Een vraag?

Contacteer één van onze experts

Support avatar

Dakisolatie 2020

Dakisolatie 2020

Is jouw dak geïsoleerd? Doe dit voor 2020, de gevolgen zijn groot!

Tegen 2020 moeten alle daken van zowel privéwoningen als huurwoningen, die vóór 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet, geïsoleerd zijn. Over enkele maanden tellen de strafpunten voor een niet geïsoleerd dak zo zwaar door dat de woning ongeschikt verklaard kan worden.

Wat zijn de gevolgen voor mijn privéwoning?

Vanaf 1/01/2020 zal het ontbreken van voldoende dakisolatie aanleiding geven tot een ongeschiktverklaring.

Wat zijn de gevolgen voor huurwoningen?

Voor huurwoningen is het dus van essentieel belang om het dak (minimaal) te isoleren tegen eind 2019. Wanneer voldoende strafpunten (15 of meer) worden toegekend bij een conformiteitsonderzoek (meestal op aanvraag van een huurder), kan de woongelegenheid ongeschikt verklaard worden door de burgemeester. Dat betekent dat de eigenaar werken zal moeten uitvoeren om de woning opnieuw conform te maken. Na meer dan een jaar verhuur van een “ongeschikte” woongelegenheid, is er risico op een boete.

Indien je nieuwbouwwoning aangesloten is vanaf 1 januari 2006 op het elektriciteitsnet en deze voldoet aan de energieprestatieregelgeving moet je je voorlopig geen zorgen maken.
Deze nieuwbouwwoningen voldoen al aan de dakisolatienorm van 2020.

Voor appartementsgebouwen: Het bepaalt niets of je nu op het gelijksvloer resideert of net onder het dak. In een appartementsgebouw krijgen alle appartementen evenveel strafpunten bij het ontbreken van dakisolatie, niet enkel de appartementen die onder het dak gelegen zijn.

Wat is de minimumnorm?

Als minimumnorm voor dakisolatie wordt een R-waarde van 0,75 m²K/W (vierkante meter kelvin per watt) genomen. Dit wil zeggen dat een laag van minimaal 3 cm PurePUR isolatie voldoende is. Toch raden wij bij Isola 6 cm PurePUR aan om zo de meest toekomstgerichte BEN normen te halen.

Zoldervloer isoleren gaat gepaard met spouwmuurisolatie!

Een geïsoleerde zoldervloer bij onverwarmde en onbewoonde zolder, geldt als een geïsoleerd dak en is nog zuiniger want zo hoef je je zolder niet onnodig te verwarmen.

Gevolg is wel dat je na het isoleren van je zoldervloer ook best je spouwmuur meteen laat isoleren, want de warmte die stijgt tot tegen je zoldervloer zal links en rechts een weg zoeken naar buiten en dus via de muren ontsnappen. Zowel je zoldervloer als spouwmuren isoleren is een direct voelbare impact op je energiefactuur en je comfort.

Hoe bewijs ik dat mijn dak de isolatienorm haalt?

Je kan de aanwezigheid van dakisolatie (of zoldervloerisolatie) aantonen aan de hand van:

Kan ik nog rekenen op premies/belastingsvermindering/...etc. voor dakisolatie?

Sinds 2017 bestaat de belastingvermindering voor dakisolatie niet meer.

Premies worden nu wel nog gegeven, ook in 2020 maar natuurlijk bestaat de kans dat als je tot 2021 wacht er weinig tot geen premies voor dakisolatie meer gegeven zullen worden. Daarmee raden we iedereen aan waarvan zijn dak nog niet aan de dakisolatienorm van 2020 voldoet, om dit nu nog in orde te maken voor het einde van het jaar 2020,zo kan je een hoop ellende en geld uitsparen.

1. Netbeheerder premie voor dakisolatie

Zowel zelf geplaatste dakisolatie als de plaatsing door een geregistreerde aannemer komt in Vlaanderen in aanmerking voor een isolatiepremie. Houd er rekening mee dat de vergoeding geldt voor dak- OF zoldervloerisolatie, en niet voor beide.

Dakisolatiepremie Uitvoering door aannemer Uitvoering doe-het-zelf
Eindfactuur van 1 januari 2019
tot 31 december 2019

€4/m²

€2/m²

Zoals eerder vermeldt voor 2021 zelf, is er geen goede hoop op nog premies. Houd er dus rekening mee dat de datum op de eindfactuur bepaalt of je nog recht hebt op een premie uit 2019/2020 of niet! 

2. Verlaagd btw-tarief

Als je isolatiewerken laat uitvoeren in een privéwoning die ouder dan 10 jaar is, kom je in aanmerking voor een verlaagd btw-tarief. Je betaalt dan slechts 6% btw in plaats van het gebruikelijke tarief van 21%. Deze regeling kan dus een flinke vermindering van de kosten betekenen!

3. Overkoepelende renovatiepremie

Voor het plaatsen van dakisolatie kan je ook aanspraak maken op de overkoepelende renovatiepremie. Een belangrijke voorwaarde is wel dat er naast de dakisolatie ook structurele werken aan de dakstructuur (opbouw of vervanging) worden uitgevoerd.

Het premiebedrag bedraagt 20% of 30% van de goedgekeurde facturen (excl. btw). Je moet wel voor minimum 2.500 euro (excl. btw) aan facturen kunnen voorleggen.

4. Totaalrenovatiebonus

Indien je binnen een periode van 5 jaar tijd in 3 of meer energiebesparende maatregelen investeert, maak je aanspraak op de totaalrenovatiebonus. De volgende maatregelen komen in aanmerking: Dak- of zoldervloerisolatie, buitenmuurisolatie, spouwmuurisolatie, vloer- of kelderisolatie, nieuwe beglazing, zonneboiler, warmtepomp en ventilatiesysteem. Voorwaarde is wel dat de eindfactuur van de eerste investering niet ouder mag zijn dan 1-1-2017. De nieuw geïsoleerde dakoppervlakte moet minstens 30 m² zijn.

Maak een afspraak met één van onze consultants, we komen gratis controleren of je dak conform de wetgeving 2020 is.
Zo niet, zoeken wij een oplossing. Het is nu of nooit!

site by yappa