Jouw gewest
 • Jouw provincie
 • Jouw gemeente

Voor muurisolatie ligt het terugbetalingspercentage tussen 25 en 55%. De premie is hoger als er ook in de provincie en/of de gemeente een premie bestaat.

Voor dakisolatie is de premie nog hoger: het terugbetalingspercentage kan oplopen tot 55 à 80%. Voor dakisolatie geniet je ook een belastingvermindering. Bovendien kunnen er ook premies van de provincie of de gemeente bijkomen.

 

Als je je woning isoleert, kun je financiële hulp krijgen van je gewest, in de vorm van premies voor alle soorten isolatie, maar ook in de vorm van belastingvermindering voor de isolatie van dak of zoldervloer. Maar wanneer worden die premies dan uitbetaald?

De uitbetaling hangt af van het gewest:

 • Uitbetaling van de premies in Wallonië:

Waalse Gewest binnen de vier maanden na de factuurdatum. Vervolgens moet je acht tot tien maanden wachten op de uitbetaling van de isolatiepremies.

 • Uitbetaling van de premies in Vlaanderen:

In Vlaanderen kun je je dossier indienen tot een jaar na de factuurdatum. De terugbetaling gebeurt sneller dan in Wallonië: de wachttijd duurt een tot zes maanden.

 • Uitbetaling van de premies in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest:

Net zoals in Wallonië moet je je dossier binnen de vier maanden indienen. Je wordt wel binnen acht weken uitbetaald!

Na jarenlang met een K-peil en de Netto Energie Behoefte (NEB) gewerkt te hebben, vraagt de overheid nu een optimaal S-peil bij nieuwbouw. Dat schil-peil (of de gebouwschil indicatie) moet voor een juistere berekening van de energie-efficiëntie van je woning zorgen. Sinds begin 2018 moet elk residentieel gebouw waar een aanvraag voor wordt ingediend een maximale score van S31 moet halen. Die norm zal de Vlaamse regering in 2020 verder verlagen tot S28.

Het ‘afgevoerde’ K-peil gaf de isolatiekwaliteit van een woning aan. Of een gebouw nu eigenlijk energie-efficiënt is wordt echter door meer dan de isolatie alleen bepaald. Zo geeft het K-peil niet weer hoeveel energie een gebouw nodig heeft om het te verwarmen of te koelen. Daarvoor was er tot eind vorig jaar de Netto Energie Behoefte (NEB), maar die werd dan weer niet beïnvloed door de isolatiewaarde van de gebouwschil. Begin 2018 werd dan ook het S-peil ingevoerd, als logische stap in de evolutie naar de eis om vanaf 2021 bijna-energieneutraal (BEN) te bouwen. Zeg maar met een peil dat rekening houdt met alle belangrijke parameters om dit neutraal vast te kunnen stellen.

Het is een ‘totaalscore’ van een gebouw want het S-peil geeft namelijk enerzijds de zuivere isolatie- en ventilatiewaarde van de schil van een woning weer en bepaalt anderzijds hoeveel energie nodig zal zijn om de temperatuur in de woning op peil te houden.

Ook voor architecten en ontwerpers is het S-peil nieuw. Er wordt nog voortdurend gezocht naar de beste verhoudingen om zo goede resultaten te boeken. Toch is iedereen het alvast erover eens dat onderstaande punten een lager S-peil laten behalen.

 1. Kies voor een dikkere isolatie of materialen met een beter isolerend vermogen.
 2. Ga voor een compact ontwerp. Dat hoeft overigens niet noodzakelijk te betekenen dat de bewoonbare oppervlakte moet dalen. Vooral de oppervlakte en de vorm van de gebouwschil zijn doorslaggevend. Hoe minder ‘uitsprongen’, hoe beter. (denk  aan dakkappellen, torentjes,….) Want hoe onregelmatiger de geometrie van het gebouw, hoe groter het verliesoppervlak en hoe meer je wordt afgestraft …
 3. Overdrijf niet met glas. De tijd dat de raampartijen meer oppervlakte innamen dan de gevelbekleding lijkt voorbij. Uiteraard kan (en moet) je vandaag nog altijd genoeg ramen in je gevels voorzien, maar hun afmetingen, oriëntatie en zonnetoetredingsfactor verdienen bijzondere aandacht. Er is nu ook een negatieve score als het gebouw mogelijk kan overhitten door té veel zonlicht.
  Voorzie – bij voorkeur volautomatische – zonwering of zorg voor mogelijke schaduw met oversteken in het ontwerp.
 4. Verbeter de luchtdichtheid van het volledige gebouw (muren, ramen, dak).
 5. Los bouwknopen op (de zogenaamde koudebruggen).
 6. Houd rekening met de thermische massa van je woning. Een houtskeletbouw zal sneller opwarmen en afkoelen dan een betonconstructie. Vandaar dat het makkelijker is de temperatuur in een betonconstructie stabiel te houden en levert dit dus een beter S-peil op.

Het E-peil geeft de energiezuinigheid van een woning aan. Daar verandert niets aan, tenzij de opgelegde norm. Voor elke woning die na 1 januari 2018 wordt gebouwd, geldt tot eind 2019 een maximaal E-peil van 40 (tegenover E50 in 2016-2017). In 2020 en 2021 zal het E-peil verder dalen tot respectievelijk E35 en E30.

De U-waarde is de isolatiewaarde van een constructiedeel (bv.: dak, muur) en wordt uitgedrukt in W/m²K.

De U-waarde van een constructiedeel geeft aan hoeveel warmte er per seconde en per vierkante meter verloren gaat als het temperatuurverschil tussen binnen en buiten 1°C is. De U is het symbool voor de warmtedoorgangscoëfficiënt. De U-waarde wordt bepaald door de verschillende materiaallagen waaruit het constructiedeel bestaat: dikte en lambda-waarde van elk materiaal.

Als je je woning wilt isoleren, heb je vast al gehoord van de R-waarde. Waar staat die nu precies voor?

De R-waarde wordt ook wel eens de warmteweerstand genoemd. Hoe groter de R-waarde, hoe beter het materiaal isoleert. De R-waarde geeft dus de thermische prestatie van een isolatiemateriaal aan.

De warmteweerstand wordt uitgedrukt in m² K/W.

De R-waarde hangt af van twee parameters:

 • de thermische geleidbaarheid (λ)
 • de dikte van de laag (d, uitgedrukt in meter).

De R-waarde van een materiaal is dus R = d / λ.

De R-waarde geeft het warmte-isolerend vermogen van een materiaallaag aan, vaak gebruikt als isolerende waarde van dubbelglas, muren, vloeren en daken. De R-waarde is de warmteweerstand van een materiaallaag en wordt uitgedrukt in m2K/W. Hoe groter R, hoe groter de weerstand die de warmtedoorgang ondervindt en hoe beter het materiaal isoleert.

De berekening van de R-waarde is afhankelijk van de materialen waaruit de te onderzoeken constructie bestaat. De materiaaldikte, in meter, wordt gedeeld door de λ-waarde (de warmtegeleidingscoëfficiënt). Hoe hoger de waarde, hoe beter de isolatie: een dubbel zo dikke laag heeft proportioneel ook een dubbel zo goede warmteweerstand.

De formule is R = d/λ waarbij:

R = warmteweerstand in m2 K/W

d = dikte van het materiaal in m.

Λ = warmtegeleidingscoëfficiënt in W/m K

Voorbeeld: Een isolatiemateriaal met een dikte van 8 cm (= 0,08 m) en een Λ-waarde van 0,030 geeft een R-waarde van 2,66 m2K/W (0,08 / 0,030)

Duurzaamheid

Levenscyclusanalyse (LCA) van een product, ook wel Wieg tot graf analyse genoemd, is een methode om de totale milieubelasting te bepalen van een product gedurende de hele levenscyclus, dat wil zeggen: winning van de benodigde grondstoffen, productie, transport, gebruik en afvalverwerking. Een LCA bekijkt de milieu-impact over de volledige levenscyclus van het product: van de productie tot de afvalfase.

In het jaar 2020 wil men in Vlaanderen geen energieverslindende woningen meer. Dit is de ambitieuze doelstelling die de Vlaamse overheid heeft vooropgesteld in het Energierenovatieprogramma 2020.

Om dat te realiseren focust de overheid op drie actiepunten:

 1. Alle daken en/of zoldervloeren degelijk isoleren
 2. Alle enkele beglazing vervangen door hoog-rendementsglas
 3. Alle verouderde verwarmingsinstallaties vervangen door condensatieketels

Tevens zullen muurisolatie en de vervanging van elektrische verwarming worden aangemoedigd.

Bij nieuwbouwprojecten en grote renovaties verplicht de Energieprestatie- en Binnenklimaatregelgeving ons al om energiezuiniger te wonen. Zo zal in het jaar 2020 hopelijk geen enkele woning, ook geen huurwoning, nog energieverslindend zijn.

Een energiezuinige woning vermindert jouw energieverbruik en ook de CO2-uitstoot. Daarnaast verbetert het energieprestatiecertificaat, en stijgt bijgevolg de waarde van jouw woning. Als je investeert in energiebesparing, word je beloond met heel wat premies. Zo is jouw investering meestal al op enkele jaren terugverdiend. Ook als je al een dagje ouder bent, loont het beslist nog de moeite om energiebesparende werken te laten uitvoeren. Je bespaart achteraf niet alleen veel geld aan verwarmingskosten, je verhoogt ook je wooncomfort en de waarde van je woning.

Ja, indien er bij het bouwen van een gebouw niet volledig wordt voldaan aan de energieprestatieregelgeving, kunnen er door de overheid administratieve boetes worden opgelegd. Deze boetes variëren van 1 tot 3 maal het bedrag dat uitgespaard werd door het niet voldoen aan de regelgeving.

De meest voorkomende redenen voor administratieve boetes zijn:

 • Te weinig isolatie in bepaalde delen van de gebouwschil waardoor de maximum U-waarde wordt overschreden. 
 • Het niet voorzien van een minimum verplicht ventilatiesysteem
 • Teveel ramen waardoor er oververhitting optreedt

Hierover doen er de wildste verhalen.

Het klopt dat gespoten polyurethaan gemaakt wordt op basis van 3 bestanddelen :

Isocyanaat, polyol en blaasmiddel. 

Dit laatste was vroeger niet 100% goed voor het milieu. Isola Belgium NV heeft samen met enkele wereldleiders gewerkt aan blaasmiddelen van de 4de generatie, de zogenaamde HFO's en deze zijn dan ook goedgekeurd door alle instanties voor de toekomst. Ze garanderen een minimale impact op het milieu en staan garant voor ZERO impact op de Global Warming. Wij gebruiken sinds 2018 voor elke werf en elke uitvoering alleen deze milieuvriendelijke blaasmiddelen.

PurePUR van Isola Belgium is dus ook als enige gespoten polyurethaan, klaar voor de toekomst! Verder dan 2022.

TOTEM is een nieuwe tool om de milieuprestaties van gebouwen te verbeteren (vroeger ‘MMG’)

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege, Waals minister van economie, innovatie en digitale sector Pierre-Yves Jeholet, en Joël Solé van Leefmilieu Brussel hebben op 22 februari 2018 op Batibouw Totem gelanceerd. Totem (Tool to Optimise the Total Environmental impact of Materials)  is een transparante, eenvoudige, digitale interface waarmee de  Belgische bouwsector aan de slag kan om de milieu-impact van gebouwen te objectiveren en te verminderen. De tool is het resultaat van een intensief samenwerkingsproject van de drie gewesten.

In samenwerking met universiteiten en studiebureaus, hebben de OVAM, Leefmilieu Brussel en de Service Public de Wallonie vijf jaar hard gewerkt aan de realisatie van TOTEM, een uitgebreide wetenschappelijke tool die op Batibouw werd gelanceerd.

In het voorjaar 2018 werden TOTEM-seminaries georganiseerd voor het brede publiek. De presentaties van deze seminaries zijn via www.totem-building.be beschikbaar.

TOTEM werd gecreëerd:

 • Om de creativiteit van architecten en projectauteurs te stimuleren en projecten te realiseren die voldoen aan de milieueisen van morgen;
 • Om de milieu-impact van gebouwelementen of gebouwen te evalueren op basis van een wetenschappelijke en neutrale methode, aangepast aan de eigenheid van de Belgische bouwmarkt;
 • Om innovatie te stimuleren en ecodesign in bouwsystemen aan te moedigen.

Objectieve, transparante en evolutieve tool

TOTEM is een gebruikersvriendelijke interface die info over gebouwelementen en materialen ontsluit. TOTEM is totaal objectief en transparant zodat alle actoren uit de Belgische bouwsector (architecten, studiebureaus, aannemers, ontwikkelaars, publieke overheden, …) in staat zijn om de milieu-impact van gebouwen te identificeren en te beperken van bij het begin van de ontwerpfase. TOTEM is ook een tool in constante evolutie: op termijn wordt voorzien om de tool te koppelen aan de federale B-EPD databank (Environmental Product Declaration), om gegevens uit de EPB-software in te laden en om circulaire bouwsystemen te modelleren.

De impact van materialen op het milieu

De impact van gebouwelementen en bouwmaterialen op het leefmilieu en het klimaat wordt vaak onderschat. Studies wijzen nochtans uit dat ze verantwoordelijk zijn voor 10 tot 30 %  van de  totale  milieu-impact. Doorheen heel hun levenscyclus, van bij de ontginning van grondstoffen over het transport tot aan het afval- en recyclagebeheer hebben ze hun impact op het milieu en zijn er mogelijkheden om die impact te reduceren. Een reeks milieu-indicatoren brengt deze impact in kaart. De keuze van materialen bij de bouw of renovatie van gebouwen is daarom van groot belang voor de globale ecologische voetafdruk van gebouwen.

www.totem-building.be

EPD staat voor Environmental Product Declaration. Naar het Nederlands vertaalt is dit ‘een milieuprodcutverklaring’. Een milieuverklaring is een gestandaardiseerde manier om deze milieu-informatie te communiceren.

Op Batibouw 2019 heeft minister van Leefmilieu, Marie Christine Marghem, de EPD-databank voor milieu-informatie op bouwproducten voorgesteld.  Fabrikanten die een milieuboodschap willen adverteren op hun bouwproduct moeten eerst een levenscyclusanalyse laten uitvoeren. Dit is een maatregel tegen greenwashing en moet leiden tot een beter inzicht in de milieueffecten van bouwproducten. Isola Belgium NV is één van de koplopers en fabricanten van isolatieproducten die voor Thermogran een EPD certificaat zal hebben.

Er staan geregeld groene labels of claims op bouwproducten zoals “milieuvriendelijk”, “klimaatneutraal”, “duurzaam” of “CO2-voetafdruk = (waarde)”. Deze beweringen zijn vaak gebaseerd op één aspect en geven geen volledig beeld van de milieu-impact van het product.

Voortaan moet de fabrikant die een milieuboodschap op zijn product wil zetten, ook een levenscyclusanalyse (LCA) ter beschikking stellen. Een LCA bekijkt de milieu-impact over de volledige levenscyclus van het product: van de productie tot de afvalfase. Een milieuproductverklaring (EPD, Environmental Product Declaration) is een gestandaardiseerde manier om deze milieu-informatie te communiceren.

Fabrikanten moeten de milieu-informatie over hun bouwproducten ingeven in een publiek toegankelijke databank op www.environmentalproductdeclarations.eu. Op elk bouwproduct met een milieuboodschap zal een verwijzing naar deze databank staan. Deze informatie zal niet expliciet stellen of een product milieuvriendelijk is of niet, maar geeft wel transparante, wetenschappelijke en volledige informatie over de levensloop ervan.

De evaluatie van de milieu-impact van bouwproducten gebeurt het best op niveau van het gebouw of gebouwelement. Een materiaal met een lagere milieu-impact kan bijvoorbeeld een dikkere muur noodzaken. Vandaar dat de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu samenwerkt met de gewesten. Zij ontwikkelen een rekenmodule om de milieu-impact van de bouwproducten op gebouwniveau te berekenen voor (bv) architecten en overheden. Hiervoor zullen ze de federale databank gebruiken met de specifieke milieudata gebaseerd op LCA.

De wetgeving geldt voor alle milieuboodschappen die op het bouwproduct worden aangebracht, maar niet voor reclamefolders en -panelen. De wetgeving is van toepassing op alle bouwproducten die in België in de handel worden gebracht of op de markt worden aangeboden.

Samen dus voor een beter klimaat en minder gebruik van grondstoffen!

site by yappa