Bluechape 2.0, nóg ecologischer

De chape is de laag van de vloeropbouw waarop de tegels komen (of het parket of de laminaat). Het spreekt dan ook voor zich dat de chape zo glad moet zijn als een biljarttafel. De kwaliteit van de chape wordt bepaald door twee factoren:

  • Enerzijds de manier waarop de chape wordt geplaatst: het plaatsen van chape is een werk voor specialisten. Enkel wanneer de chapewerken perfect uitgevoerd zijn, zal het resultaat van de vloerafwerking optimaal zijn.
  • Anderzijds begint alles natuurlijk bij het product zelf. Chape bestaat traditioneel uit een mengsel van zand, cement en water. Om later barsten en scheuren te voorkomen, worden er bij de plaatsing van de chape wapeningsnetten gebruikt.

Reeds in 2013 verbeterden we de traditionele chape door de toevoeging van een vierde component. Door de unieke verhouding zand, cement, water en het nieuwe additief, konden we de hoeveelheid water met 30% reduceren. Een pak ecologischer dus, en daarom doopten we deze chape tot Bluechape. Daarenboven is deze chape door de waterreductie en de toevoeging van dit component veel sterker, waardoor er ook geen wapeningsnetten meer nodig zijn. Een ander groot voordeel van het gereduceerd waterverbruik is uiteraard de versnelling van het droogproces, waardoor de vloerafwerking sneller kan worden uitgevoerd en er meerdere weken tijd worden bespaard in het bouwproces.

Bluechape is nog steeds het meest kwalitatieve product voor een ijzersterke en gladde dekvloer, maar we zijn bewust bezig met de wereld van morgen en we kunnen én moeten het ons inziens op ecologisch vlak beter doen.

Het zand dat in onze Bluechape, en in de meeste andere chapes, gebruikt wordt, is voor het merendeel Rijnzand. Het zand van de Rijn is echter niet onuitputtelijk, en dus zijn we op zoek gegaan naar een alternatief.

In onze nieuwe versie van de Bluechape, de Bluechape 2.0, wordt een gedeelte van het Rijnzand vervangen door coranel, een recyclageproduct van metaalrestanten.

Hierdoor kunnen we het gebruik van Rijnzand in de chape met 15% reduceren.

Alweer een stap in de goede richting dus.

In een volgende fase willen we ervoor zorgen dat onze stappen kleinere afdrukken nalaten en gaan we het ingrediënt cement aanpakken. De productie van cement brengt namelijk een zeer hoge CO2-uitstoot met zich mee.

We leggen ons dan ook toe op de zoektocht naar nog betere alternatieven met behoud van de kwaliteit, maar met minder impact op het milieu.

Deze actie draagt bij tot de realisatie van volgende Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen:

9 Industrie innovatie en infrastructuur
13 Klimaatactie
14 Leven in het water
15 Leven op het land

Meer blogartikels

IMG 0046 Aangepast
08 mei 2023

Vind je droomvloer met Margaux

Maak kennis met onze interieurarchitecte, die met veel enthousiasme haar licht laat schijnen over jouw vloerproject.