Een vraag?

Contacteer één van onze experts

Support avatar

Baanbrekend Isola product scoort als eerste beter dan milieunormen

Baanbrekend Isola product scoort als eerste beter dan milieunormen

Onze leveranciers en wij hechten enorm veel belang aan het in stand houden van het milieu. Gedurende 30 jaar is innovatie steeds één van onze bouwstenen geweest. We zijn dan ook trots dat we na jarenlang research en development een nieuw baanbrekend product kunnen lanceren: PurePUR.

PurePUR biedt een antwoord op de negatieve impact van traditioneel gespoten PUR (Polyurethaan) op het milieu. Het werd ontwikkeld en verbeterd met het oog op ecologie, duurzaamheid en het halen van de strengste milieunormen, zoals bepaald in het Verdrag van Kyoto. Het is het eerste gespoten polyurethaan dat zelfs beter scoort dan de gevraagde wereldwijde normen.

Door de introductie van PurePUR voldoen alle onze uitvoeringen van gespoten PUR als thermische isolatie voor 100% aan de strengste milieunormen, met een enorme impact op de isolatiemarkt als gevolg.

Wordt PUR alleen gebruikt voor isolatie?

PUR is niet alleen in de isolatiemarkt een veelvuldig gebruikt materiaal. Het is zeer sterk en duurzaam waardoor het ook in onze directe leefomgeving een onmisbaar product is geworden. In vele gevallen kiezen we er niet zelf voor om het te gebruiken, maar het zit in veel meer zaken dan je denkt.

Het vormt de basis van jouw matras, schoenen, koelkast, douchegordijn, Maxi-Cosy,... Zelfs in medische instrumenten zoals verbandmiddelen en nieuwe hartkleppen komt het voor. Er is echter één situatie waarin we wel zelf kunnen kiezen om PUR te gebruiken: bij de isolatie van onze woning. Wij waren dan ook één van de voorlopers in het gebruik van PUR als isolatiemateriaal, meer bepaald voor vloeren, zoldervloeren en kruipkelders.

Het grote voordeel van gespoten PUR: de sterkte

Door doorgedreven onderzoek in ons testlabo en optimalisatie van onze machines en grondstoffen is gespoten PUR in jouw vloer één van de sterkste materialen. Het kan een druk aan van minimaal 250 kiloPascal.

Met andere woorden, je kan op gespoten PUR maar liefst 25.493 kg per m² leggen zonder dat het inzakt.

Dit is veel hoger dan die van isolatieplaten met een druksterkte van amper 120 kPa.

Waarom wordt PUR ter plekke op de werf gespoten?

PUR staat voor polyurethaan, een molecuul dat je kan maken door isocyanaat en polyol met elkaar te mengen. Om ruimte te besparen en transport makkelijker te maken, combineren we deze twee componenten pas op locatie. Het schuim vormt zich als de stoffen samen op de vloer worden gespoten.

Om van isocyanaat en polyol het bekende PUR-schuim te maken, voegen we vervolgens een vloeistof toe. Door de warmte van de reactie gaat dit ‘koken’ en bellen vormen. Dit zorgt voor de typische structuur van PUR. Het ziet er dan wel uit als een mousse, maar is enorm sterk.

Waarom PurePUR dé oplossing voor de toekomst is

Sinds 1 januari 2018 gebruiken we PurePUR bij enkele geselecteerde testpartners in de bouwsector. Van elke werf werden vervolgens uitgebreide stalen genomen. Na meerdere tests in ons Isola labo en bij onafhankelijke bureaus zijn de resultaten beter dan ooit:

  • Een Global Warming Potential (GWP) kleiner dan 1. GWP duidt aan in welke mate een broeikasgas kan bijdragen tot de opwarming van het klimaat. Met een GWP kleiner dan 1 heeft PurePUR géén impact op het klimaat.
  • Een gelijke en zelfs betere druksterkte. Zo is er géén risico op verzakking en zorgt PurePur voor een verbeterde stabiliteit.
  • PurePUR biedt een tot 4% betere isolatiewaarde voor dezelfde dikte.
site by yappa